• 25 Απριλίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Στο κέντρο της Καβάλας χθες το μεσημέρι, κάποιοι μοίραζαν το έντυπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το φετινό Καρναβάλι της Ξάνθης που ξεκινάει σήμερα στην γειτονική μας πόλη.

Το ξεφυλλίσαμε, διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ πλούσιο σε εκδηλώσεις, με κάποια –λίγα όμως- ποιοτικά μουσικά σχήματα κυρίως παραδοσιακής μουσικής και με την γνωστή αισθητική των μεγάλων συναυλιών με Πέγκυ Ζήνα, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Γιώργο Γιαννιά και άλλες υψηλές προσωπικότητες αυτής της αισθητικής με σαφή –δυστυχώς- στόχο τη νεολαία η οποία και κυρίως συμμετέχει πιο ενεργά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Το μόνιμο «ισχυρό» επιχείρημα βέβαια όλων των φορέων που διοργανώνουν τέτοιου είδους μεγάλα και με μακρά παράδοση πίσω τους, γεγονότα είναι το εξής: «Τι να κάνουμε, αυτά θέλει ο κόσμος». Εντάξει. Όταν είσαι ιδιώτης και αποσκοπείς αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος, δικαιούσαι να σκέφτεσαι και να ενεργείς μ’ αυτόν τον τρόπο. Όταν είσαι όμως ένας δημόσιος φορέας (δήμος, περιφέρεια κ.λ.π.) αφενός έχεις την υποχρέωση να ικανοποιείς και τα γούστα της μειοψηφίας αλλά το κυριότερο να διαδραματίζεις και ένα ρόλο καθοδηγητή, εμπνευστή της νέας γενιάς που θα προτείνεις και θα στηρίζεις επίμονα και ανυποχώρητα, ποιοτικότερες μορφές τέχνης.

Αυτό, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα πλέον, δεν είναι εύκολο να γίνει. Τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και τα άλλα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, έχουν καθιερώσει την ευτέλεια ως κανονικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαββατιάτικη εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην υγειά μας». Όσο ήταν στην ΕΡΤ, η ποιότητα στις επιλογές των προγραμμάτων ήταν ο κανόνας. Μόλις άρχισε η συνεργασία του με τα ιδιωτικά κανάλια άρχισε η παρέλαση των κυνών.

Και για να κλείσουμε με το πρόγραμμα του Καρναβαλιού της Ξάνθης, να σημειώσουμε ότι μεγάλος χορηγός είναι μια φιρμάτη μπύρα. Δεν γνωρίζουμε το ποσό της χορηγίας αλλά η δεσποτική παρουσία της στο έντυπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μας προδιαθέτει για κάποιο σεβαστό ποσό.

Ιδού λοιπόν πεδίον δράσης λαμπρόν και για τις δικές μας μεγάλες διοργανώσεις: Φεστιβάλ Φιλίππων, Cosmopolis, Air show κ.λ.π.

Διαβάστε επίσης