Σοφία Ιωσηφίδου: «Δύσκολες οι συνθήκες, επιτυχία το χάλκινο μετάλλιο»  

 Σοφία Ιωσηφίδου: «Δύσκολες οι συνθήκες, επιτυχία το χάλκινο μετάλλιο»  

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στην Αθλητική Πρωινή η πρωταθλήτρια στίβου του ΟΚΑΚ, Σοφία Ιωσηφίδου.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχία της να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Κλειστό Στίβου στο ΣΕΦ αλλά και τους στόχους που έχει βάλει για φέτος στον ανοιχτό στίβο.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Οι συνθήκες ήταν δύσκολες φέτος και στον κλειστό στίβο.

Απ: Ακριβώς. Ήταν  ένα λίγο περίεργο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Γενικά στον αριθμό ήμασταν λίγοι που συμμετείχαμε. Στο προθερμαντήριο έβλεπες πολύ λίγα άτομα ενώ συνήθως ήμασταν «ο ένας πάνω στον άλλον».

Αυτό βέβαια έγινε λόγω του covid. Πάλι όμως ήταν ωραίο συναίσθημα. Βρεθήκαμε και εμείς σαν γκρουπ σε δύσκολη θέση και σε προληπτική καραντίνα πριν περίπου 15 μέρες αφού ένα συναθλητής μας βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό.

Οι προσδοκίες μας εκείνο το διάστημα έπεσε αφού μείναμε απροπόνητες για αρκετές ημέρες μέχρι να βγουν όλα τα τεστ που κάναμε αρνητικά.

Δεν είχε κόσμο, ήμασταν χωρίς θεατές, ήταν άβολη η κατάσταση στο Πανελλήνιο. Νομίζαμε ότι θα κάνουμε μια προπόνηση με κάποια άτομα τα οποία γνωρίζαμε.

Ερ: Οπότε από πέρσι όπου είχες πάρει  πάλι το χάλκινο μετάλλιο, ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα.

Απ: Ναι βέβαια. Δεν έκανα την προπόνηση την οποία είχαμε από την αρχή στο πρόγραμμα. Οι συνθήκες δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε προπόνηση μέσα σε κλειστούς χώρους. Έπρεπε να κάνουμε κάποιες φορές ατομικές προπονήσεις. Επίσης υπήρχε πρόβλημα και με τα βάρη.

Η όλη κατάσταση ήταν πιο δύσκολη.

Ερ: Πάντως ήταν σίγουρα μια επιτυχία η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου  από σένα στο ΣΕΦ.

Απ: Ναι ήταν επιτυχία. Είχαμε προβλήματα τις τελευταίες εβδομάδες όπως σας είπα. Περίμενα να κάνω καλύτερο αλλά πάλι είμαι πολύ ευχαριστημένη. Χωρίς καλή προετοιμασία τις τελευταίες ημέρες, σίγουρα νιώθεις μια μη σιγουριά στον εαυτό σου.

Ευτυχώς την προηγούμενη μέρα μπήκα και έτρεξα 60 μέτρα. Εκεί πήρα μια «κρυάδα». Είδα και το γήπεδο, είδα τις δυνατότητες μου.

Μετά τη δεύτερη μέρα, ευτυχώς μου βγήκε χρόνος στα εμπόδια.

Ερ: Τα 60 εμπόδια μάλλον είναι πλέον το αγαπημένο σου;

Απ: Ναι έχω επικεντρωθεί στα 60 εμπόδια. Στην προπόνηση που κάνουμε δεν ασχολούμαστε τόσο με τα 60 απλά. Το μεγαλύτερο κομμάτι της προπόνησης μου είναι τα 60 με εμπόδια. Γενικά είναι πολύ δύσκολο τα εμπόδια. Αλλάζεις τη συχνότητα σου σε σχέση με τα 60 απλά.

Δυστυχώς δεν έχουμε άλλο αγώνα στο κλειστό. Επιτράπηκε μόνο το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η προετοιμασία μου πηγαίνει πλέον για το  ανοιχτό στίβο.

