• 19 Απριλίου 2024,

Στα σχέδια ένα μεγαλύτερο κυνοκομείο

 Στα σχέδια ένα μεγαλύτερο κυνοκομείο

Ο δημοτικός σύμβουλος Ζήσης Μπόνιας παραμένει ο υπεύθυνος του δήμου Καβάλας με αρμοδιότητα τα αδέσποτα τετράποδα και το δημοτικό κυνοκομείο. Χθες ρωτήθηκε από την ΠΡΩΙΝΗ σχετικά με τις πτυχές του μείζονος αυτού προβλήματος, λόγω των πρόσφατων αυξημένων περιστατικών επιθέσεων σκύλων σε ανθρώπους. Ο κ. Μπόνιας διατύπωσε την πρόβλεψη ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Έτυχε, δήλωσε, να σημειωθούν συνεχόμενα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες. Θυμήθηκε για παράδειγμα ότι το προηγούμενο διάστημα δε σημειώθηκαν καθόλου περιστατικά. Σε πολλές περιπτώσεις όντως υπήρξαν επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους, αλλά σε αυτά τα περιστατικά ρόλο παίζει και το παιχνίδι, παρατήρησε ο κ. Μπόνιας. Διευκρίνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το περιστατικό προκαλείται από ένα απλό παιχνίδι του ανθρώπου με το σκύλο.

Ο κ. Μπόνιας τόνισε ότι σε ετήσια βάση ο δήμος Καβάλας δαπανά είκοσι χιλιάδες ευρώ για τροφές αδέσποτων, ποσό 15.000 ευρώ για στειρώσεις, ποσό 6.000 ευρώ για φάρμακα και ποσό 6.000 ευρώ για έκτακτα περιστατικά. Υπολόγισε ότι ο δήμος Καβάλας δαπανά για τα αδέσποτα πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση. Τα χρήματα, υπογράμμισε ο κ. Μπόνιας, δεν είναι λίγα. Αν είχαμε, συμπλήρωσε, μεγαλύτερο χώρο όλα θα ήταν βολικότερα. Εννοώντας φυσικά το δημοτικό κυνοκομείο. Διευκρίνισε ότι συμπεριλαμβάνεται στις προθέσεις του δήμου Καβάλας η δημιουργία ενός καινούργιου και μεγαλύτερου δημοτικού κυνοκομείου καθώς και η απασχόληση περισσότερου προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο δήμος Καβάλας επιδιώκει να αξιοποιήσει έκταση μια δική του έκταση περίπου 13 στρεμμάτων, μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Κρυονερίου και Φιλίππων. Εκεί κι εφόσον στηριχθεί χρηματικά από το υπουργείο εσωτερικών σκοπεύει να κατασκευάσει ένα κυνοκομείο πολύ μεγαλύτερο από το υφιστάμενο. Την ιδέα εξομολογήθηκε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα σε πρόσφατη συνάντησή της με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας την οικονομική στήριξη του υπουργείου σε παρόμοιες δράσεις για όλους τους δήμους της χώρας.

Να σημειωθεί ότι ένα από τα καινούργια οχήματα που θα προμηθευτεί μέσω διαγωνισμού ο δήμος Καβάλας θα χρησιμοποιηθεί για την περισυλλογή επικίνδυνων αδέσποτων σκύλων. Σχετικό με το θέμα ήταν και το χθεσινό δελτίο τύπου που στάλθηκε από το γραφείο της δημάρχου και αναφέρει τα εξής:

Ο Δήμος Καβάλας ενημερώνει ότι στα πλαίσια του περιορισμού του φαινομένου ύπαρξης  αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δρόμους του Δήμου, προτίθεται να εντατικοποιήσει στο άμεσο μέλλον τους ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς με τη συνδρομή στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας ως όργανο βεβαίωσης παραβάσεων σε περιπτώσεις μη τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων, προβλέπεται δυνάμει του Ν. 4039/2012 (άρθρο 21) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά την ισχύ του Ν.4235/2014 καθώς και του Ν. 4483/2017, άρθρο 54 περί «τροποποίησης διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του Ν. 4039/2012».

Κατόπιν των ανωτέρω, και προκειμένου αφενός να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και αφετέρου να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να συνεργάζονται σε περίπτωση ελέγχου με τους αρμόδιους δημοτικούς αστυνομικούς και να τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων συντροφιάς, δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας, προς όφελος τόσο των δεσποζόμενων, όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

 

Διαβάστε επίσης