• 18 Απριλίου 2024,

Σημαντική μείωση μαθητών στα δημοτικά του Νομού -Σα να έκλεισε ένα σχολείο!

 Σημαντική μείωση μαθητών στα δημοτικά του Νομού -Σα να έκλεισε ένα σχολείο!

Αναρτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας η καθιερωμένη Καλοκαιρινή απόφαση του κ. Μπαντίκου για την λειτουργικότητα όλων των δημοτικών και των νηπιαγωγείων του Νομού. Καθοριστικός είναι ο παράγοντας του αριθμού των μαθητών σε κάθε σχολείο, σύμφωνα με τις εγγραφές που έγιναν ήδη. Τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας δείχνουν νέα μείωση μαθητών, η οποία οφείλεται στην υπογεννητικότητα αλλά και στην μετανάστευση στο εξωτερικό. Κατόπιν τούτου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του Νομού Καβάλας τον Σεπτέμβρη θα είναι λιγότεροι κατά 100 περίπου σε σχέση με πέρσι. Αν υπολογίσουμε ότι 100 μαθητές φοιτούν στα μεγάλα δημοτικά σχολεία της πόλης, είναι σα να έκλεισε ένα από τα δημοτικά σχολεία. Τουλάχιστον 15 μαθητές αναχώρησαν για το εξωτερικό, αφού εκεί μετανάστευσαν οι γονείς τους. Σημειώνουμε ότι φέτος στην Α’ τάξη δημοτικού γράφτηκαν σε όλα τα σχολεία του Νομού 1095 μαθητές ενώ πέρσι είχαν γραφεί 1235!

Σύμφωνα με την απόφαση του προϊστάμενου της Πρωτοβάθμιας το σχολείο με τους περισσότερους μαθητές στο Νομό Καβάλας είναι το 18ο της Κηπούπολης. Πολλούς μαθητές έχουν επίσης τα σχολεία 2ο, 11ο, 16ο , 24ο.  Πολλοί μαθητές υπάρχουν επίσης στο 1ο Νέας Περάμου, στο 1ο Χρυσούπολης. Στη Θάσο μεγαλύτερο δημοτικό σχολείο είναι των Λιμεναρίων.

Η μείωση των μαθητών από τη νέα σχολική περίοδο επηρεάζει ιδιαίτερα το δημοτικό σχολείο του Περιγιαλίου (20ο). Στο σχολείο αυτό γράφτηκαν μόνο 28 μαθητές, το σχολείο υποβιβάστηκε σε 2θεσιο και γενικότερα κινδυνεύει με κατάργηση! Η μείωση των μαθητών στα δημοτικά σχολεία δημιουργεί  πλεόνασμα εκπαιδευτικών. Αυτό μεγαλώνει τώρα που οι συνταξιοδοτήσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Διαβάστε επίσης