• 3 Μαΐου 2024,

Σοκ και δέος από την απάντηση Θεμιστοκλέους για τους ογκολογικούς ασθενείς της Καβάλας

 Σοκ και δέος από την απάντηση Θεμιστοκλέους για τους ογκολογικούς ασθενείς της Καβάλας

Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου


Διαβάζοντας την συνέντευξη που έδωσε η αγαπητή φίλη η Σταυρούλα Γκουλούση, Πρόεδρος του ΣΕΚΚ, στον τοπικό τύπο, μου  έκανε τρομερή εντύπωση η απάντηση που της έδωσε ο Υφυπουργός Υγείας για την   προμήθεια Ακτινοθεραπευτικού Μηχανήματος στην Καβάλα.

Η Καβάλα δεν είναι στις προτεραιότητες τους, είπε ο κύριος Υφυπουργός και για τι να είναι άλλωστε εδώ στην άκρη του κόσμου που βρίσκεται. Το δικαιολόγησε επειδή το κόστος αγοράς και εγκατάστασης, είπε,   ο κ. Θεμιστοκλέους (Υφυπουργός Υγείας) είναι μεγάλο.

Είναι μια ιστορία δύσκολη αυτή η υπόθεση για την Καβάλα για αυτούς, για τον λόγο αυτό δεν είναι στις προτεραιότητα τους. Ξέρετε γιατί; Επειδή το Ακτινοθεραπευτικό για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στοιχίζει 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

2 εκ το μηχάνημα και 1,5 εκ η εγκατάσταση. Ειλικρινά η απάντηση αυτή του κ Υφυπουργού είναι για μένα σοκαριστική. Κοστολόγησε τις ζωές των Καρκινοπαθών της περιοχής μας και τις βρήκε πολύ φθηνές. Δεν αξίζουν λέει ούτε 3,5 εκατομμύρια γιατί να ασχοληθούν με αυτές.

Η απάντηση του κυρίου Υφυπουργού μου θύμισε εκείνον τον Καθηγητή της Ιατρικής που είχε προκριθεί για Βουλευτής από την ΝΔ, με την παρομοιώδη φράση αναλγησίας «πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε κάποια γραμμή στην παροχή φαρμάκων, εννοούσε, σε καρκινοπαθείς, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων».

Έτσι και ο Υφυπουργός τράβηξε την δική του γραμμή για τους καρκινοπαθείς της Καβάλας στα 3.5 εκατομμύρια. Καταλαβαίνει κανείς που θα είναι η γραμμή αυτή από τον κάθε αρμόδιο και θα εξαρτάται ανάλογα πόσο οικονομία θα θέλει να κάνει στην παραπέρα ζωή ενός ασθενή.

Γιατρός είναι ο κύριος Θεμιστοκλέους και όπως φαίνεται οπαδός της Σχολής Πνευματικού. Εγώ με το κείμενο αυτό  θέλω να τονίσω στους κυρίους αυτούς ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των Καρκινοπαθών αξίζει όσο η ζωή η δική τους και κάθε μέλους του άμεσου περιβάλλοντος τους σε κάθε φάση της.

Αυτό θα πρέπει να είναι το μέτρο και έτσι να ζυγίζουν και τις ζωές των άλλων. Εμείς εδώ στην Καβάλα δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο παρά το δικαίωμα μας για ίση παροχή περίθαλψης, όπως οι υπόλοιποι Έλληνες σύμφωνα με το Σύνταγμα  της χώρας μας (Αρθρ.4 ,2) περί ισότητας των Πολιτών στις Υποχρεώσεις και στα δικαιώματά τους.

Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μην εφαρμόζεται ο νόμος του κράτους για τις ακτινοθεραπείες που έχει θεσπισθεί για την παροχή στους ασθενείς, κυρίως τους Ογκολογικούς, αυτής της θεραπείας του 2013. Το 2020 επί Υπουργίας Βασίλη Κικίλια είχε προγραμματισθεί η αγορά Ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος για την Καβάλα και ανακοινώθηκε επίσημα στη Βουλή.

Πού πήγε το μηχάνημα εκείνο; Δεν μας ενημερώσατε για την αδυναμία προμήθειας σας με Μηχάνημα έγκαιρα. Ίσως θα μπορούσαμε να προμηθευθούμε μέσω του ΕΣΠΑ, έχουν αγορασθεί 4 τέτοια Μηχανήματα. Είμαστε βέβαιοι ότι το ίδρυμα του Σταύρου Νιάρχου θα μας διέθετε ένα από τα 12 μηχανήματα που χορήγησε σε διάφορα Νοσοκομεία.

Θα μας έδιναν το μηχάνημα αν τους το ζητούσαμε στον καιρό του γιατί τα δεδομένα μας ήταν τέτοια και οι Άνθρωποι του Ιδρύματος έχουν σαν μέτρο την Ανθρωπιά και όχι το χρήμα. Τα στοιχεία τα στατιστικά  συνηγορούν για την άμεση δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος τόσο του πλήθους των ασθενών αλλά και της γεωγραφίας.

Η κυρία Σταυρούλα τα ανέφερε συγκεκριμένα, η μονάδα αυτή έπρεπε να γίνει χθες. Δεν μας είπανε έγκαιρα την αδυναμία τους, εμείς μείναμε στην αναγγελία τους στην Βουλή και μας γέλασαν. Άμεση ανάγκη  υπάρχει και για τη δημιουργία Τμήματος για Αιματολογικούς Καρκίνους που δεν έχει το κόστος του Ακτινολογικού Μηχανήματος, και της εγκατάστασής του.

Θα χρειαστεί πρόσληψη μιας μονάδας ιατρού αιματολόγου, κάντε το. Θα απαλλάξετε ένα μεγάλο αριθμό Καρκινοπαθών από τέτοιους καρκίνους που αναγκάζονται για θεραπεία, καμία φορά πέντε λεπτών, να κάνουν το ταξίδι των 400 Χλμ προς Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.

Αυτό ήταν έτοιμο να γίνει, αλλά το σταμάτησαν από την Αλεξανδρούπολη και εκεί οικονομικό το πρόβλημα αλλά άλλης μορφής, έχαναν πελατεία. Βρήκαν όμως λύση σε βάρος των ασθενών βέβαια. Η Καβάλα δεν είναι στις προτεραιότητες τους είπε ο κύριος Υφυπουργός και για τι να είναι άλλωστε εδώ στην άκρη του κόσμου που βρίσκεται;

Διαβάστε επίσης