Στογιάννης Ιωάννης (Stogiannis Winery): Ένας νέος οινοποιός μας συστήνεται από το Μυρτόφυτο του Παγγαίου

 Στογιάννης Ιωάννης (Stogiannis Winery): Ένας νέος οινοποιός μας συστήνεται από το Μυρτόφυτο του Παγγαίου

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Κατ’ αρχάς : Ο Ιωάννης Στογιάννης μεγάλωσε μέσα στα αμπέλια, δεν χόρταινε να ακούει ιστορίες από τον αμπελουργό πατέρα του, ο οποίος τον έβαζε να πατά τα σταφύλια σε ηλικία 10 χρονών , για να μάθει να χαίρεται τη διαδικασία της δημιουργίας του κρασιού.

Έτσι δεν ήταν τυχαίο που ο Γιάννης αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή του κρασιού και να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του , η αγάπη του για την γη και τον καρπό του αμπελιού εξάλλου δεν του αφήναν άλλες επιλογές.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΤΕΙ Οινολογίας Δράμας και στη συνέχεια διαδέχεται τον πατέρα του στο μικρό οικογενειακό οινοποιείο που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, στο Μυρτόφυτο του Παγγαίου. Το εμβαδόν του είναι 75 τ.μ και στεγάζει 12 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 12.000 λίτρων.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες εκτείνονται σε έκταση 16 στρεμμάτων και σε μια περιοχή που ήταν ξακουστή από αρχαιοτάτων χρόνων για την αμπελοκαλλιέργεια της. Εκτεινόταν από τον κόλπο του Βρασίδα και το κάστρο Οισύμη, έως τον πύργο της Απολλωνίας και τα λουτρά Ελευθερών. Εδώ σ’ αυτά τα ξακουστά αμπελοτόπια με το μοναδικό terroir, (συνδυασμός βουνού και θάλασσας) κατά την αρχαιότητα παραγόταν ο ξακουστός βίβλινος οίνος.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ξεκίνησε να καλλιεργείται στη περιοχή το ροζακί. H ποικιλία είναι διπλής κατεύθυνσης, αλλά οι παραγωγοί την προόριζαν μόνο για επιτραπέζια χρήση και μόνο ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιούταν για οινοποιητική χρήση.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η ποικιλία σταμάτησε να εξάγεται και έτσι όλη η παραγόμενη ποσότητα χρησιμοποιείται στην οινοποιεία. Πρώτη φορά οινοποιήθηκε από τον οινολόγο και οινοποιό Θοδωρή Τσικρικώνη ( οινοποίησε επιτυχώς πρώτος στην Ελλάδα μονοποικιλιακά το ροζακί με χρήση δεξαμενής και βαρελιού) και τον τελευταίο χρόνο προστέθηκε ο Ιωάννης Στογιάννης.

Το πρώτο κρασί του οινοποιού που δοκίμασα, ήταν ο ερυθρός λιαστός φυσικός γλυκύς οίνος «Το λιαστό της Αναστασίας» από cabernet sauvignon . Βαθύ ρουμπινί χρώμα και αρώματα αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, σταφίδας, κανέλας και γαρίφαλου.

Ο οινοποιός αφήνει τα σταφύλια να ωριμάσουν επάνω στο κλήμα, όταν ωριμάσουν σπάζει τους μίσχους για να μην τρέφεται άλλο το σταφύλι και τα αφήνει για άλλες 10-15 ημέρες επάνω στο αμπέλι να λιαστούν και να φτάσουν στο στάδιο της υπερωρίμανσης.

Ο επιδόρπιος αυτός οίνος μας ξάφνιασε ευχάριστα με την ισορροπημένη γλυκύτητα , την πληθωρική και μακρά επίγευση του, είναι το δεύτερο λιαστό κρασί που παράγεται στη περιοχή μας μετά τον «Μελισσουργό» του Νίκου Λαζαρίδη.

 Τα κρασιά του Ιωάννη Στογιάννη: είναι εφτά στον αριθμό και πιο συγκεκριμένα, με τον διακριτικό τίτλο «Αυθεντικό» κυκλοφορεί ο λευκός ξηρός οίνος με ένα υπέροχο κιτρινοπράσινο χρώμα, και αρώματα λευκόσαρκων καλοκαιρινών φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών ανθέων***** ο Eρυθρός ξηρός οίνος, με αρώματα κόκκινων φρούτων, κεράσι, βατόμουρο, αποξηραμένα δαμάσκηνα και μπαχαρικά***** και το Ροζέ με τριανταφυλλί χρώμα και φρουτώδη γεύση, πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση *****

Ο Λευκός , φυσικός γλυκύς οίνος με κεχριμπαρένιο χρώμα και γεμάτο σώμα. Σύνθετο αρωματικό μπουκέτο από γλυκά μπαχαρικά, αρωματικά φυτά όπως το δυόσμο, μέχρι αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα και σταφίδες. Υπέροχα παχύρρευστος στο στόμα, με μια χαρακτηριστική δροσιστική οξύτητα που εξισορροπεί απόλυτα τη γλυκύτητα *****

Ο Ερυθρός Λιαστός φυσικός γλυκύς οίνος προσφέρει αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, κανέλας, γαρίφαλου, και μοσχοκάρυδου. Έχει ισορροπημένη γλυκύτητα, εξαιρετική δομή και οξύτητα *****

Το Ροζέ ημίξηρο «Άρωμα Γυναίκας» με το χαρακτηριστικό σομόν χρώμα, τον λεπτό αρωματικό του χαρακτήρα και την δροσερή οξύτητα του ***** Πρόσφατα προστέθηκε και ένας ακόμη λευκός ξηρός οίνος, με την ονομασία «Έμπνευση», προσφέρει πολυπλοκότητα αρωμάτων από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα και εσπεριδοειδή στη μύτη αλλά και νότες ανθέων στο τελείωμα.

Tips : Επικοινωνία : Μυρτόφυτο, Καβάλας , τηλ: +30 6977616527, e-mail: stogianniswinery@gmail.com fb: stogiannis winery, instagram: stogiannis winery ιστοσελίδα: https://stogianniswinery.gr/

Διαβάστε επίσης