• 19 Μαΐου 2024,

Συμβολική διαμαρτυρία των γρι-γρι στο κεντρικό λιμάνι

 Συμβολική διαμαρτυρία των γρι-γρι στο κεντρικό λιμάνι

Ο συμπολίτης επαγγελματίας αλιέας κ. Γιάννης Μανιός μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής για τη διαμαρτυρία του ίδιου και των συναδέλφων του, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο νωρίς το πρωί στο κεντρικό λιμάνι.

Πρόκειται για μια διαμαρτυρία επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών σε σχέση με το βασικό αίτημα που παρουσιάζουν, να συναντήσουν τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κεδίκογλου. Όσο η συνάντηση δεν εξασφαλίζεται, τόσο οι κινητοποιήσεις όπως η συγκεκριμένη -μία συμβολική κατάληψη του κεντρικού λιμανιού της Καβάλας- θα πραγματοποιούνται.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Γιάννης Μανιός η αυριανή κινητοποίηση δεν είναι η μοναδική καθώς παρόμοια ή παρόμοιες θα γίνουν και σε άλλα λιμάνια της χώρας. Οι επαγγελματίες αλιείς όπως παλαιότερα πληροφορηθήκαμε και από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών μηχανοτρατών, θίγονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αύξηση στην τιμή των καυσίμων.

Αυτός είναι ο λόγος που τα γρι-γρι από την κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα δεν δουλεύουν προς το παρόν στο Θρακικό πέλαγος αλλά προτιμούν μία συγκεκριμένη περιοχή δυτικά της Θάσου και ανοιχτά του λιμανιού της Νέας Περάμου. Αποφεύγουν τα μεγάλα ταξίδια για να μην καταναλώνουν πολλά καύσιμα.

Για την κινητοποίηση αύριο το πρωί ο Γιάννης Μανιός είπε τα εξής:

«Θα γίνει ειρηνική διαμαρτυρία, μια συμβολική κατάληψη του λιμανιού της Καβάλας νωρίς το πρωί της Παρασκευής (αύριο). Θα έρθουν γύρω στα 40 αλιευτικά σκάφη που αυτό το διάστημα εργάζονται στην περιοχή. Η έδρα των γρι-γρι που θα λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία είναι (εκτός του Ν. Καβάλας) από Θεσσαλονίκη- Βόλο- Χαλκιδική κτλ.

Όλα όσα αυτό το διάστημα εργάζονται στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της Θάσου. Η διαμαρτυρία μας αφορά την άσκηση πίεσης προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να κάνει ραντεβού και συνάντηση μαζί μας. Προσπαθούμε για το ραντεβού και με άλλον τρόπο, με πολιτικά πρόσωπα που θα μεσολαβήσουν.

Θέλουμε να του αναφέρουμε τα προβλήματα της δουλειάς μας. Προβλήματα πολλά και διάφορα. Το βασικό όμως είναι η τιμή του πετρελαίου. Η τιμή και των άλλων προϊόντων που μας αφορούν και επηρεάζονται από την τιμή των καυσίμων. Τα φελιζόλ, τα δίχτυα, ασφάλιστρα πληρωμάτων κτλ.

Η ισχύς παλαιών νόμων και βασιλικών διαταγμάτων που κακώς συνεχίζεται και σήμερα. Έχουμε αρκετά προβλήματα. Θέλουμε να υπάρχουν διαστήματα διακοπής της εργασίας μας, για πολλούς λόγους. Και αρκετά άλλα θέματα μας.

Τα γρι-γρι από πολλές άλλες περιοχές της χώρας έρχονται στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου λόγω του καιρού και επειδή είναι τα πετρέλαια ακριβά κι ως εκ τούτου δεν μπορούμε να ανοιχτούμε ακόμη. Όλα τα γρι-γρι δουλεύουν ανοιχτά από τον κόλπο της Νέας Περάμου και δυτικά της Θάσου.

Θέλουμε να είμαστε κοντά στη στεριά για να μην έχουμε μεγάλα έξοδα. Κι έτσι ήρθαν στην περιοχή σκάφη κι από άλλες περιοχές. Σε λίγο καιρό θα έρθουν κι από Πειραιά, Χαλκίδα κτλ. Κινητοποίηση ίδια με τη δική μας θα γίνει ταυτόχρονα, την ίδια μέρα και σε άλλες περιοχές και λιμάνια της χώρας.

Για τη δική μας κινητοποίηση έχουμε ενημερώσει το Λιμεναρχείο κι έχουμε συνεννοηθεί ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις προγραμματισμένες αφίξεις πλοίων. Δεν θα ενοχλήσουμε την υπόλοιπη κίνηση στο λιμάνι».

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης