• 25 Απριλίου 2024,

Στήριξη των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού

 Στήριξη των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού

Με έγγραφο που έχει ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 2020 η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντα αναλυτικά σε ερώτηση που της απηύθυνε στις 30 Οκτωβρίου η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου.

Η ερώτηση της κ. Ελευθεριάδου αφορά το πρόβλημα των οικονομικών ζητημάτων που ανακύπτουν στη λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Καβάλας επειδή και σε αυτούς εφαρμόστηκαν τα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας.

Στην απάντηση της η κ.Λίνα Μενδώνη παραπέμπει στο μητρώο πολιτιστικών συλλόγων της χώρας, μέσω του οποίου οι κατά τόπους πολιτιστικοί σύλλογοι μπορούν να στηριχθούν οικονομικά. Αρχικά στην απάντησή της η Υπουργός Πολιτισμού σημειώνει ότι τα σωματεία και η δραστηριότητα που αναπτύσσουν  αφορούν φυσικά το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά δεν είναι μόνο αυτό αρμόδιο να τα στηρίξει για τις συνέπειες από το lockdown της άνοιξης του 2020.

Η κ. Μενδώνη δικαιολογεί την διακοπή λειτουργίας των συλλόγων την άνοιξη του 2020 στο πρώτο lockdown.Τα μέτρα στους συλλόγους, αναφέρει μεταξύ άλλων η απάντηση της, θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.

Στη συνέχεια υπενθυμίζει ότι υπάρχει μητρώο πολιτιστικών συλλόγων στο υπουργείο και όσοι σύλλογοι έχουν εγγραφεί σε αυτό μπορούν να επωφεληθούν οικονομικής ενίσχυσης από τις συχνές προσκλήσεις που το υπουργείο απευθύνει:

«Η επιχορήγηση δράσεων πολιτιστικών φορέων από το ΥΠΠΟΑ είναι δυνατή, μέσω της διαδικασίας εγγραφής αυτών, στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου και συγκεκριμένα στον ιστότοπο του Μητρώου (http://drasis.culture.gr/), ώστε οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να συνδράμουν κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.

Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι προτάσεις και η εν γένει χρηματοδότηση αυτών, είναι αναρτημένα και αναφέρονται με σαφήνεια στον ιστότοπο του ΥΠΠΟΑ».

Η κ. Μενδώνη υπενθυμίζει ότι έγιναν 11 προσκλήσεις για οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων συλλόγων με ανταπόκριση από τους συλλόγους και στήριξη συγκεκριμένων προτάσεων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η απάντηση της κ. Υπουργού στην ερώτηση της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ως εξής:

«Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές, ότι τα πολιτιστικά σωματεία, όχι μόνο αποτέλεσαν εξαρχής αντικείμενο ενδιαφέροντος και υλοποίησης δράσεων από το ΥΠΠΟΑ, αλλά από την έναρξη της πανδημίας, εντάχθηκαν και αυτά στα οριζόντια μέτρα της Κυβέρνησης, και μάλιστα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρέμειναν χωρίς δραστηριότητα εκ του νόμου.

Τα οριζόντια μέτρα, εφαρμόσθηκαν για τα πολιτιστικά σωματεία όπως εφαρμόσθηκαν για λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανάλογης δραστηριότητας, όπως αυτής των πολιτιστικών σωματείων».

Διαβάστε επίσης