Δικαιώνεται η αισιοδοξία των εκπροσώπων του πρώην ΤΕΙ Καβάλας – Εμμέσως η Υπουργός Παιδείας παραδέχεται το νέο ΔΙΠΑΕ

 Δικαιώνεται η αισιοδοξία των εκπροσώπων του πρώην ΤΕΙ Καβάλας   – Εμμέσως η Υπουργός Παιδείας παραδέχεται το νέο ΔΙΠΑΕ

Με δήλωσή της το απόγευμα της Τετάρτης η υπουργός Παιδείας Νίκη Kεραμέως ουσιαστικά αποδέχτηκε τη νέα πραγματικότητα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), τη συγχώνευση αυτού μετά ΤΕΙτης Καβάλας και των Σερρών. Η δήλωση της Υπουργού Παιδείας αφορά όλα τα νέα πανεπιστήμια ειδικότερα όσα ενισχύθηκαν απορροφώντας στη Βόρεια Ελλάδα και αλλού ΤΕΙ. Επειδή όπως ισχυρίζεται η υπουργός υπάρχει ανησυχία των υποψηφίων φοιτητών τώρα που συμπλήρωσαν τα μηχανογραφικά, ξεκαθάρισε με τη δήλωσή της ότι ναι μεν η Νέα Δημοκρατία διαφωνούσε με τη διαδικασία απορρόφησης των ΤΕΙ από τα πανεπιστήμια όμως αυτό δεν αλλάζει.

Η Νίκη Κεραμέως τόσο καιρό απέφευγε να μιλήσει για τις ειδικές αυτές περιπτώσεις συγχωνεύσεων με τις οποίες το κόμμα της όταν ήταν αντιπολίτευση είχε διαφωνήσει κατηγορηματικά. Την ίδια περίοδο στο πρώην ΤΕΙ Καβάλας υπήρχε αισιοδοξία ότι η συνένωση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος δεν κινδυνεύει. Αν και η κ.Κεραμέως έσπευσε να ακυρώσει την εξαγγελία νέας Νομικής σχολής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας,  η ίδια η υπουργός αναγνωρίζει το χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, το ισχυρό αυτό πανεπιστήμιο στη Βόρεια Ελλάδα. ‘Ενα τμήμα του οποίου θα λειτουργεί στην πόλη της Καβάλας.

Η δήλωση της Υπουργού Παιδείας είναι η ακόλουθη: «Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαφωνήσαμε εξ αρχής με το σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη συλλήβδην κατάργηση των ΤΕΙ και την άναρχη και άτακτη συγχώνευσή τους με τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Και αυτό, γιατί η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, με τη δημιουργία και νέων τμημάτων, έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση από την ανεξάρτητη αρχή, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.Βιώνουμε, δυστυχώς, τις συνέπειες της ανεύθυνης αυτής πολιτικής, που έγινε με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας.Καλούμαστε, σήμερα, να διαχειριστούμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση για τα νέα αυτά τμήματα.

Η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έχει πλέον ολοκληρωθεί.Τα νέα αυτά τμήματα αποτελούν ήδη επιλογές πολλών υποψηφίων. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, η συμπερίληψή τους στα μηχανογραφικά δελτία για το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος έγινε με τη συναίνεση των αρμοδίων οργάνων των Ιδρυμάτων. Με αυτά τα δεδομένα, προέχει τώρα να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης στους νέους που έχουν ήδη επιλέξει τα νέα τμήματα και στις οικογένειές τους, θωρακίζοντας παράλληλα την ισορροπία και αδιαβλητότητα του συστήματος.

Επικοινωνήσαμε με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για να διακριβώσουμε το εύρος των ελλείψεων και τις καλέσαμε να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Τα Ιδρύματα οφείλουν να μεριμνήσουν για τη λειτουργία των νέων αυτών τμημάτων, όπως και για όλα τα τμήματα που θα υποδεχτούν φοιτητές το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα σταθεί αρωγός, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στην προσπάθεια αυτή».

*Τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται η Υπουργός είναι –κατά πάσα πιθανότητα- προβλήματα που έχουν σχέση με τις διαθέσιμες πιστώσεις προκειμένου από τον Οκτώβρη να υπάρξουν καθηγητές στα νέα πανεπιστήμια, σε αυτά που προέρχονται από την ένωση τους με ΤΕΙ.

 

Διαβάστε επίσης