• 24 Απριλίου 2024,

Συνεχίζεται 5 ακόμη χρόνια η ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Πίστυρο

 Συνεχίζεται 5 ακόμη χρόνια η ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Πίστυρο

Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα χορήγησε τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Με την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη δίδεται παράταση 5 ετών στη συστηματική ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πιστύρου, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Νέστου.

Η ίδια απόφαση είναι ταυτόχρονα άδεια για να συνεχιστεί η έρευνα το τρέχον έτος. Έχει προηγηθεί ομόφωνη απόφαση (τον Ιούνιο) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι αρχαιολογικές έρευνες θα γίνονται υπό τη διεύθυνση του κ. Στράτου Παπαδόπουλου. Προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Δράμας.

Κατά το έτος 2019 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες: 1.Ανασκαφική έρευνα στη νοτιοανατολική συνοικία, στο χώρο των δημοσίων κτιρίων και του τεμένους. 2. Ανασκαφική έρευνα μεταξύ του οινοποιείου και του «κτιρίου με τα έδρανα» με στόχο την ενοποίηση των χώρων. 3. Εργασίες αποχωμάτωσης και ανασκαφικές για την αποκάλυψη της οδικής αρτηρίας. 4. Συνέχιση της Μελέτης /Δημοσίευσης του αρχαιολογικού υλικού. 5. Εργασίες καθαρισμού /ευπρεπισμού του αρχαιολογικού χώρου, τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις ,φωτογράφηση συμβατική και με  drone.

Η αρχαία Πίστυρος βρίσκεται πολύ κοντά στο σημερινό Ποντολίβαδο. Στο παρελθόν ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε 

«Είναι μια πόλη με  μεγάλες ποσότητες  μεταλλευμάτων, κάτι που δηλώνει ότι βρίσκεται σε στενότατη σχέση με τα μεταλλεία των βουνών της Λεκάνης. Η παρουσία τόσων μεταλλευμάτων υποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ισχυρό οικονομικά οικισμό που έχει ως βασική στρατηγική την επεξεργασία των μεταλλευμάτων.  Φροντίζει επίσης να δημιουργεί μια ισορροπία ανάμεσα στους ντόπιους θρακικούς πληθυσμούς και τους θαλάσσιους που φτάνουν  εδώ, όπως είναι αυτοί της Θάσου, της Αθήνας, των νησιών του Αιγαίου και της Ιωνίας καθώς προϊόντα όλων αυτών των περιοχών μεταφέρονται  στο λιμάνι της»

Διαβάστε επίσης