• 15 Μαΐου 2024,

Σύμπραξη επιστημονικών συλλόγων κατά του καπνίσματος

 Σύμπραξη επιστημονικών συλλόγων κατά του καπνίσματος

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Καπνεργάτη κοινή εκδήλωση επιστημονικών συλλόγων με την αφορμή της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος. Η εκδήλωση σημείωσε επιτυχία αφού αναπτύχθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και του καπνίσματος. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική και οι σύλλογοι οι διοργανωτές της εκδήλωσης είχαν να παρουσιάσουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που ακούστηκαν από τους αρκετούς ομιλητές.

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου, του Οδοντιατρικού συλλόγου, του Φαρμακευτικού συλλόγου αλλά και του Δικηγορικού συλλόγου Καβάλας. Σε αυτήν συμμετείχε και το Επιμελητήριο και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων. Την εισαγωγική ομιλία στην εκδήλωση έκανε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Στη συνέχεια κάλεσε για χαιρετισμό τον Μητροπολίτη Στέφανο. Ο Μητροπολίτης είπε στην ομιλία του ότι κάθε μέρα του έτους πρέπει να είναι ημέρα κατά του καπνίσματος και κατά του τσιγάρου. Δήλωσε αντίθετος σε οποιαδήποτε εξάρτηση. Κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν, να απορρίψουν το τσιγάρο. Να πάρουν παράδειγμα – είπε- οι καπνιστές από αυτούς που το κατάφεραν. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αναστασία Αντωνίου χαρακτήρισε το κάπνισμα μάστιγα, όπως είπε πρόκειται για έναν παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας. Είπε επίσης ότι πρόκειται για παραπλάνηση των καπνιστών όλα όσα έχουν σχέση με τα υποκατάστατα του τσιγάρου. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου κυρία Αναστασία Ρακιντζή προλογίζοντας τον κύριο Χρήστο Παπαδόπουλο είπε ότι ο νομίατρος έκανε φοβερό αγώνα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ο  Χρήστος Παπαδόπουλος δήλωσε δικαιωμένος για το αποτέλεσμα των ενεργειών της υπηρεσίας του για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είπε ότι στο νομό Καβάλας εφαρμόστηκε ίσως πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα ο αντικαπνιστικός νόμος. Παραδέχτηκε ότι υπήρχαν δυσκολίες αλλά όπως είπε αυτό άλλαξε. Σύμφωνα με το Χρήστο Παπαδόπουλο οι έλεγχοι που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η νοοτροπία. Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε ότι   είναι ενθαρρυντικό το ότι υπάρχουν πια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι που δεν καπνίζουν.

Η Σταυρούλα Μπουσμπουκίλια μίλησε για τοξικό νέφος που βάζει στο σώμα του κάθε καπνιστής, το οποίο όπως είπε δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες. Χαρακτήρισε τον αγώνα κατά του τσιγάρου άνισο αλλά καλό αγώνα. Βασικός ομιλητής ήταν ο πνευμονολόγος Θόδωρος Κουτσιμπέλας. Το κάπνισμα είπε είναι ασθένεια. Αναφέρθηκε σε σειρά στατιστικών στοιχείων, κάποια από τα οποία αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες καπνίζουν περισσότερο και περισσότερες από τους άντρες! Μίλησε επίσης ο παιδίατρος συμπολίτης παιδίατρος Συμεωνίδης΄, η φαρμακοποιός Έλενα Αδαμοπούλου, ο πνευμονολόγος Αλέξης Πολίτης και ο προπονητής του ΑΟΚ Παύλος Δερμιτζάκης.

Διαβάστε επίσης