• 24 Απριλίου 2024,

Σε κίνδυνο ματαίωσης οι εκδηλώσεις του Cosmopolis τέλος Αυγούστου

 Σε κίνδυνο ματαίωσης οι εκδηλώσεις του Cosmopolis τέλος Αυγούστου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε αρκετά ήρεμα σε μία ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «βαριά» εξαιτίας των τοπικών δυσάρεστων γεγονότων που είχαν προηγηθεί.

Το δημοτικό Συμβούλιο είχε φυσικά επηρεαστεί από το πολύνεκρο τροχαίο αλλά και τον αιφνίδιο θάνατο δύο γυναικών. Της Λίλας Κυπριώτου και της Λαμπρινής Θεοδωρίδου. Ο θάνατος της  τοπικής συμβούλου Κρηνίδων ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τον πρόεδρο. Σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα η θανούσα ήταν 51 ετών, μητέρα τριών παιδιών και εργαζόμενη στη δημοτική επιχείρηση «Δημωφέλεια».

Και ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε αρκετά ήρεμα όπως ήδη σημειώσαμε, περίπου τα μεσάνυχτα έληξε πρόωρα και με θόρυβο! Με αποχώρηση των περισσότερων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Αυτό έγινε γιατί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν αποδέχτηκε καθυστερημένο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας- και ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας μέσω των επικεφαλής είχε ξεκινήσει- σε θέμα που αφορούσε το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ειδικότερα τρεις παρατάξεις (Τσανάκα- Παπαδόπουλος- Παππάς) είχαν σχολιάσει την εισήγηση και την είχαν καταψηφίσει. Ο Άρης Βέρρος την σχολίασε αρνητικά αλλά ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό κι επακολούθησε γενική «έκρηξη»!

Η έναρξη της συνεδρίασης

Η συνεδρίαση παρά το καλοκαιρινό της υπόθεσης έγινε με αρκετούς παρόντες. Τους περισσότερους. Δίδεται άλλωστε η δυνατότητα μέσω της τηλεδιάσκεψης να παρακολουθεί και να συμμετέχει κάποιος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμα και όταν βρίσκεται σε διακοπές! Αρκεί να το επιθυμεί. Λόγω καλοκαιριού αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι συνδέθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ευρισκόμενοι στο μπαλκόνι ή στην αυλή του σπιτιού τους. Ο Δήμαρχος μίλησε πρώτος. Σχολίασε θετικά την τροπολογία για τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Αναφέρθηκε στην παρουσία δύο εκπροσώπων της Καβάλας στην πρόσφατη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανακοίνωσε την πραγματοποίηση σύσκεψης με την τεχνική υπηρεσία για θέματα οδικής ασφάλειας. Ζήτησε επίσης μέτρα και προτάσεις από κάθε δημοτική παράταξη για τα θέματα της οδικής ασφάλειας.

Πριν από την ημερήσια διάταξη η κ.Τσανάκα και ο Άρης Βέρρος δεν είπαν το παραμικρό. Δεν ρώτησαν τίποτα. Ο Μάκης Παπαδόπουλος χαιρέτισε την τροπολογία που λύνει το πρόβλημα στους χώρους στάθμευσης, ρώτησε ωστόσο τι γίνεται με τον μισθωτή στο χώρο στάθμευσης Ροδόπη. Αν θα του δοθεί νέα παράταση ή αν ο χώρος θα βγει σε δημοπρασία. Ανέκυψε –συνέχισε διαβάζοντας από το τάμπλετ που είχε μπροστά του- ύποπτη υπόθεση με έκδοση και πώληση βιβλίου μέσω του Δήμου. Αναρωτήθηκε αν είχαν το δικαίωμα οι δημιουργοί- συγγραφείς των κειμένων της έκδοσης. Ρώτησε για την τύχη του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου Γυμνασίου και του Λυκείου Κρηνίδων και αν το σχολικό κτίριο θα έχει κάποιες  περιποιήσεις και συντήρηση με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών. Ο Βαγγέλης Παππάς δήλωσε συγκλονισμένος από το πολύνεκρο τροχαίο στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Ζήτησε να μπει φωτεινός σηματοδότης στο ρεύμα εξόδου στην περιοχή (ρεύμα προς Ξάνθη). Διαμαρτυρήθηκε για τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλα-Πρίνος λέγοντας ότι η πρόσφατη αύξηση των δρομολογίων είναι εμπαιγμός. Χαρακτήρισε αστεία τη συμπεριφορά των ναυτιλιακών εταιρειών ενώ ζήτησε ο Δήμος Καβάλας να πάρει πρωτοβουλία και να συμπαρασταθεί στον ΑΟΚ.

