ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ : Πρόταση για ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

 ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ : Πρόταση για ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στις 10 Ιουλίου 2020 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε άλλη μία μαύρη σελίδα για την ιστορία της χώρας του που ικανοποιεί τους συντηρητικούς θρησκευόμενους οπαδούς του και οδηγείστην κατάργηση της κοσμικότητας του κράτους της Τουρκίας. Η απόφασή του να μετατραπεί η Αγια-Σοφιά σε χώρο θρησκευτικής λατρείαςσυνιστά ασέβεια και ευθεία πρόκληση απέναντι όχι μόνο σε εμάς τους Έλληνες και τους απανταχού χριστιανούς αλλάκαι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές εντός της Τουρκίας που τάσσονται κατά της απόφασης Ερντογάν.

Η Αγια-Σοφιάπέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες είναι ένα οικουμενικό μνημείο που εντάσσεταιαπό το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία έχει και τη θεσμική αρμοδιότητα για την προστασία της, με την Σύμβαση του 1972 (World Heritage Convention).

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του και καταδικάζει ως απαράδεκτη και προσβλητική την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί. Μία απόφαση που υπονομεύει την ειρήνη μεταξύ των δύο λαών, το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά και ενισχύει τις ακραίες φωνές εκατέρωθεν περί σύγκρουσης πολιτισμών.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα αλλάοφείλει να λάβει μια σαφή και ενιαία θέση απέναντι στον αυταρχισμό του προέδρου της Τουρκίας όπως έπραξε το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του, τον Μάρτιο του 2019 στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αγια-Σοφιά δεν πρέπει να γίνει τζαμί.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Άρης Βέρρος

Νίκος Μουρτασάγας

Σωτήρης Σωτηριάδης

Διαβάστε επίσης