• 25 Απριλίου 2024,

Συγκέντρωση παραγωγών λαϊκών αγορών έξω από το Διοικητήριο

 Συγκέντρωση παραγωγών λαϊκών αγορών έξω από το Διοικητήριο

Περισσότεροι από 50 παραγωγοί λαϊκών αγορών του Ν. Καβάλας συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από το διοικητήριο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εμπόρων λαϊκών αγορών. Άπαντες διαμαρτυρήθηκαν για το νέο νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών. Όσοι χθες συμμετείχαν στις λαϊκές αγορές και όχι στην κινητοποίηση, έτυχαν σχετικής κριτικής.

Χθες έγιναν λαϊκές σε Τούζλα-Χρυσούπολη και Πρίνο. Οι έμποροι πήγαν κανονικά ενώ οι παραγωγοί ήταν λίγοι αφού οι περισσότεροι συμμετείχαν στην διαμαρτυρία στην Καβάλα. Μεταξύ των εκπροσώπων των παραγωγών και των εμπόρων υπήρξε ένταση λόγω της κανονικής συμμετοχής στις χθεσινές λαϊκές των εμπόρων. Στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

Κατά τη συγκέντρωση τους οι παραγωγοί έδωσαν στη δημοσιότητα το ακόλουθο ψήφισμα:

«Το σωματείο παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών του Νομού Καβάλας σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου (χθες) συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε η πανελλαδική συνομοσπονδία παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών. Διαμαρτύρεται για την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές. Διαφωνούμε με την εφαρμογή της πλατφόρμας e- καταναλωτής που ισχύει για τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαφωνούμε με την οποιαδήποτε μετατροπή παραγωγών σε εμπόρους,  επιτρέποντας σε παραγωγούς να αγοράζουν μέρος των προϊόντων που πουλούν στις λαϊκές στερώντας το δικαίωμα από τους καταναλωτές να ψωνίζουν παραγωγικά προϊόντα. Διαφωνούμε με τις ποινές εξοντωτικού χαρακτήρα που προβλέπονται για παραβάσεις. Για παραβάσεις που στο στεγασμένο εμπόριο προβλέπονται μικρές χρηματικές ποινές σε μας προβλέπεται ακόμη και η απώλεια θέσης ή και άδειας.

Ζητούμε την απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και όχι την προκήρυξη και πλειοδοσία των θέσεων μία φορά ετησίως. Ζητούμε ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο και όχι 16 διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονται στο νομοσχέδιο και δίνουν με αντισυνταγματικό τρόπο υπερεξουσίες στον εκάστοτε Υπουργό. Ζητούμε συνταγματική ισονομία. Διαφωνούμε με την άρνηση ανανέωσης των αδειών όσων δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Κάτι που δεν ισχύει για το στεγασμένο εμπόριο.

Προτείνουμε στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο να δρομολογήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου για να λυθούν οι υπαρκτές στρεβλώσεις που χρονίζουν και να εξυγιανθεί ο κλάδος. Οι λαϊκές αγορές επιβάλλεται να εξακολουθήσουν να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με παραγωγούς αγρότες αλλά και μικρούς εμπόρους. Που κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων προσέφεραν εξαιρετικά προϊόντα σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές. Λειτουργούν αδιατάρακτα από το 1929. Αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν το καταφύγιο των φτωχών και μικρομεσαίων νοικοκυριών.

Λέμε όχι στην εξόντωση των λαϊκών αγορών. Λέμε όχι στους ψευδεπίγραφους διαλόγους. Λέμε ναι στον κοινωνικό θεσμό των λαϊκών αγορών. Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους καταναλωτές και δεν χαρίζονται και δεν πωλούνται σε μονοπώλια».

Διαβάστε επίσης