Σταύρος Κιβράκης: Αυτές τις μέρες ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός

 Σταύρος Κιβράκης: Αυτές τις μέρες ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός

Γενική είναι η ικανοποίηση των πυροσβεστικών και άλλων αρχών και υπηρεσιών για την ανταπόκριση που υπήρξε το πρωί της Τρίτης, στην πυρκαγιά στην περιοχή Κοινύρων στη Θάσο. Άπαντες δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επιτυχές μιας μεγάλης κινητοποίησης, η οποία στηρίχθηκε και χρησιμοποίησε δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Για το περιστατικό και τις επικίνδυνες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο,  μίλησε στην Πρωινή ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας Σταύρος Κιβράκης. Είπε μεταξύ άλλων: « Η φωτιά Ξεκίνησε από το έρεισμα του δρόμου, από την πλευρά προς το βουνό. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκδηλωθεί και άλλη φωτιά στην ίδια περιοχή. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Για το θετικό αποτέλεσμα νιώθουμε ικανοποίηση. Στη Θάσο υπάρχει πολύς κόσμος αυτήν την περίοδο αλλά ευτυχώς δεν έχουμε ισχυρούς ανέμους.  Όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Στο περιστατικό της Τρίτης ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος των 2 αεροπλάνων Πετζετέλ, τα οποία σας θυμίζω ότι απογειώνονται και επιχειρούν σε περιστατικό πυρκαγιάς μετά από απόφαση του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας. Μετά τη λήξη του περιστατικού της Τρίτης συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο του νησιού της Θάσου όπου συζητήθηκαν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Και για τα δύο συμβάντα. Πάρθηκαν αποφάσεις για αυξημένα μέτρα έως και την Κυριακή. Αυτό που φοβόμαστε είναι η ανθρώπινη αμέλεια καθώς στο νησί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι τουρίστες. Για αυτό και απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να προσέχει τις ημέρες που διανύουμε».

*Με ανάρτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος αναφέρεται στο ίδιο περιστατικό: «Σήμερα (την Τρίτη) η Θάσος κινδύνευσε ξανά από τον πύρινο εφιάλτη. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος αποσοβήθηκε χάρη στην άμεση παρέμβαση των ανθρώπων της Π.Υ. Οφείλουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Αξιωματικούς και στους Άνδρες της Π.Υ., στους ιπτάμενους και στα στελέχη της ΜΑΕΔΥ , στο προσωπικό του Δήμου Θάσου, οπωσδήποτε στον Προϊστάμενο και στο προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας, στους χειριστές της ΔΤΕ της ΠΕ Καβάλας τους οποί

Οι δεσμεύσεις των υπηρεσιών για αυξημένη επαγρύπνηση στη Θάσο

Την Τρίτη το μεσημέρι συνεδρίασε στη Θάσο το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα πυρασφάλειας για τις ημέρες ως την Κυριακή. Το πρακτικό της συνεδρίασης είναι άκρως κατατοπιστικό:

Ο λόγος δόθηκε στο Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου κ. Στυλιανό Ψαρογιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι θα υπάρχει περιπολικό της ομάδας ΟΠΚΕ το βράδυ, το οποίο θα κινείται στην περιοχή ως τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Μάριο Αποστολίδη, ο οποίος ανέφερε ότι οι υφιστάμενες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμένουν επί 24ώρου βάσεως στις προκαθορισμένες, βάση σχεδιασμού, θέσεις τους και επιπρόσθετα ένα όχημα θα περιπολεί την πληγείσα περιοχή. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δασάρχης Θάσου κ. Χαράλαμπος Μαρουγκλιάνης, ο οποίος ανέφερε ότι το Δασαρχείο αναλαμβάνει να περιπολεί την περιοχή τηςΣαλιάρας. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Λιμενάρχη Θάσου κ. Ανέστη Μουρατίδη, ο οποίος ανέφερε ότι το Λιμεναρχείο Θάσου θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και κατά προτεραιότητα μεταφορά των πεζοπόρων τμημάτων και οχημάτων στο νησί από τα λιμάνια της Κεραμωτής και Καβάλας και θα έχει τον συντονισμό ενδεχόμενων εκκενώσεων των ακτών από θαλάσσης. Επιπρόσθετα, θα ασκεί περιπολίες και επόπτευση του νησιού μέσω θαλάσσης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας κ. Σταύρος Κιβράκης, ο οποίος ανέφερε ότι έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή, σε περίπτωση ανάγκης ,υδροφόρων και μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας και των όμορων Δήμων, καθώς και τη διάθεση πλατφόρμας μεταφοράς μηχανημάτων έργου. Τέλος, ο Δήμαρχος Θάσου και Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο ανέφερε ότι υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς του Δήμου Θάσου με τα οχήματα που διαθέτει, με συμβεβλημένα μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει προβεί σε ενημέρωση των επιχειρηματιών μαρμάρου ώστε να διαθέσουν τα μηχανήματα έργου, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Επίσης ,θα παράσχει τη διοικητική μέριμνα, όπως σε κάθε συμβάν, με τροφοδοσία του προσωπικού κατάσβεσης σε ξηρά τροφή και νερό. Κλείνοντας, ανέφερε ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι Πρόεδροι τον Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας.

ους θέσαμε σε ετοιμότητα, στους Αστυνομικούς της Θάσου και σε όλους όσους συνέβαλαν στην δύσκολη αυτή προσπάθεια.

 

Διαβάστε επίσης