• 19 Απριλίου 2024,

Σημαντικές αλλαγές στα κτίρια του ΟΑΕΔ Καβάλας – Το φυσικό αντικείμενο των έργων σε κολυμβητήριο και κτίριο αστυνομικής διεύθυνσης

 Σημαντικές αλλαγές στα κτίρια του ΟΑΕΔ Καβάλας – Το φυσικό αντικείμενο των έργων σε κολυμβητήριο και κτίριο αστυνομικής διεύθυνσης

Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ στο Περιγιάλι.

Από τα έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων που αυτό το διάστημα εγκρίνονται, το συγκεκριμένο φαίνεται ότι θα είναι το σημαντικότερο για το Ν. Καβάλας.

Το δηλώνει και ο προϋπολογισμός του. Περίπου 2,5 εκ ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Τι θα αλλάξει στα κτίρια του ΟΑΕΔ

Ενεργειακή και Λειτουργική αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ στο Περιγιάλι Καβάλας, όπου στεγάζονται Υπηρεσίες και Σχολές του Οργανισμού. Το συγκρότημα έχει κατασκευαστεί εντός οικοπέδου έκτασης 10.460,37 τ.μ. με συνολικό εμβαδόν 7.300,27 τ.μ. με την υπ ́ αριθ.300/1978 οικοδομική άδεια.

Στόχος των ενεργειών είναι το κτιριακό συγκρότημα να αναβαθμίσει την ενεργειακή του κλάση από Ε σε Β+, όπως προκύπτει από τα δύο(2) ΠΕΑ, συμβάλλοντας αφενός στην επίτευξη του Εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης και αφετέρου στην εκπλήρωση των απαιτήσεων του άρθρου7 του ίδιου νόμου για την ικανοποίηση του στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης του συνολικού εμβαδού της θερμικής ζώνης των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Για την επίτευξη του στόχου προβλέπονται: – Θερμομόνωση του συνόλου των κτιρίων με κατασκευή θερμοπρόσοψης και ανεστραμμένη μόνωση στα δώματα των κτιρίων.- Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων αλουμινίου και των υαλοστασίων τους με νέα υψηλών θερμομονωτικών ιδιοτήτων.- Τοποθέτηση ηλεκτροκίνητων εξωτερικών σκιάστρων.- Κατάργηση της θέρμανσης με πετρέλαιο(πλην του χώρου των εργαστηρίων) και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας πολυδιαιρούμενου τύπου με εσωτερικές μονάδες απ ́ευθείας εκτόνωσης υψηλής απόδοσης. – Εγκατάσταση λέβητα χαμηλών θερμοκρασιών υψηλής απόδοσης για το κτίριο των εργαστηρίων. Αντικατάσταση κυκλοφορητή με νέο τύπου Inverter, τροποποίησης στο δίκτυο για επίτευξη αυτονομιών, μόνωση δικτύου.- Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος στο δώμα των εργαστηρίων ισχύος 131,10 kwp εκτιμώμενης ετήσιας παραγωγής ενέργειας 190.000 kWh, ποσοστιαίας συμβολής 88,65% στην συνολική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων, και με υπηρεσία ενεργειακού συμψηφισμού για την πλήρη κάλυψη των ετήσιων αναγκών του κτιρίου.- Αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών με νέου τύπου LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης. – Βελτίωση ελέγχου φωτισμού μέσω εγκατάστασης αυτοματισμών.- Βελτίωση του μικροκλίματος μέσω της δημιουργίας πάρκου πρασίνου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν αναγκαίες μη επιλέξιμες εργασίες για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του συγκροτήματος, το οποίο καθίσταται προσβάσιμο στα ΑμΕΑ, εκσυγχρονίζει τις υποδομές τη λειτουργικότητά του, μειώνει τις λειτουργικές του δαπάνες και καθίσταται πρότυπο κτιριακό συγκρότημα του ΟΑΕΔ.Η πρόταση περιλαμβάνει: – Αναδιαμόρφωση του χώρου που καταλαμβάνει η Περιφερειακή Δ/νση ΟΑΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας& Θράκης.- Επέκταση και αναδιαμόρφωση του ΚΠΑ2 Καβάλας.- Επαναλειτουργία του πυροσβεστικού συγκροτήματος.- Εγκατάσταση ανελκυστήρα στο κτίριο ΙΙ και δύο ραμπών στον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να καταστεί προσβάσιμο σε  ΑμΕΑ.- Επέκταση και αναβάθμιση της δομημένης καλωδίωσης.- Δημιουργία εργαστηρίων για τεχνολογίες ΑΠΕ.- Ανακαίνιση αίθουσας εκδηλώσεων.- Επισκευές και ανακαίνιση των εσωτερικών κουφωμάτων. – Αντικατάσταση της κεντρικής εισόδου και των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης του συγκροτήματος.- Τοποθέτηση σκιάστρων εσωτερικά. Αποτέλεσμα αυτών είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας και ρύπανσης του περιβάλλοντος και η βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών άνεσης για τους χρήστες του συγκροτήματος. Συγκεκριμένα:- 70.000€/ έτος μείωσης λειτουργικών εξόδων- Μείωση εκπομπών CO2κατά194,22tn / έτος & της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 190.000kwh/έτος – Συγκρότημα προσβάσιμο σε ΑμΕΑ- Δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων της Σχολής του ΟΑΕΔ- Εξασφάλιση της κτιριακής υποδομής ασφάλειας & λειτουργικότητάς του, μετατρέποντας το σε σύγχρονο εμβληματικό κτίριο στην Περιφέρειας.

*Το αντίστοιχο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου περιλαμβάνει: Αποξήλωση παλαιάς μόνωσης, επισκευή και νέα θερμομόνωση της οροφής. Εγκατάστασης Αερόψυκτων Αντλιών Θερμότητας για Θέρμανση-Ψύξη χώρων, παραγωγή ζεστού νερού.   Εγκατάσταση θερμοκαλύμματος στα υδάτινα στοιχεία. Εγκατάσταση Ηλιακών Πεδίων. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος υπό καθεστώς αυτοπαραγωγού.  Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED. Αναβάθμιση Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου. Εγκατάσταση ρυθμιστών συχνότητας( Inverter) σε ανεμιστήρες Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων. (προϋπολογισμός έργου 1,5 εκ ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

*Το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας αφορά: Μόνωση κελύφους σε όλες τις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον- Αντικατάσταση κουφωμάτων- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης  και ψύξης- Βελτίωση του εσωτερικού φωτισμού- Εγκατάσταση Φ/Β συστήματος 10KWp,εκτιμώμενης ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 15,07MWh καλύπτοντας το 8,24% της προβλεπόμενης ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας.

Διαβάστε επίσης