• 18 Απριλίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

 

Συγκίνησε την τοπική κοινωνία ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος. Και κυρίως παρέδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας.

Αφού ταλαιπωρήθηκε με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία επτά χρόνια, αφού αναγκάστηκε να κλείσει την μικρή του επιχείρηση και να μπει στην ανεργία, με τρία παιδιά εκ των οποίων μάλιστα τα δύο φοιτητές, αφού πέρασε από διάφορα νοσοκομεία της χώρας χωρίς να λύσει το πρόβλημά του και αφού το ανάλγητο ελληνικό κράτος δεν του παρείχε τη στοιχειώδη κάλυψη που οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος παρέχει στους πολίτες του, αναγκάστηκε ο άνθρωπος να δώσει δημοσιότητα στο πρόβλημά του, προσέξτε, όχι τόσο για να συγκεντρώσει το ποσό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά του στο εξωτερικό, όσο κυρίως για να ευαισθητοποιήσει την ελληνική πολιτεία μέσω της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της, να καλύψει αυτά τα έξοδα όπως οφείλει να κάνει σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, σε κάθε άνθρωπο. Πόσο μάλλον σε έναν άνθρωπο που ήταν συνεπής όλα τα χρόνια που εργαζόταν και πλήρωνε τις ασφαλιστικές του εισφορές κανονικά.

Η τοπική κοινωνία –και όχι μόνον- ανταποκρίθηκε άμεσα και με συγκινητική προθυμία και κινητοποίηση στο κάλεσμα του Θανάση μέσω της Πρωινής στην αρχή αλλά και των άλλων ΜΜΕ στη συνέχεια. Ευαισθητοποιηθήκαμε όλοι μας.

Όμως δεν το κάναμε μόνον από ευαισθησία στο σοβαρό πρόβλημα ενός συμπολίτη μας. Το κάναμε κι από μια βαθιά και σιωπηλή ενοχή που τόσα χρόνια, τον βλέπαμε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας με το πρόβλημά του να κραυγάζει τόσο φανερά «βοηθήστε με», «στηρίξτε με», «ενδιαφερθείτε για μένα» κι εμείς αδιαφορούσαμε, αμελούσαμε, περνούσαμε δίπλα του και δεν δίναμε σημασία.

Δεν πειράζει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έστω και με μια καθυστέρηση, έστω φορτωμένοι και με τις ενοχές μας καταφέραμε με την κινητοποίησή μας και με την δήλωση της προσφοράς μας να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να προσφέρουμε στον ταλαιπωρημένο συμπολίτη μας την έμπρακτη συμπαράστασή μας. Την αξίζει ο Θανάσης Συρόπουλος για τα μαθήματα υπομονής, εγκαρτέρησης και κυρίως αξιοπρέπειας που έδωσε σε όλους μας.

Διαβάστε επίσης