Ερ: Δημιουργείς και μια μικρή παράδοση στο Πανελλήνιο κλειστό στίβου με τα δυο συνεχόμενα χάλκινα μετάλλια το 2020 και το 2021 στα 60 εμπόδια;

Απ: Μου αρέσει γενικά ο κλειστός στίβος και θέλω να διακρίνομαι.

Είναι κάτι πολύ καλό, αυτά τα δυο μετάλλια σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ερ: Τι στόχους βάζεις για τον ανοιχτό στίβο; Αν βέβαια το επιτρέψουν και οι συνθήκες.

Απ: Με το καλό θα ήθελα να κατέβω τα 14 δευτερόλεπτα στα 100 εμπόδια. Τώρα βέβαια δεν ανήκω και στην κατηγορία κάτω των 23 ετών. Έχω μπει στην κατηγορία των γυναικών και θέλω και εκεί να είμαι στις τρεις καλύτερες στην Ελλάδα.

Ερ: Πόσο εύκολο η δύσκολο είναι αυτό; Θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Απ: Πάνω κάτω θα είμαστε οι ίδιες αθλήτριες που είμαστε και στον κλειστό στίβο. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο τα μέτρα γιατί τα εμπόδια στα 100 είναι περισσότερα. Θα επικεντρώσουμε στα εμπόδια και ότι βγαίνει μέσα από την προπόνηση θα κάνουμε και ίσως κάποιους αγώνες στα 100 απλά.

Ερ: Έχεις βάλει κάποιο στόχο, σε συγκεκριμένους αγώνες;

Απ: Πάλι στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά του ανοιχτού στίβου είναι ο πιο μεγάλος μου στόχος.

Από εκεί και πέρα θέλω να έρθω στην Καβάλα για τα «Δαβιτζόγλεια». Δεν ξέρω όμως αν θα γίνουν βάση των συνθηκών που επικρατούν.

Σίγουρα θα μας επηρεάσει η όλη κατάσταση. Βέβαια υπάρχουν και υψηλού επιπέδου αθλητές που μπορούν να βγουν έξω και να κάνουν κάποιους αγώνες. Οι συνθήκες είναι περισσότερο ευνοϊκές για αυτούς.

Όλοι οι υπόλοιποι που παλεύουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο είναι για μας πιο δύσκολο. Αυτό όμως μας αρέσει και θα το κάνουμε είτε με αυτές τις συνθήκες λόγω covid, είτε με καλύτερες.

Ερ: Η καριέρα σου έχει περάσει από μπόρες και φουρτούνες αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχεις βρει τα πατήματα σου.

Απ: Έχω βάλει και τη ζωή μου γενικότερα σ` ένα πρόγραμμα. Με τη σχολή,  με την προπόνηση, με όλα αυτά. Πιστεύω ότι θα συνεχίσω ακόμη πιο καλά. Είναι δύσκολο να συνηθιστεί η Αθήνα ακόμη και αν βρίσκομαι ήδη 5 χρόνια εδώ πέρα.

Οι ρυθμοί στην Αθήνα είναι εντελώς διαφορετικοί.

Ερ: Πάντως εδώ στο μέρος όπου μεγάλωσες στη Ν. Καρβάλη, εσύ και η Μαρία η Ζαχαρούδη, δέχονται με πολύ μεγάλη χαρά όλες τις επιτυχίες σας.

Απ: Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου. Πάντα με υποστήριζαν. Το δείχνουν σε καθημερινή βάση και στους γονείς μου και στην αδελφή μου.  Ξέρω πάντα ότι είναι δίπλα μου.

Εγώ δεν αλλάζω και σύλλογο. Πάντα είμαι στον ΟΚΑΚ. Δε φεύγω.

Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου συνέχεια.

Φυσικά πρώτα απ` όλα τους γονείς μου.

Ερ: Η μεγάλη αδελφή τι συμβουλές δίνει στη μικρή αδελφή η οποία και αυτή ασχολείται με τον στίβο;

Απ: Να το κάνει επειδή το αγαπάει. Να μην το κάνει από αγγαρεία.

Η αδελφή μου βέβαια είναι καλύτερη μαθήτρια από μένα οπότε μπορεί να δώσει βάση στις σπουδές της και ο στίβος όπου τη βγάλει. Να το δει και σαν χόμπι, σαν ψυχαγωγία.

Διαβάστε επίσης