Σημεία και τέρατα

 Σημεία και τέρατα

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Davos της Ελβετίας το καθιερωμένο κάθε χρόνο παγκόσμιο οικονομικό forum. Μάλιστα εκεί βρίσκεται και συμμετέχει στις εργασίες του και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ίδιο forum μίλησε και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Filippo Grandi και προετοίμασε όλους μας για το τι πρόκειται να φέρει η κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια.

Ο Filippo Grandi είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τεράστιο κύμα προσφύγων, πιθανώς εκατομμυρίων ανθρώπων που θα μετακινηθούν από τις χώρες τους υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής»

Ήδη έχουμε τα πρώτα παραδείγματα με τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία όπου μέρος του πληθυσμού αναγκάστηκε να μετακινηθεί ενώ τα επόμενα χρόνια με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας που θα σημάνει την εξαφάνιση κάποιων νησιών αλλά και τις πλημμύρες η συχνότητα των οποίων πλέον είναι μεγαλύτερη ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι άνθρωποι θα μετακινούνται για να επιβιώσουν.

Αφού δεν κάναμε τίποτα μέχρι σήμερα για να αποτρέψουμε όλα αυτά τα φαινόμενα, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε λοιπόν γι’ αυτήν την εξέλιξη. Και το «προσφυγικό – μεταναστευτικό» πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα τα τελευταία χρόνια θα μοιάζει παράδεισος σ’ αυτό που μας περιμένει.

Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε ότι σπίτι μας πλέον είναι ο πλανήτης και ότι αφού δεν καταφέραμε να τον προστατέψουμε θα υποστούμε τις συνέπειες της απραξίας μας και της αδιαφορίας μας. Οπότε όλες αυτές οι υστερικές φωνές για «τη χώρα που κινδυνεύει από τους (λαθρο!)μετανάστες» ας γίνουν κραυγές διαμαρτυρίας προς τους ανάλγητους ισχυρούς του κόσμου που για το κυνήγι του κέρδους κατέστρεψαν τη χώρα όλων μας που είναι ο πλανήτης γη.

Πάρτε το χαμπάρι. Δεν κινδυνεύει το έθνος. Ο πλανήτης χάνεται


Έκανα χθες ένα τεστ για την ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά της υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας city care που λειτουργεί πλέον με νέο τηλεφωνικό αριθμό κλήσης χωρίς χρέωση, τον 2513500000.

Τηλεφώνησα λοιπόν σ’ αυτό τον αριθμό στις 8.30 το πρωί για μπάζα και άλλα άχρηστα υλικά και αντικείμενα που κάποιος ασυνείδητος παράτησε σε έναν δρόμο της συνοικίας του Αγίου Ιωάννου εδώ και αρκετές μέρες. Στις 12.30 χθες το μεσημέρι μου τηλεφώνησαν από το Δήμο Καβάλας ότι η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου είχε μαζέψει όλα αυτά τα υλικά ενώ συγχρόνως όλες οι κινήσεις είχαν καταγραφεί και ηλεκτρονικά στο σχετικό τμήμα της ιστοσελίδας του Δήμου.

Το αίτημα παρελήφθη από την υπηρεσία καθαριότητας στις 09,36 και η αποκομιδή ολοκληρώθηκε στις 10.14. Ωστόσο ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας με ενημέρωνε ηλεκτρονικά (αν και δεν είχα αποθέσει εγώ όλα αυτά τα μπάζα και τα άλλα υλικά) ότι επειδή ο ΧΥΤΑ δεν δέχεται τέτοια υλικά, η διαχείρισή τους δεν γίνεται από τον Δήμο Καβάλας και ότι σε κάθε περίπτωση, όταν μάλιστα είναι μεγάλος και ο όγκος τους χρειάζεται να κοπεί και σχετικό παράβολο.

Είναι φανερό ότι η λύση του προβλήματος εν προκειμένω ήταν σχετικά εύκολη. Δεν ξέρω αν γίνεται με την ίδια ταχύτητα να αντικατασταθεί μια καμένη λάμπα ή να αποκατασταθεί  ένα κομμάτι δρόμου με λακκούβες. Ωστόσο και μόνο ότι λειτουργεί αυτή η υπηρεσία του Δήμου και μπορούν να απευθύνονται οι δημότες καταθέτοντας παράπονα και αιτήματα, είναι μια προσπάθεια επιτυχούς αντιμετώπισης της αδυσώπητης καθημερινότητας τα αναρίθμητα προβλήματα της οποίας είναι ο μεγάλος μπελάς της εκάστοτε διοίκησης του Δήμου.

Διαβάστε επίσης