• 25 Απριλίου 2024,

Σε ιδιώτη μηχανικό ανατέθηκε η πραγματογνωμοσύνη της γέφυρας που κατέρρευσε

 Σε ιδιώτη μηχανικό ανατέθηκε η πραγματογνωμοσύνη της γέφυρας που κατέρρευσε

Είκοσι περίπου ημέρες πέρασαν από την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας μπροστά από το παλιό νοσοκομείο. Μόλις χθες φάνηκαν να υπάρχουν συγκεκριμένα νέα σχετικά με την αναμενόμενη πραγματογνωμοσύνη. Γνωστοποιήθηκε ότι συμπολίτης, έμπειρος ιδιώτης πολιτικός μηχανικός, ο Παναγιώτης Αϊβαζίδης, έλαβε εντολή από την αστυνομική διεύθυνση Καβάλας, ουσιαστικά από την εισαγγελία, προκειμένου να μελετήσει την κατάρρευση της γέφυρας και να διατυπώσει έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Του δόθηκε μάλιστα προθεσμία τριάντα ημερών η οποία τρέχει από την περασμένη Παρασκευή όταν και έλαβε τη σχετική εντολή. Ξεκαθαρίζει έτσι το τοπίο αναφορικά με το ποιος θα αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη και με το ποιος θα την διατάξει. Φαίνεται λοιπόν ότι η εντολή προκύπτει μέσα από την προκαταρκτική εξέταση και ειδικότερα από την εισαγγελία Καβάλας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Αϊβαζίδης δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί να συντάξει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, αφού πρώτα θα αναζητήσει όλο το ιστορικό του έργου και στη συνέχεια, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ζητήσει και περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του καθώς το διάστημα των τριάντα ημερών θεωρείται από τον ιδιώτη μηχανικό ως μικρό.

Με τον προαναφερθέντα τρόπο, είτε με τον κ. Αϊβαζίδη είτε με κάποιον άλλον μηχανικό, λύνεται επιτέλους ο γόρδιος δεσμός αναφορικά με το ποιος θα αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να την περιμένουμε έως το τέλος του έτους. Η δε διαδικασία αναφέρει ότι αυτή αφού συνταχθεί και υπογραφεί θα κατατεθεί στο αστυνομικό τμήμα Καβάλας, το οποίο διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση. Θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί προκειμένου να μελετηθεί μαζί με τις υπόλοιπες καταθέσεις από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πλημμελειοδικών.

Πριν γνωστοποιηθεί η προαναφερθείσα εξέλιξη μίλησαν για το ίδιο θέμα στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου και ο υπηρεσιακός παράγοντας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Κώστας Κουνάκος. Αμφότεροι επανέλαβαν ήδη γνωστές τους απόψεις. Ο κ. Κουνάκος άσκησε κριτική στη διοίκηση της Δήμητρας Τσανάκα από την οποία ζήτησε να δραστηριοποιηθεί για το θέμα της γέφυρας που κατέρρευσε.

Ο Γιώργος Φιλόσογλου σημείωσε ότι ο δήμος Καβάλας δεν επανήλθε στην αλληλογραφία που είχε σχετικά με την πραγματογνωμοσύνη με το ΤΕΕ ΑΜ, επειδή το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά όποιος θα παραγγείλει την πραγματογνωμοσύνη να εξηγήσει και τη σχέση του με το έργο στο οποίο αυτή θα γίνει. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οι προϋποθέσεις που θέτει για την διατύπωση του αιτήματος το ΤΕΕ ΑΜ δεν προκύπτει να καλύπτονται από τον δήμο Καβάλας.

Δεν είμαστε, είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φιλόσογλου, ούτε οι ιδιοκτήτες αλλά ούτε και έχουμε στην αρμοδιότητά μας τη γέφυρα που κατέρρευσε. Ο κ. Φιλόσογλου συμπλήρωσε ότι ούτε η περιφέρεια ΑΜΘ κατέθεσε παρόμοιο αίτημα επειδή εκτιμά ότι τη δαπάνη, την πληρωμή δηλαδή της πραγματογνωμοσύνης, δεν θα την εγκρίνει ο επίτροπος. Κάτι ανάλογο συνέβη με αίτημα της περιφέρειας που υπεβλήθη στο ΤΕΕ για άλλο παρόμοιο περιστατικό.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φιλόσογλου, η επικοινωνία μεταξύ του δήμου Καβάλας και της Εγνατίας Οδού ΑΕ συνεχίζεται κι έτσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη από την εταιρεία του δημοσίου. Εμείς επιδιώξαμε να διαταχθεί η πραγματογνωμοσύνη μέσω της προκαταρκτικής, επειδή εμείς θέλουμε να προχωρήσει σύντομα η διαδικασία, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος. Τόνισε επίσης ότι ούτε ο δήμος Καβάλας, ούτε η περιφέρεια ΑΜΘ θα ζητήσουν την πραγματογνωμοσύνη επίσημα, διότι δεν μπορούν να το πράξουν με τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Ο Κώστας Κουνάκος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι υπεύθυνος για τη συντήρηση του δρόμου είναι ο δήμος Καβάλας. Έχοντας μελετήσει το ιστορικό του έργου δήλωσε στην ΠΡΩΙΝΗ ότι το έργο που είχε κατασκευαστεί από τη ΔΕΥΑΚ ουδέποτε παραδόθηκε επίσημα στην τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καβάλας.

 

 

Διαβάστε επίσης