Το προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που εργάζεται στην Καβάλα, προσφέρει υπηρεσίες στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», διατύπωσε ενδιαφέρουσα πρόταση στο σύλλογο των Μικρασιατών. Πρότεινε τη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία πρόσφυγες θα διηγούνταν την ιστορία τους. Ο ΔΟΜ παρουσίασε ένα τέτοιο πρόγραμμα εκδηλώσεων- σύσφιξης σχέσεων ανάμεσα στους πρόσφυγες και στην τοπική κοινωνία και στην πόλη των Γρεβενών. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον τοπικό σύλλογο. Η εκδήλωση έγινε, κι είχε επιτυχία. Όπως άλλωστε συνέβη και στα Γρεβενά.
Την Τετάρτη το απόγευμα οι πολίτες (που έμαθαν για την εκδήλωση) προσήλθαν μαζικά. Σημείο της το μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού (κοντά στις Καμάρες). Ο χώρος γέμισε από τους παρευρισκόμενους. Ήταν εκεί και μίλησαν εκπρόσωποι τριών οικογενειών προσφύγων. Πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, το Αφγανιστάν. Διηγήθηκαν στην ιστορία τους. Αρχικά μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου των Μικρασιατών κ. Σοφία Τσίγγου αλλά και ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στην Καβάλα κ. Σάββας Μπέρμπερης. Με τη βοήθεια μεταφραστή διηγήθηκαν τις ιστορίες τους οι πρόσφυγες που προαναφέραμε. Όπως ειπώθηκε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, υπάρχει μία κοινή πορεία και μία σύμπτωση εμπειριών. Αυτό προκύπτει εύκολα αρκεί να θυμηθούμε τους Έλληνες πρόσφυγες που πριν από πολλά χρόνια ήρθαν και στην περιοχή της Καβάλας από τη Μικρά Ασία.
Οι οικοδεσπότες δέχτηκαν στο χώρο της εκδήλωσης πάρα πολλούς συμπολίτες, τους υποδέχτηκαν χαμογελαστά και «ζεστά». Ανάμεσά τους οι πρώην βουλευτές Εμμανουηλίδης Μορφίδης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ποτόλιας – Σωτηριάδης. Ήταν επίσης ο διοικητής του Νοσοκομείου, εκπρόσωποι άλλων συλλόγων κτλ.
«Οι εκπρόσωποι των 3 οικογενειών θέλουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους μαζί μας» είπε στους δημοσιογράφους πριν την εκδήλωση η πρόεδρος του συλλόγου των Μικρασιατών. «Θέλουμε να κάνουμε το μουσείο προσφυγικού Ελληνισμού κύτταρο πολιτισμού για την περιοχή» τόνισε ο κ. Μανώλης Ζαχαρόπουλος. Στη συνέχεια υπήρξαν διηγήσεις ανθρώπων που ξεκίνησαν από το Αφρίν. Από το Αφγανιστά. Διηγήσεις οικογενειών που στην διαδρομή χωρίστηκαν κι αγωνιούν σήμερα για την τύχη των άλλων συγγενών τους. Νεαρός Αφγανός μίλησε για την εμπειρία του στη δομή, στο Λύκειο της πόλης που φοιτά. Η συζήτηση περιελάμβανε δύο ιστορίες ελλήνων προσφύγων που περίπου προ 100 ετών έφυγαν από την Μ. Ασία κι αναζήτησαν στέγη στο Χαλέπι της Συρίας! Γενικά διαμορφώθηκε κλίμα συγκίνησης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναφέρθηκαν προβλήματα, προβλήματα που εντοπίζονται στη δομή του Ασημακοπούλου.