• 26 Απριλίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε. Ο καπιταλισμός που βλέπει τα φαρμακεία σαν κρεοπωλεία, σαν μπουγατσατζίδικα, σαν μπακάλικα, σαν γαλακτοπωλεία, σαν οποιοδήποτε μαγαζί που μπορεί ο πάσα εις να ανοίξει ένα ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι αν είναι άσχετος και αγράμματος. Αρκεί να έχει το «πακέτο» να βρει κι έναν πεινασμένο νεαρό που έφαγε τα παντελόνια του στα θρανία για να σπουδάσει την επιστήμη που αγαπάει, να κάνει μ’ αυτόν το νεαρό που έχει το πτυχία, ένα εικονικό συμβόλαιο με συμμετοχή τάχα 33% του νεαρού και να κονομάει ένα σκασμό λεφτά.

Αρκεί να έχεις το «πακέτο», τα λεφτά, το κεφάλαιο.

Έχεις ας πούμε τρία νυχτερινά μαγαζιά. Και λες: «δεν ανοίγω και ένα φαρμακείο να διανυκτερεύει κι αυτό και να παίρνω τα ηρεμιστικά μου;»  Και το ανοίγεις χωρίς πρόβλημα.

Σου λέει αύριο μεθαύριο το παιδί σου: «Θέλω να σπουδάσω φαρμακοποιός»

«Γιατί παιδί μου», του λες εσύ, «να σπαταλήσω εγώ από τη μια ένα σκασμό λεφτά να σε σπουδάσω κι εσύ από την άλλη να χάσεις πέντε – έξι χρόνια από τη ζωή σου στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια. Τα λεφτά για τις σπουδές σου τα βάζω τώρα και ανοίγεις στη στιγμή και μια χαρά το φαρμακείο που θέλεις».

Γκε γκε;

Νόμιμη λοιπόν κρίθηκε με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του 2018. Όπως αποφασίστηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 2018 είναι συνταγματικό για την εισαγωγή και μη φαρμακοποιών στις εταιρείες που έχουν φαρμακεία (ΕΠΕ) με τις προϋποθέσεις της ευθύνης και της μετοχικής σύνθεσης και φαρμακοποιών, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Έτσι, η Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτριες οι σύμβουλοι Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου και  Όλγα Παπαδοπούλου), με μία σειρά αποφάσεών της (201-208/2020) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.λπ., με τις οποίες αμφισβητήθηκε η νομιμότητα των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 64/2018, που ρυθμίζει τα δεδομένα ίδρυσης των φαρμακείων και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος  του φαρμακοποιού.

Ωραίες, καθαρές δουλειές. Και μάλιστα από την κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς. Με σύμφωνη επικυρωμένη γνώμη και της πρώτης φοράς γυναίκας προέδρου της Δημοκρατίας.

Ολέ!

 

Στη φωτογραφία σκηνή από το έργο «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»

Ο Βέγγος ετοιμάζει ένα μείγμα από δύο υγρά και το δίνει στην πελάτισσα που έχει ζητήσει ένα φάρμακο για το παιδί της.

Πελάτισσα: «Θα το πιει όλο αυτό:»

Βέγγος: «Ε, ας πιει όσο πιει και με το υπόλοιπο ας τριφτεί»

Διαβάστε επίσης