Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου σε webinar του AHI για την Ελληνική Πολιτική Εθνικής Άμυνας

 Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου σε webinar του AHI για την Ελληνική Πολιτική Εθνικής Άμυνας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποδέχθηκε την πρόσκληση του American Hellenic Institute (AHI) και συμμετείχε χθες στο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Ενημέρωση για την Ελληνική Πολιτική Άμυνας», το οποίο συντόνισε ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Nick Larigakis.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο, που διήρκεσε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού όσον αφορά στη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και ανέλυσε την κατάσταση που έχει προκληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση των Αθηνών από τις θέσεις που έλαβε το State Department και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. πρέπει να ανταποκριθεί αποφασιστικά όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία εξαιτίας της αποσταθεροποιητικής στάσης της.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των επισημάνσεων που έκανε ο κ. Παναγιωτόπουλος στο διαδικτυακό σεμινάριο του ΑΗΙ:

  • «Το American Hellenic Institute αποτελεί έναν οργανισμό που χρησιμεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος».
  • «Στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο (ειδικά στα οικονομικά μεγέθη) σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας»
  • «Αυτή η προσπάθειά πραγματοποιείται επειδή ζούμε σε ένα πολύ σύνθετο και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα περιβάλλον που γίνεται πιο περίπλοκο και ίσως πιο ευαίσθητο όσο περνά ο καιρός”
  • «Εκτιμούμε ότι το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές και αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές: α) Η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου. β) Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι ανισορροπίες ισχύος, γ) το αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή ξένες δυνάμεις και μεγάλους παίκτες στη διεθνή σκηνή.”
  • «Η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά αυξανόμενο και επιδεινούμενο πρόβλημα, το οποίο την καθιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά μέχρι και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη συμμετοχή Σύρων μισθοφόρων, πιθανώς μαχητών του ISIS».
  • «Την τελευταία διετία η Τουρκία έχει υιοθετήσει το δόγμα της επεκτατικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο αναλαμβάνοντας πολλές μονομερείς δράσεις κι αυτό φαίνεται και από τη παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη».
  • «Επεμβαίνει σε περιοχές που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της, στέλνει παράνομους μετανάστες μέσω του Αιγαίου παραβιάζοντας τα ελληνικά -και ευρωπαϊκό- σύνορα, ώστε να εξαναγκάσει την Ε.Ε., να καταβάλλει χρηματική βοήθεια για την προσφυγική κρίση».
  • «Όσον αφορά την Ελλάδα, οι τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή μας, αποτελούν μια σειρά δέκα διαδοχικών Navtex από τον περασμένο Ιούλιο για έρευνες, τις οποίες θεωρούμε παράνομες, στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σε συνδυασμό με την υψηλή κινητικότητα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αποτελεί κάποια σοβαρή κλιμάκωση με αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη ».
  • «Παρά την προσπάθεια της γειτονικής χώρας, να αναπτύξει πολεμικό σκηνικό στην περιοχή, το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει ως βράχος ακλόνητος απέναντι σε κάθε επιβουλή. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και θα υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ε.Ε.».
  • «Διεξάγουμε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο και διμερείς συναντήσεις προκειμένου να διαφυλάξουμε την σταθερότητα και ευημερία στη περιοχή».
  • «Διευρύνουμε περαιτέρω τη συμμαχική σχέση μας με τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από τον Στρατηγικό Διάλογό μας και τη διμερή Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, μέσω της οποίας διέπεται η αμερικανική παρουσία στο Ναύσταθμο Σούδας, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα και και τον Βόλο, καθώς και στο λιμένα Αλεξανδρουπόλεως».
  • «Ελλάδα και ΗΠΑ συνδέονται με κοινές αξίες και αρχές για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ένας σωστός σύμμαχος και αδιαμφισβήτητος πυλώνας σταθερότητας».
  • «Συνολικά είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση και την υποστήριξη που έχει επιδείξει ο κ. Πομπέο, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν το πρόβλημα από την συμπεριφορά της Τουρκίας κι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως τον αξιόπιστο εταίρο».
  • «Υπάρχουν καλές σχέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ελπίζουμε ότι θα πάμε καλύτερα με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει».
  • «Το ΝΑΤΟ και κάθε άλλη συμμαχική δύναμη πρέπει να ανακόψει την τουρκική προκλητικότητα. Το ΝΑΤΟ πρέπει να επεξεργαστεί μηχανισμό αποκλιμάκωσης ώστε να μην υπάρξουν άλλες διαμάχες».
  • «Επιθυμούμε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. Παραμένω θετικός στην επικοινωνία και πολύ περισσότερο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες διότι χρειάζεται ο διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς εντάσεων και απειλών. Όσο το ‘Ορούτς Ρέις’ βρίσκεται σε έρευνες δεν μπορεί να γίνει διάλογος».
  • «Προστατεύουμε τα δικαιώματα μας και το κάνουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση».
  • «Το ‘σόου’ στα Βαρώσσια της Κύπρου ήταν προκλητικό και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Κύπρο αλλά και την Ε.Ε.».
  • «Καθώς βαδίζουμε προς τον Δεκέμβριο, η Ευρώπη αξιολογεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας, το γενικό συναίσθημα είναι ότι δεν έχει κάνει πολλά για να αποδείξει ότι προσπαθεί να μειώσει τις εντάσεις».
  • «Είναι καιρός να ανταποκριθεί αποφασιστικά η Ευρώπη, όσον αφορά στην καταδίκη αυτής της εξέλιξης και να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Όχι μόνο λόγω της συνολικής συμπεριφοράς της αλλά και λόγω αυτής της τελευταίας επίδειξης προκλητικής συμπεριφοράς και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου».

 

 

 

Διαβάστε επίσης