Στήριξη από την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και το κράτος ζητά η δραστήρια Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας

 Στήριξη από την κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και το κράτος ζητά η δραστήρια Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας

Η Περιφερειακή Ένωση Ανατολικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών συνάντησε χθες τους δημοσιογράφους με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας λευκού μπαστουνιού που μνημονεύεται μία φορά το χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου.

Η τοπική Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1987 ως παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Ο οποίος λειτουργεί στην Αθήνα από το 1932. Πρόκειται για ένα σωματείο μη κερδοσκοπικό που ως σκοπό του έχει την προάσπιση των ηθικών κοινωνικών και υλικών συμφερόντων κάθε τυφλού ατόμου. Την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και τη συλλογική ενεργοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων για τη διεκδίκηση και απόκτηση των βασικών προϋποθέσεων που προάγουν μία αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση.

Το 2004 μετονομάστηκε σε Περιφερειακή Ένωση Ανατολικής Μακεδονίας εφόσον στις αρμοδιότητες της περιλαμβάνεται η εκπροσώπηση τριών Νομών Καβάλας- Δράμας και Σερρών. Το τελευταίο διάστημα παρέχεται και η υπηρεσία κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης. Είναι μία υπηρεσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών η οποία από την 1η Οκτωβρίου του 2018 παρέχεται και στα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Ανατολικής Μακεδονίας δωρεάν.

Στόχος της υπηρεσίας είναι η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με προβλήματα όρασης, μέσω της εκπαίδευσης τους στους τομείς της κινητικότητας, του προσανατολισμού των δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης. Πρόκειται για μία εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε εκπαιδευόμενου.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι μέχρι 6 μήνες με συχνότητα 2 δίωρων μαθημάτων την εβδομάδα. Με την ευκαιρία της δράσης στην Καβάλα και στους όμορους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας εκδόθηκε σχετικό έντυπο, με ενημερωτικά στοιχεία για το παράρτημα. Τη λειτουργία του γραφείου του παραρτήματος και την υπηρεσία κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης.

Στο έντυπο διαβάζουμε επίσης ότι το σωματείο τα τελευταία χρόνια μέσα από τις ποικίλες δράσεις του έχει γίνει γνωστό και πάντα ενημερώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με άτομα που γυρίζουν στην πόλη και ζητούν συνδρομές, πωλούν περιοδικά και μαζεύουν χρήματα πόρτα-πόρτα στο όνομα αναπηρικών συλλόγων τυφλών. Το γραφείο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας λειτουργεί κάθε μέρα πρωινές ώρες. Βρίσκεται στην πολυκατοικία του ΟΛΚ, επί της οδού Εθνικής Αντίστασης 2. Στην παραλία της Καβάλας. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 251 0232 303.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο Σμάραγδο Κρεμμύδα αλλά και η επιστήμονας που παρέχει την υπηρεσία κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης κ. Παναγιώτα Πάνου.

Στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μεταξύ άλλων είπε:

«Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας λευκού μπαστουνιού κάνουμε μία ακόμη αναφορά στα προβλήματα ατόμων με προβλήματα όρασης. Σε αυτά που έγιναν και δεν έγιναν στην πόλη της Καβάλας. Το ανάγλυφο της είναι δύσκολο. Κάποια έγιναν και άλλα θα γίνουν.

Τα έργα που έγιναν για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης είναι πολιτισμός. Θεωρούμε συμπαραστάτες μας και την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση και ελπίζουμε σε νέα υποστήριξη για την εκτέλεση και νέων έργων. Ζητούμε υποστήριξη και από την πολιτεία.

Κι ως παράδειγμα φέρνω τα ηχητικά συστήματα που λειτουργούν κοντά και δίπλα στους φωτεινούς σηματοδότες. Πλέον με νόμο του κράτους είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν. Ζητούμε να επεκταθούν στην Καβάλα όπου είναι παλιά και εκτός των προϋποθέσεων που θέτει η πρόσφατη αλλαγή του νόμου».

Διαβάστε επίσης