Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

Speech by Alexis Tsipras at National Bank of Greece, in Athens, on Feb. 1, 2016 / Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην Αθήνα, 1η Φεβρουαρίου, 2016

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


«Πολίτες που θα έπρεπε να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, κυκλοφορούν κανονικά» καταγγέλλει ο δήμαρχος Πύργου και φανερώνει σε όλο της το μεγαλείο, την ανευθυνότητα, την επιπολαιότητα, την ψευτομαγκιά του αμόρφωτου Έλληνα, να βάλει σε κίνδυνο όχι μόνον τον εαυτό του αλλά κυρίως τους συνανθρώπους του.

Καμιά παιδεία, καμιά απολύτως κοινωνική ευαισθησία, ένας επικίνδυνος εγωισμός που προέρχεται φυσικά από την αμορφωσιά και την αγραμματοσύνη μας.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται, με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, τα βαθιά αίτια της Ελληνικής κρίσης, που η οικονομική της έκφανση της τελευταίας δεκαετίας είναι απλώς ένα μέρος της γιατί ουσιαστικά όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά την μεταπολίτευση και κορυφώθηκαν στην πρώτη εποχή του ΠΑΣΟΚ και στον αστερισμό του άκρατου –εκείνη την εποχή- λαϊκισμού.

Παρά τις συνεχείς και κουραστικές –ως ένα βαθμό- επισημάνσεις και υποδείξεις των υπευθύνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για μέτρα ατομικής υγιεινής, παρατηρώ ανθρώπους που βγαίνουν από τις τουαλέτες σε επιχειρήσεις εστίασης και δεν πλένουν τα χέρια τους. Μια ενέργεια (μάλλον μη ενέργεια)  εγκληματικής αδιαφορίας που δείχνει σε ένα βαθμό και το επίπεδο του πολιτισμού μας.


Καλύτερη επιλογή για την καλλιτεχνική διαχείριση του νέου φεστιβάλ Cosmopolis από αυτή του Άλκη Ζοπόγλου, δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Ο Άλκης Ζοπόγλου δεν είναι μόνον ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, ένας μοναδικός, δεξιοτέχνης σολίστας, αλλά κυρίως ένας άνθρωπος του κόσμου με αμέτρητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεν έχει απλώς την εμπειρία διεθνών φεστιβάλ και καλλιτεχνικών διοργανώσεων, διαθέτει κυρίως μια ευρύτατη μουσική και γενικότερα καλλιτεχνική διαίσθηση για το πώς μπορεί να εκσυγχρονίσει και να ανανεώσει έναν θεσμό που ήταν πετυχημένος μεν αλλά κλεισμένος ασφυκτικά σε χώρο και σε χρόνο.

Με το νέο πρόγραμμα όπως το οραματίστηκε ο Ζοπόγλου το φεστιβάλ Cosmopolis θα ξεκινάει από το Μάιο και θα ολοκληρώνεται το Νοέμβριο με το Cosmoclassical. Το νέο στοιχείο θα είναι ότι το φεστιβάλ ανοίγεται σε όλη την πόλη, ανακαλύπτει νέους χώρους και δίνει βήμα σε καλλιτέχνες και γκρουπ από την Καβάλα.

Είμαστε σίγουροι για την επιτυχία γιατί εμπιστευόμαστε τη γνώση και την αισθητική του Άλκη Ζοπόγλου.


«Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία;» ρωτά με ανακοίνωσή του τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει:

«Την ώρα που κλείνουν προληπτικά και ορθώς σχολεία, πανεπιστήμια, γήπεδα και λαμβάνονται ειδικά μέτρα ακόμη και για την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επιμένει ότι το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού, καλώντας όμως τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους.»

Να με συγχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά όταν είχε την εξουσία και ο υπουργός –τότε- Νίκος Φίλης τόλμησε να προχωρήσει σε μια πρώτη προσπάθεια διευθέτησης των σχέσεων εκκλησίας – κράτους, καρατομήθηκε εν μια νυκτί από τον πρωθυπουργό. Όταν ήταν λοιπόν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να τα βέλει με την εκκλησία. Τώρα από την αντιπολίτευση και εκ του ασφαλούς πολλά τραγούδια μπορείς να πεις κύριε Τσίπρα και να κάνεις το παληκάρι. Ας το λοιπόν να πάει στο διάλο το πράγμα και μη το παιδεύεις. Διότι όσο να ‘ναι εκτίθεσαι. Κι εσύ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης