• 7 Μαΐου 2024,

Στον αστερισμό του συντηρητισμού

 Στον αστερισμό του συντηρητισμού

Την διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, δεν την περίμενε κάνεις. Ούτε ο πλέον αισιόδοξος φίλος της Νέας Δημοκρατίας ούτε οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Άπαντες έπεσαν από τα σύννεφα. Οι μεν του ΣΥΡΙΖΑ κάπως ανώμαλα, οι δε της Νέας Δημοκρατίας πέφτοντας από τα σύννεφα βρέθηκαν σε πελάγη ευτυχίας. Όλοι έσπευσαν να εξηγήσουν το πρωτοφανές και εντελώς απρόσμενο αυτό αποτέλεσμα.

Ακούσαμε και διαβάσαμε βαθυστόχαστες αναλύσεις, πανηγυρικούς λόγους, αυτοκτονική αυτοκριτική από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και πολλά άλλα. Τα πράγματα είναι απλά. Η ελληνική κοινωνία έχει μεταστραφεί.

Προφανώς δεν την αγγίζει η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την αγγίζουν οι υποκλοπές, δεν την αγγίζει η ενεργειακή κρίση, δεν την αγγίζει η ακρίβεια, αρκείται στα επιδόματα, στα διαφόρων ειδών pass, στον ωχαδερφισμό, στην αδιαφορία για τα κοινά, στην αγόγγυστη και αδιαμαρτύρητη αποδοχή μιας θλιβερής, δύσκολης και επώδυνης καθημερινότητας.

Και η μεταστροφή αυτή της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι φαινόμενο πρόσφατο, δεν έγινε τώρα, τον τελευταίο καιρό, τους τελευταίους μήνες. Σοβεί εδώ και πολύ καιρό, πολλά χρόνια. Όταν από το “δώστε τη χούντα στο λαό” του ’74, την “αλλαγή” του ’81 και το ” ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά” του ’85 περάσαμε στην εποχή της “Χρυσής Αυγής”, του Λεβέντη και του Βελόπουλου είναι φανερό ότι οι εποχές κσι οι άνθρωποι άλλαξαν.

Όταν ο Κώστας Καραμανλής, μετά την γνωστή υποκριτική του αντιμετώπιση στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, δεν έχει κανένα απολύτως ηθικό πρόβλημα, θέτει υποψηφιότητα και συγκεντρώνει σχεδόν 25.000 σταυρούς, γιατί να μη σαρώσει η Νέα Δημοκρατία σε όλη την επικράτεια; Γιατί να μη βάψει για πρώτη φορά γαλάζια την Κρήτη, παραδοσιακό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς; Περίπατο θα κάνει ο Μητσοτάκης στις 25 Ιουνίου.

Αρέσει δεν αρέσει αυτή είναι η δημοκρατία που έχουμε και με αυτή θα πορευτούμε. Βρισκόμαστε στον αστερισμό του συντηρητισμού και φαίνεται πως θα βρισκόμαστε για πολύ καιρό ακόμα. Η Νέα Δημοκρατία ελέγχει απολύτως την ενημέρωση και υπερτερεί ολοκληρωτικά στην επικοινωνία.

Ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος αν δεν απαλλαγεί γρήγορα από την εσωστρέφεια και δεν βρει πειστικό λόγο και σοβαρά επιχειρήματα, θα αργήσει πολύ να ανακάμψει. Αν ποτέ ανακάμψει δηλαδή…

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης