• 7 Μαΐου 2024,

Συμβολικός λόγω Covid ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου (φωτογραφίες)

 Συμβολικός λόγω Covid ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου (φωτογραφίες)

Συμβολικά και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων τιμήθηκε χθες (από το πρωί ως το απόγευμα) στην πλατεία Καπνεργάτη η επέτειος του Πολυτεχνείου. Κύριο χαρακτηριστικό των σύντομων γεγονότων η ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας. Η οποία φαίνεται ότι πήγε στην πλατεία Καπνεργάτη χθες το πρωί κι έφυγε αργά το απόγευμα.

Οι αστυνομικοί ήταν τόσο πολλοί που οι λοιποί συγκεντρωμένοι έμοιαζαν ελάχιστοι μπροστά τους. Φυσικά και οι αστυνομικοί τηρούσαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Η χθεσινή τους κινητοποίηση αφορούσε κυρίως το ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι του οποίου κρατούσαν μυστική την ώρα παρουσία τους στην πλατεία. Η εκδήλωση τους έγινε στις 4 το απόγευμα. Έγινε γρήγορα και με αποστάσεις. Από το πρωί χθες πέρασαν από την πλατεία για τον ίδιο λόγο, να καταθέσουν λουλούδια στο μνημείο των καπνεργατών, η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ.

Ο Δήμαρχος. Οι Νάνος- Μακαρίου του ΜΕΡΑ25, το ΠΑΜΕ, η Συμπαράταξη Πολιτών και στο τέλος μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών. Οι δηλώσεις – όταν γίνονταν- αφορούσαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εμπλουτισμένες με τη συνήθη κριτική στην Κυβέρνηση. Υπήρξαν φυσικά αναφορές και στην υγειονομική περιπέτεια που περνά η χώρα μας.

Η αστυνομία δια των επικεφαλής προσέτρεχε σε κάθε μικρή ομάδα που έφθανε στο χώρο δίνοντας οδηγίες και συμβουλές για την τήρηση των μέτρων και για το σύντομο της διαδικασίας.

Προσεκτική κατάθεση λουλουδιών από ολιγομελή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

Νωρίς το πρωί της Τρίτης  εντοπίστηκαν να βρίσκονται στην πλατεία Καπνεργάτη (και γύρω από αυτήν) αρκετοί αστυνομικοί. Εντύπωση προκάλεσε ότι οι επικεφαλής της δύναμης ήταν ο ταξίαρχος και αστυνομικός διευθυντής Γιάννης Καραμανλής ενώ κοντά του βρίσκονταν και ο αστυνομικός υποδιευθυντής Χρήστος Σταμπουλής. Στην ίδια περιοχή ήταν επίσης οι διοικητές Τροχαίας- Αστυνομικού Τμήματος- Ασφαλείας όπως ο αστυνομικός υποδιευθυντής Κ. Σιμούδης.

Οι αστυνομικοί ήταν με στολή μέσα στην πλατεία, στους πεζόδρομους δίπλα σε αυτήν ενώ και η ομάδα ΔΙΑΣ είχε σταθμεύσει κοντά στην περιοχή. Σε σημείο του Δημοτικού Κήπου.  Γύρω από την πλατεία ήταν και άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας. Τα μέτρα ήταν προληπτικά για να τηρηθούν όλα όσα προβλέπονταν. Λίγα λεπτά πριν τις 10:00 το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη βρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. Μαζί της ήταν αντιπροσωπεία της οργάνωσης Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά πέντε άνθρωποι. Επακολούθησε διαβούλευση με τον αστυνομικό διευθυντή ο οποίος φέρεται να είπε στην  κ. Ελευθεριάδου ότι οι συγκεντρωμένοι που επρόκειτο να καταθέσουν λουλούδια στο άγαλμα του καπνεργάτη έπρεπε να τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις. Όπως και με προσοχή έγινε. Στους δημοσιογράφους πρώτος μίλησε ο Βασίλης Τσιμπίδης, εξηγώντας τη συμμετοχή στη χθεσινή γρήγορη και συμβολική εκδήλωση της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Μιλώντας για την επέτειο του Πολυτεχνείου είπε ότι η αντίσταση τότε άνοιξε το δρόμο για την πτώση της χούντας. Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτή σαρώνει τους αξιακούς πυλώνες της κοινωνίας. Ο Βασίλης Τσιμπίδης κάλεσε τους πολίτες σε αντίσταση για να σταματήσει όπως είπε η καταστροφή που έρχεται.

Η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου είπε ότι το Πολυτεχνείο ζει στην καρδιά μας. Χαρακτήρισε παράνομη, αχρείαστη και προβοκατόρικη την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Όπως είπε είναι μία απόφαση που διχάζει το λαό. Η κ. Ελευθεριάδου εξήγησε ότι σε όλη την Ελλάδα, με προσοχή και τήρηση των μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ με πενταμελείς επιτροπές τιμή τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η διαδικασία κατάθεσης λουλουδιών στην πλατεία του Καπνεργάτη διήρκησε λίγα μόνο λεπτά. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας τίμησε το Πολυτεχνείο

Χθες το μεσημέρι ο Τάσος Ιωαννίδης , πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του παραρτήματος ΑΔΕΔΥ Καβάλας, προσήλθε στην πλατεία Καπνεργάτη. Μόνος του κατέθεσε λουλούδια στο άγαλμα των καπνεργατών. Στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους: « Φέτος είναι διαφορετικά αφού όπως βλέπετε η επέτειος συμπίπτει με την πανδημία. 47 χρόνια μετά το σύνθημα Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία παραμένει διαχρονικό. Εμείς οι εκπαιδευτικοί το έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Από την παιδεία ξεκίνησαν όλα. Μέσα στο Πολυτεχνείο όταν έγινε η εξέγερση. Βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. Δεν τους ξεχνάμε ποτέ. Μας καθοδηγούν. Μας δείχνουν πάντα το δρόμο του αγώνα. Δυστυχώς φέτος δεν μπορούμε να τους τιμήσουμε όπως τους τιμούμε κάθε χρόνο. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Φέτος τιμάμε κι αυτούς που δίνουν τη δική τους μάχη στα Νοσοκομεία».

Διαβάστε επίσης