• 30 Απριλίου 2024,

Σε ζεστές αίθουσες συνεδριάζουν τα δικαστήρια στο Μέγαρο

 Σε ζεστές αίθουσες συνεδριάζουν τα δικαστήρια στο Μέγαρο

Την Τρίτη και την Τετάρτη (χθες και προχθές) επαναλειτούργησαν τα δικαστήρια στην πόλη μας, αμέσως μετά τις εορταστικές διακοπές. Την Τρίτη συζητήθηκαν πολιτικές υποθέσεις ενώ χθες συνεδρίασε το Μονομελές. Λόγω του κρύου ελάχιστοι πολίτες βρίσκονται εκτός του Μεγάρου (σε αναμονή ή για τσιγάρο).

Κι επειδή κρύο υπάρχει και στο ισόγειο (αίθριο) οι άνθρωποι αναζητούν μια ζεστή κατάσταση την οποία βρίσκουν μόνο στις αίθουσες των ακροατηρίων. Τις οποίες γεμίζουν. Προτιμούν να περιμένουν καθισμένοι, σε ζεστό περιβάλλον.

Σε αυτές λειτουργούν ικανοποιητικά τα νέα κλιματιστικά, τα οποία καταφέρνουν και σε μεγάλο βαθμό λύνουν το πρόβλημα. Πρόβλημα θέρμανσης που έως και πέρσι τον Χειμώνα ήταν έντονο.

Η είδηση ή η παρατήρηση είναι σημαντική αφού μέχρι και πέρσι τον Χειμώνα το κρύο ήταν πρόβλημα και για τους δικαστικούς υπαλλήλους και για τους δικηγόρους- διάδικους. Φέτος η κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η πίεση που άσκησε το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας.

Ο οποίος ετοιμάζει την εκδήλωση του για την κοπή της βασιλόπιτας της νέας χρονιάς. Ταυτόχρονα θα επανέλθει στις γνωστές διεκδικήσεις και αιτήματα, κυριότερο των οποίων είναι αυτό για το Ειρηνοδικείο της Θάσου. Χθες στο Μονομελές Καβάλας οι υποθέσεις ήταν αρκετές. Πολλές για παραλιακά καταστήματα και ομπρέλες- ξαπλώστρες στις παραλίες χωρίς άδεια. Οι πιο πολλές το Καλοκαίρι του 2017 όταν η νομοθεσία είχε αλλάξει κι αρμοδιότητα αδειοδότησης είχε το δημόσιο και όχι οι δήμοι. Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με αναγνώριση ελαφρυντικού. Υπήρξαν επίσης υποθέσεις παραβάσεων άρθρων του ΚΟΚ, κλοπές και άλλες.

Στο Μονομελές αθωώθηκε συμπολίτης που τον Μάη του 2016 είχε εμπλακεί σε επεισόδιο με πεζό (ντελιβερά). Αυτό έγινε σε διάβαση δρόμου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού. Αν και αρχικά οι δύο πλευρές είχαν τη δική τους περιγραφή του επεισοδίου, χθες στο Μονομελές εμφανίστηκαν συμφιλιωμένες. Κι έτσι ο κατηγορούμενος οδηγός που δεν έδωσε στον πεζό προτεραιότητα (σε διάβαση) αθωώθηκε.

«Ήταν μόνο ένας έντονος διάλογος» είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του. Ο πεζός που κατέθεσε νωρίτερα περιέγραψε το περιστατικό ως δική του πτώση στο οδόστρωμα επειδή κάνοντας βήματα προς τα πίσω παραπάτησε στο κράσπεδο. Επειδή ο πεζός εργάζεται ως ντελιβεράς, ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου αν τηρεί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. «Το κατά δύναμη» απάντησε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης