Σε πέντε συνεχόμενες καπναποθήκες κατέρρευσαν οι στέγες!

 Σε πέντε συνεχόμενες καπναποθήκες κατέρρευσαν οι στέγες!

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής κατέρρευσε με μικρές ευτυχώς υλικές ζημιές σε παρκαρισμένα οχήματα, στέγη καπναποθήκης του συγκροτήματος πρώην ΣΕΚΕ και πρώην Θεμελιοδομή. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι το γεγονός δεν ήταν σαν τα προηγούμενα (2015-2016). Στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν παρόμοιο αφού αφορά μία από τις 5 συνεχόμενες αποθήκες ανάμεσα στις οδούς Νίκης και Δαμιανού. Πλέον και οι 5 (2+2+ η μικρότερη του πρώην Παλιού Ωδείου) έχουν κατεστραμμένες λόγω κατάρρευσης στέγες. Τα υλικά πέφτουν πάντα εντός των καπναποθηκών αλλά κάποια από τα κομμάτια βρίσκονται στον δρόμο. Άλλοτε στην Δαμιανού κι άλλοτε στην οδό Νίκης. Εξ αυτού του λόγου (από προηγούμενες καταρρεύσεις στεγών) υπάρχουν μέτρα ασφάλειας με περιφράξεις και προειδοποιητικές πινακίδες. Ωστόσο αυτά είναι ολοφάνερο ότι δεν επαρκούν.

Η ιστορία του συγκροτήματος είναι γνωστή. Επεδιώχθηκε να αξιοποιηθούν από την εταιρία Θεμελιοδομή, τα σχέδια της οποίας ήταν όντως εντυπωσιακά. Όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ λόγω οικονομικών προβλημάτων της εταιρίας. Στη συνέχεια τη διαχείριση των καπναποθηκών ανέλαβε τράπεζα, η οποία εμφανίζεται μόνο κάθε φορά που μία στέγη πέφτει. Αυτό έγινε συγκεκριμένα (μετά πάντα από κακοκαιρία) τον Ιούλιο του 2015 και τον Δεκέμβρη του 2016. Αν τα επικίνδυνα ακίνητα ήταν κάποιου ιδιώτη, οι πιέσεις θα ήταν ασφυκτικές για όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στην προκειμένη περίπτωση η τράπεζα «την βγάζει στον αφρό» για ευνόητους λόγους. Υπάρχει φυσικά και η δυσκολία της νομοθεσίας αλλά κακά τα ψέματα, σε μια τόσο πυκνοκατοικήμενη περιοχή τέτοια μεγάλα ακίνητα πρέπει να προσεχθούν περισσότερο. Συνήθως τα χρήματα που ξοδεύει η τράπεζα είναι τα λιγότερα δυνατά.

Η περιοχή πίσω από το δημαρχείο διαθέτει κι άλλες άδειες καπναποθήκες. Αυτές ξεκινούν από την αριστερή πλευρά της οδού Νίκης. Βρίσκονται και στην οδό Κλείτου. Προς γενική έκπληξη όλες είναι σε καλύτερη κατάσταση (έτσι τουλάχιστον φαίνεται) και με μια πρώτη ματιά οι στέγες τους δεν κινδυνεύουν. Οι γειτονικές της πλατείας Μακέδου είναι επίσης σε καλή κατάσταση, εκτός από μία. Η οποία ανήκει σε ιδιώτη. Στη στέγη της είναι φανερά τα προβλήματα από το πέρασμα του χρόνου και την εγκατάλειψη.

Κάθε φορά που καταρρέει μια στέγη καπναποθήκης τα συντρίμμια πέφτουν μέσα, στο πάτωμα του τελευταίου ορόφου. Με τον καιρό το πάτωμα υποχωρεί κι έτσι οι καταρρεύσεις έχουν συνέχεια. Ως που όλα τα υλικά βρίσκονται στο ισόγειο. Δίπλα στις καπναποθήκες υπάρχουν μεγάλες πολυκατοικίες. Όσοι μένουν σε αυτές δίκαια ανησυχούν. Περισσότερο ανησυχούν οι επαγγελματίες της περιοχής ενώ λόγω μεγάλης έλλειψης χώρων στάθμευσης αρκετοί οδηγοί αναλαμβάνουν το ρίσκο παρκάροντας δίπλα στις επικίνδυνες καπναποθήκες. Τέλος ο Δήμος Καβάλας επεδίωξε να αγοράσει σχετικά πρόβλημα τμήμα της μικρής (πρώην ΣΕΚΕ και πρώην Θεμελιοδομή), προς την πλευρά της Εθνάρχου Μακαρίου αλλά γραφειοκρατικά η διαδικασία δεν προχώρησε.

 

Διαβάστε επίσης