Στήριξη από την Ε.Ε. στο σιδηροδρομικό έργο σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Νέας Καρβάλης

 Στήριξη από την Ε.Ε. στο σιδηροδρομικό έργο σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Νέας Καρβάλης

Με τέσσερα projects (1 ακτοπλοϊκό, 2 σιδηροδρομικά, 1 οδικό) συμμετέχει η χώρα μας στον κατάλογο της ΕΕ, με τα 140 βασικά έργα στον τομέα των μεταφορών, τα οποία θα συνεισφέρουν σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη των κρατών – μελών και θα συμβάλλουν στην κατασκευή ελλειπουσών μεταφορικών συνδέσεων σε ολόκληρη την ήπειρο, στη στήριξη των βιώσιμων μεταφορών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα έργα θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), του προγράμματος επιχορηγήσεων της ΕΕ για τη στήριξη των υποδομών μεταφορών. Ένα από τα τέσσερα projects μας αφορά:  Νέα ενιαία σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει Θεσσαλονίκη-Αμφίπολη-Νέα Καρβάλη (μελέτη). Το έργο προετοιμάζει μελέτες για τη νέα ενιαία σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το λιμάνι της Καβάλας με τη Θεσσαλονίκη και -μετέπειτα- το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η νέα γραμμή υψηλής ταχύτητας θα ηλεκτροδοτηθεί και θα έχει αμφίδρομη σηματοδότηση. Τα οφέλη περιλαμβάνουν μειωμένους χρόνους ταξιδιού, αυξημένη οδική ασφάλεια (μέσω διαχωρισμένων οδικών διασταυρώσεων) και μειωμένες εκπομπές CO2. Αυτό το έργο πραγματοποιείται κατά μήκος του διαδρόμου «Sea2Sea», ο οποίος συνδέει το Αιγαίο (λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης) με τη Μαύρη Θάλασσα (λιμάνια Μπουργκάς και Βάρνας) και το Δούναβη (Ρούσε).

Τις προσεχείς ημέρες η Επιτροπή θα εκδώσει επίσημη απόφαση χρηματοδότησης για αμφότερες τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, δεδομένης της έγκρισης των επιλεγμένων έργων από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο Εκτελεστικός Οργανισμός Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) της Επιτροπής θα υπογράψει τις συμφωνίες επιχορήγησης με τους δικαιούχους έργων το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2021. (Πηγή Metafores.gr)

Διαβάστε επίσης