• 19 Μαΐου 2024,

Σήμερα στην Καβάλα η Κατερίνα Μουστάκα για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο

 Σήμερα στην Καβάλα η Κατερίνα Μουστάκα για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους στην παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Μουστάκα με τίτλο «Οι Μικρές μου Αλήθειες – Τάδε έφη Κατερίνα», σήμερα Πέμπτη 22 Ιουνίου και ώρα 20:00 στον υπόγειο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας.

Μαζί με τη συγγραφέα, για το βιβλίο θα μιλήσουν η Στέλλα Αργυρίου, Ψυχολόγος, η Ρεγγίνα Μακέδου, Γυμνάστρια και η Θεανώ Μανακούδα, Δικηγόρος. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα. Η είσοδος θα γίνεται από την πλαϊνή πλευρά του κτιρίου (επί της οδού Αμύντα). Η κ. Μουστάκα μίλησε χθες στην Πρωινή

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για την ιστορία του βιβλίου, πότε εκδόθηκε και το περιεχόμενο του.

Απ: Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε ακριβώς πριν από 6 μήνες, τέλος του 2022. Αποτελείται από 52 μικρά κείμενα τα οποία είναι ένα για την κάθε εβδομάδα του χρόνου. Έτσι το σκέφτηκα όταν ξεκίνησα να το γράφω. Το 2016 ξεκίνησα να γράφω κείμενα για την ιστοσελίδα μου. Εκείνη την εποχή αντιμετώπισα ένα θέμα  υγείας, οπότε χρειάστηκε να περιορίσω λίγο τις ώρες που θα μπορούσα να είμαι στο ιατρείο, γιατί είμαι γιατρός. Αναγκάστηκα μέσω ψυχοθεραπείας για να μπορέσω να διαχειριστώ την κατάσταση να ξαναγυρίσω στο γράψιμο, η οποία ήταν μια εξαιρετικά αγαπημένη μου ασχολία. Όταν λοιπόν ξεκίνησα να γράφω και άρχισα να ανεβάζω, να αναρτώ τα κείμενα μου, αρχικά στο blog μου και μετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τελικά μαζεύτηκαν αρκετά κείμενα. Αναγκάστηκα να επιλέξω κάποια από αυτά και κάποια από αυτά έχουνε γίνει βιβλίο.

Ερ: Είστε γιατρός απ’ ότι μας είπατε. Να σας γνωρίσουμε λίγο περισσότερο;

Απ: Έχω τελειώσει κλασσική ιατρική. Μετά πήγα στην Αμερική, όπου έκανα μια μετεκπαίδευση στην χειροπρακτική, η οποία δεν είναι ειδικότητα της ιατρικής ή μια τεχνική. Είναι ένα τελείως ξεχωριστό επάγγελμα υγείας. Μετά την Αμερική επέστρεψα στην Αθήνα όπου άνοιξα το ιατρείο μου, όπου ασχολούμαι με μυοσκελετικά συμπτώματα. Ασχολήθηκα πάρα πολύ με τα σημεία πυροδότησης πόνου που είναι εστιασμένοι πυρήνες στους μύες μας.

Ερ: Είστε καλύτερη γιατρός ή συγγραφέας;

Απ: Νομίζω ότι αυτό δεν θα το απαντήσω εγώ. Θα το απαντήσουν οι αναγνώστες μου και οι πελάτες μου. Μου αρέσει πάρα πολύ να γράφω. Είναι ένας τρόπος επαφής με το μέσα μου. Να συνδέομαι σε ένα άλλο επίπεδο με ανθρώπους τους οποίος δεν τους έχω γνωρίσει ποτέ και πιθανόν μην με γνωρίσουν και αυτοί ποτέ. Αυτό κάνει το γράψιμο. Υπερβαίνει χώρο, υπερβαίνει χρόνο και συνδέει ανθρώπους.

Ερ: Ποια είναι η σχέση σας με την επαρχία και ειδικότερα με την πόλη και το νομό της Καβάλας; Τώρα θα τη γνωρίσετε ή έχετε background και παρελθόν;

Απ: Στο παρελθόν έχω σε ένα τρυφερό επίπεδο από την άποψη ότι οι γονείς μου είναι από τη Χαλκιδική αλλά μέναμε στη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή ο πατέρας μου πήρε μια μετάθεση στην Κομοτηνή και η Καβάλα ήταν η ενδιάμεση πόλη της διαδρομής που διανύαμε για να πάμε πολύ συχνά από τη καινούργια περιοχή στην οποία ζούσαμε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δούμε τους συγγενείς μας. Στην Καβάλα υπήρχε ένας φίλος του και κάθε φορά που φτάναμε πριν συνεχίσουμε για Θεσσαλονίκη περνούσαμε από ένα καφέ και είχαμε μείνει μέχρι και ένα βράδυ. Ήταν η πιο όμορφη πόλη που είχα δει. Μιλάμε για τη δεκαετία του `70, αρχές του `80.

Ερ: Η είδηση πέρα από το που έρχεστε να παρουσιάσετε το βιβλίο σας, είναι το σημείο που γίνεται η βιβλιοπαρουσίαση. Δεν έχει ξαναγίνει βιβλιοπαρουσίαση εκεί. Στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς, στο κέντρο της Καβάλας.

Απ: Στα υπόγεια είναι και όλο το παρασκήνιο, το οποίο στην ουσία μας οδηγεί στη ζωή μας. Από το υποσυνείδητο είναι που παίρνουμε τις αποφάσεις και όχι από το λογικό μας το μυαλό όσο και να νομίζουμε ότι ο «στρατηγός» πάνω στο κεφάλι μας, είναι αυτός που αποφασίζει. Όλα τα συναισθήματα, όλες οι καταγραφές και όλες οι συζητήσεις μας, είναι εκεί πέρα κάτω. Οπότε γιατί να μην ξεκινήσουμε από το υπόγειο και σιγά-σιγά να πάμε στο ρετιρέ;

Διαβάστε επίσης