Στις παρατάσεις των έργων συμφωνούν διοίκηση και αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου

 Στις παρατάσεις των έργων συμφωνούν διοίκηση και αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου

Πολύωρη αποδείχθηκε και η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Κι ενώ για μικρής σημασίας ζητήματα υπάρχει ένταση- κριτική- αντιπαράθεση, στα δύο τακτικά θέματα της συνεδρίασης, χορήγησης παρατάσεων για την ολοκλήρωση δημοτικών έργων οι αποφάσεις ήταν (ως συνήθως) ομόφωνες. Σύμφωνα με τα πρακτικά των συγκεκριμένων αποφάσεων που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του Δήμου, ομόφωνα δόθηκε νέα παράταση στο έργο του 12ου Δημοτικού Σχολείου (έργο ενεργειακής αναβάθμισης) όπως επίσης δόθηκε μία ακόμη παράταση σε έργο στο Παληό. Το γεγονός έχει τη σημασία του μιας και διοίκηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν να αποδέχονται τις εισηγήσεις της υπηρεσίας, διευκολύνουν τους αναδόχους των έργων που έτσι όλα καθυστερούν να ολοκληρωθούν.

Στο έργο του 12ου Δημοτικού η παράταση είναι δεύτερη και πιθανόν όχι τελευταία. Ως τον προσεχή Ιούλιο.  Το άλλο έργο, της κατασκευής κρασπεδόρειθρων σε δρόμους του Παληού έπρεπε να τελειώσει σε 5 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Δηλαδή τον Μάρτιο του 2019. Προηγήθηκαν 4 παρατάσεις, προχθές δόθηκε μία ακόμη. Έως τα μέσα Ιουλίου του 2020.

Μαραθώνια τηλεδιάσκεψη- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη,  ήταν μια συνεδρίαση μαραθώνια. Ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας βραδιάς. Αρχικά η συνεδρίαση ήταν ήρεμη, με κριτική στη διοίκηση και απαντήσεις από τον κ. Μουριάδη. Όταν όμως ήρθε η ώρα να συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αν και λίγα και εύκολα, υπήρξε ένταση. Αυτή επικεντρώθηκε ανάμεσα στον κ. Δήμαρχο και το Μάκη Παπαδόπουλο. Δεν συζητήθηκε καθόλου η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ και η ανάγκη οικονομικής της ενίσχυσης. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση κι αφού η αντιπολίτευση λάβει οικονομικά στοιχεία που ζήτησε. Αποσύρθηκε το θέμα διευκόλυνσης του αγωγού ΤΑΡ. Παρά το ότι με αυτόν τον τρόπο η ημερήσια διάταξη «ελάφρυνε» αρκετά, υπήρξαν πάλι πολλά λόγια και μία συνεδρίαση που απεδείχθη καθόλου σύντομη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ψήφισμα υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας -πρόταση ψηφισμάτων  υπήρξε από τις παρατάξεις Ποτόλια και Βέρρου- μεσολάβησε συζήτηση τουλάχιστον μία ώρα! Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν θέματα όπως ο οικονομικός απολογισμός του πρώτου τριμήνου του δήμου και η επιλογή των υδρονομέων. Αυτοί θα εργαστούν από τον Μάη έως τον Οκτώβρη.

Πριν από την ημερήσια διάταξη συζητήθηκε το θέμα του προσωπικού του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι. Ο δήμαρχος δέχθηκε κριτική απ’ όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι με τις ενέργειες του προστατεύει και τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας και τις ίδιες. Για να μην έχουμε δύο προγράμματα και καμία διαδικασία ΑΣΕΠ, είπε ο κ. Μουριάδης, προωθείται σχετική τροπολογία. Επανέλαβε ότι καμία από τις εργαζόμενες του προγράμματος δεν θα μείνει άνεργη.

Ο κ. Μουριάδης επανέλαβε ότι ο Δήμος Καβάλας διεκδικεί τα «ορφανά» λιμάνια εντός των ορίων του, για τα οποία δεν δηλώνει ο ενδιαφερόμενος ο Οργανισμός Λιμένα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κ. Δήμητρας Τσανάκα είπε μία ακόμη φορά ότι δημιουργείται λιμενικό γραφείο του Δήμου Καβάλας. Στις παρατηρήσεις που του έγιναν για αναφορά του σε δημοτικό σύμβουλο Καβάλας που οφείλει στη ΔΕΥΑΚ, απάντησε ότι δεν μίλησε ποτέ για εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους και δημοτικούς συμβούλους Καβάλας. Πάλι μετά από ερώτηση που του έγινε, είπε ότι ο Δήμος Καβάλας σχεδιάζει τη λειτουργία των παραλιών του στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης κορωνοϊού. Έτσι για να μην υπάρχει πολυκοσμία και συνωστισμός δεν θα μπουν σε αυτές καρέκλες. Σε ερωτήσεις για την δυσοσμία και το νέφος στην περιοχή Χαλκερού – Νέας Καρβάλης συμφώνησε με τα όσα άκουσε. Για αυτό και όπως είπε απευθύνθηκε στον καθηγητή Σπύρο Ραψομανίκη, τη βοήθεια του οποίου πρόκειται να ζητήσει. Πριν από την ημερήσια διάταξη μίλησαν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και πολλοί άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Έδεσαν διάφορα προβλήματα που παρατήρησαν, διάφορα ερωτήματα που είχαν προετοιμάσει. Στα οποία ο κ. Μουριάδης και οι συνεργάτες του απάντησαν.

 

Διαβάστε επίσης