• 24 Απριλίου 2024,

Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Είπε ο Τσίπρας ότι την επόμενη φορά που θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Και ξεσηκώθηκαν οι «αντίπαλοι» να τον φάνε. Και να τα κροκοδείλια δάκρυα για τη δημοκρατία που δεν σέβεται ο Τσίπρας και οι συν αυτώ. Και να οι καταγγελίες για σταλινικό καθεστώς που θέλει να εγκαθιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και να οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ποιοι τα λένε όλα αυτά. Αυτοί που δεκαετίες ολόκληρες όχι τους αρμούς αλλά τα συθέμελα της εξουσίας ελέγχουν. Αυτοί που εγκαθίδρυσαν το περιβόητο κράτος της δεξιάς ελέγχοντας δικαστική εξουσία, στρατό, σώματα ασφαλείας, ανεξάρτητες αρχές.

Ξέχασαν τα εντεταλμένα έκτακτα στρατοδικεία που έστηναν με εγκάθετους στρατοδίκες και που με συνοπτικές διαδικασίες έστελναν τους αριστερούς στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Ξέχασαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Ξέχασαν τη βία που ασκούσαν τα σώματα ασφαλείας. Ξέχασαν το κράτος – λάφυρο στα χέρια όλων των κυβερνήσεων Λαϊκών, ΕΡΕ και Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά και αργότερα. Μετά τη μεταπολίτευση, στην περίοδο ΠΑΣΟΚ που αλώθηκε το κράτος από τους πρασινοφρουρούς που διορίζονταν κατά χιλιάδες σε όλα τα ευαίσθητα πόστα του κρατικού μηχανισμού.

Και πιο πρόσφατα. Κερδίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 και στο πρώτο κιόλας δίμηνο αλλάζει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τι είχε κάνει, αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ; Τίποτε. Περίμενε να λήξει η θητεία της προηγούμενης. Πόσο; Τέσσερα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση Ιανουάριο του 2015 και η Επιτροπή Ανταγωνισμού άλλαξε τον Ιανουάριο του 2019. Μέχρι τότε παρέμενε πρόεδρός της (για καμιά δεκαριά χρόνια!) αυτός που είχε τοποθετήσει ο Κωστής Χατζηδάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Κι έρχεται επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διορίζει πρόεδρο της ΕΡΤ, όχι απλώς έναν φίλα προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία δημοσιογράφο ή άλλο παράγοντα αλλά αυτόν τον ίδιο τον διευθυντή επικοινωνίας του γραφείου του. Τον Κωνσταντίνο Ζούλα. Αν αυτός δεν είναι δεξιός αρμός τότε ποιος είναι;

Ακόμη και τα δικά μας να δούμε, εδώ τα τοπικά, θα διαπιστώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε το πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας με κάποιο δικό του στέλεχος αλλά παρέμεινε για 4,5 χρόνια ο Χρίστος Ηλιάδης τον οποίο είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και μόλις ήρθε ο Μητσοτάκης, μέσα σε λίγους μήνες τον αντικατέστησε με δύο μάλιστα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τον καβαλιώτη Φιλόσογλου (πρόεδρος) και τη Θεσσαλονικιά Θυσιάδου (διευθύνουσα σύμβουλος).

Και έχουν το θράσος να ξεσηκώνονται λοιπόν όλοι αυτοί οι υποκριτές (πολιτικοί, παπαγαλάκια και ο κάθε άσχετος) και να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και να εξεγείρονται από ιερή, τάχα, αγανάκτηση γιατί τόλμησε, λέει, να μιλήσει ο Τσίπρας για τους αρμούς της εξουσίας που πρέπει να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ξαναγίνει κυβέρνηση.

Δεν μας χέζετε ρε Νταλάρες…

Διαβάστε επίσης