• 29 Απριλίου 2024,

Συνάντηση προέδρων Επιμελητηρίων για το 12%

 Συνάντηση προέδρων Επιμελητηρίων για το 12%

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Οκτώβρη στην Αλεξανδρούπολη συνάντηση των προέδρων των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ήταν μια προσπάθεια συνεδρίασης του νέου φορέα, του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων ΑΜΘ. Αυτός δημιουργήθηκε με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Συνεδρίασε μία φορά προ 1,5 έτους για την εκλογή προεδρείου (συγκρότηση σε σώμα). Πρόεδρος είναι ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Τοψίδης και αντιπρόεδρος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Δέμπας. Η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η δεύτερη. Συμμετείχαν μόνο οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων (6 πρόεδροι) απουσίαζαν τα υπόλοιπα 5 μέλη. Απουσία δικαιολογημένη αλλά αναμενόμενη αφού ο θεσμός σε γενικές γραμμές δεν «περπάτησε».

Όπως δήλωσε στην Πρωϊνή ο κ. Δέμπας, συζητήθηκαν οι δύο πρώτες και πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ της καταβολής της επιδότησης εργασίας 12%. Αυτές υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα στα Πρωτοδικεία Καβάλας και Ξάνθης. Με αυτήν την αφορμή και αφετηρία αποφασίστηκε το θέμα να αναδειχθεί πολιτικά με αίτημα συνάντησης προς δύο υπουργούς. Τον κ. Βρούτση και τον κ. Σταϊκούρα. Τα Επιμελητήρια θα επιδιώξουν την καταβολή της απλήρωτης επιδότησης για τα έτη 2010-2015. Στη συνέχεια το μέτρο καταργήθηκε, αυτό έγινε επί υπουργείας του κ. Σταθάκη. Οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι τελεσίδικες αλλά επαναφέρουν το θέμα στην επικαιρότητα. Υπό ευνοϊκές συνθήκες. Αυτό ισχύει λόγω των συνεχών και μεγάλων πλεονασμάτων. Άρα υπάρχει πεδίο δράσης λαμπρό.

Οι δύο δικαστικές αποφάσεις αφορούν την απλήρωτη επιδότηση εργασίας μόνο του 2010. Λογικά επηρεάζονται και τα υπόλοιπα (έως το 2015) έτη. Κατά τον κ. Δέμπα τα Επιμελητήρια αποφάσισαν να κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια προς την Κυβέρνηση, η οποία άλλωστε γνωρίζει καλά το θέμα. Και από την προηγούμενη της θητεία και από το διάστημα που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση (2015-2019). Υπάρχει με λίγα λόγια μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Το θέμα του απλήρωτου 12% απασχολεί αρκετές επιχειρήσεις στους 5 νομούς καθώς υπάρχουν επιχειρήματα (πέραν των δικαστικών αποφάσεων) για την καταβολή του.

*Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας επρόκειτο να συνεδριάσει χθες το απόγευμα, στην τακτική της συνεδρίαση για τον μήνα Οκτώβρη. Νωρίτερα ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης