• 17 Μαΐου 2024,

Σήμερα συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο των αγροτών της ΑΜΘ

 Σήμερα συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο των αγροτών της ΑΜΘ

Στις 7:30 το απόγευμα της Παρασκευής στη Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου αγροτών και κτηνοτρόφων της περιφέρειας ΑΜΘ. Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Καβάλας Νίκος Δημόπουλος μας εξήγησε ότι οι συνάδελφοί του είναι απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα της περσινής κινητοποίησης και εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετέχουν σε κάτι νέο. Μέχρι σήμερα λιγοστές ήταν οι κινητοποιήσεις στην ΑΜΘ αλλά το απόγευμα της Παρασκευής τα μέλη του συντονιστικού θα αποφασίσουν αναλόγως.

Ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε ότι η προγραμματισμένη κινητοποίηση που αποφασίστηκε από τους αγρότες της Θεσσαλίας δεν απασχολεί τους παραγωγούς της ΑΜΘ που θα ενεργήσουν ανεξάρτητα. Άνευ όμως πανελλήνιας συντονισμένης αντίδραση στα μέτρα και μόνο με μεμονωμένες αντιδράσεις δεν πρόκειται να επιτευχθούν θετικά για τον κλάδο αποτελέσματα. «Οι μεγαλοσυνδικαλιστές δε δέχονται να συζητήσουν με όλους και το μόνο που πράττουν είναι να μιλούν στα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος και συμπλήρωσε ότι ο κόσμος δε συμπαρίσταται διότι «βάζει τους πάντες στο ίδιο καζάνι».

Κατόπιν της συσκέψεως που είχε πραγματοποιηθεί στη διοικητήριο με θέμα τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο της Καβάλας λόγω του χιονιά, στάλθηκαν οδηγίες από τη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης – οικονομίας – κτηνιατρικής στους δήμους σχετικά με το πώς θα δηλώσουν τις ζημιές τους οι τοπικοί κτηνοτρόφοι και πως θα επιβεβαιωθούν από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων οι μονάδες που υπέστησαν πλήγμα. Τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν από τους δήμους και θα παραδοθούν στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης, προκειμένου να προωθηθούν στο αρμόδιο υπουργείο.

Παρέμβαση στη διαδικασία θα μπορούσε να έχει ο ΕΛΓΑ αλλά μόνο εάν πιστοποιούσε επί τόπου τα νεκρά από την κακοκαιρία ζώα. Ωστόσο, οι άσχημες καιρικές συνθήκες εκείνων των ημερών δεν επέτρεπαν τις επισκέψεις των κλιμακίων στα μαντριά όπου θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί αυτοψία για τα νεκρά ζώα. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι έχασαν την ευκαιρία της αποζημίωσης. Οι κτηνοτρόφοι δε γνώριζαν τη δυνατότητα αποζημίωσης των νεκρών ζώων τους εξαιτίας της κήρυξης του δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι καβαλιώτες κτηνοτρόφοι έθεσαν το θέμα υπόψη των κυβερνητικών βουλευτών ώστε να λάβουν τη στήριξή τους, αναμένουν επομένως τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Διαβάστε επίσης