Ο Χρήστος Ποτόλιας αρκέστηκε να πει ότι πρέπει να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα αυτό των απολύσεων των εργαζομένων στα Λιπάσματα. Όταν μετά από λίγη ώρα το αίτημα του δεν έγινε δεκτό, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση. Ο Κώστας Κουνάκος μίλησε για τα θέματα οδικής ασφάλειας. Είπε ότι προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς διαπιστώνει ότι το κράτος απουσιάζει. Μίλησε για έλλειψη αστυνόμευσης λόγω έλλειψης προσωπικού, για αυτό και ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα ή επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ώστε να ενισχυθεί με προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Για τα θέματα των παρκινγκ ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία τους τους κυβερνητικούς βουλευτές και αναρωτήθηκε αν είναι αλήθεια όσα λέγονται ότι η Δημωφέλεια για τις τρέχουσες δαπάνες της χρησιμοποιεί μέρος του αποθεματικού της. Ο Ηλίας Καλανταριδης μίλησε για το πρόγραμμα κινητικότητας δημοτικών υπαλλήλων και αναρωτήθηκε αν ο Δήμος Καβάλας Θα απολέσει κι άλλους διοικητικούς του υπαλλήλους. Σχολίασε αρνητικά τα banner για το Φεστιβάλ Cosmopolis λέγοντας ότι για να τα διαβάσει κάποιος πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στην κρυπτογραφία! Ο Πέτρος Πετρόπουλος ζήτησε η διοίκηση του Δήμου να ενδιαφερθεί για τα θέματα του ΑΟΚ.

Οι απαντήσεις Μουριάδη

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης προσπάθησε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Ορισμένες απαντήσεις περιελάμβαναν ειδήσεις. Είπε για παράδειγμα ότι επιμένει να μην κοπούν δέντρα στο τμήμα του Ε61 από το Σταύρο Αμυγδαλεώνα έως την περιοχή του Αγίου Σίλα. Για το δρόμο στο Παληό είπε ότι θα συνεργαστεί ο Δήμος με την Τροχαία για να λειτουργεί το ραντάρ ενώ μίλησε για διαβάσεις που θα υπάρξουν στον ίδιο δρόμο. Συμφώνησε για τα μπάνερ του Cosmopolis λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιες φορές το μήνυμα τους πρέπει να είναι πιο ευανάγνωστο. Παραδέχθηκε ότι η Δημωφέλεια απορρόφησε μέρους του αποθεματικού της. Συμφώνησε ότι άργησε η δημοπράτηση του έργου προμήθειας νέων κατασκευών για τη διευκόλυνση ΑΜΕΑ σε παραλίες της περιοχής (Sea Truck). Για την κινητικότητα μεταξύ των δημοτικών υπαλλήλων είπε ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν 24 συνολικά ενώ είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλους δήμους. Με 22 υπαλλήλους που θέλουν να αποχωρήσουν από το Δήμο Δράμας, 28 από το Δήμο Ξάνθης κτλ. «Ζητούν να πάνε σε μη παραγωγικές θέσεις. Βάζουν μέσο βουλευτές. Δεν μπορούμε να θέσουμε βέτο. Εξετάζουμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» είπε ο κ. Μουριάδης. Κάλεσε την αντιπολίτευση να προσέλθει και να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις CosmoHome του φεστιβάλ Cosmopolis. Ελάτε να δείτε -είπε- πόσο κόσμο έχουν αυτές οι εκδηλώσεις. Άφησε να εννοηθεί ότι αν κάτι δεν διορθώθηκε και δεν αλλάξει υγειονομικά τότε κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν οι βασικές εκδηλώσεις του Cosmopolis στο τέλος Αυγούστου!

Διαβάστε επίσης