Συνεχίζεται η αναμονή για τις σημαντικές λεπτομέρειες του έργου του οικιακού φυσικού αερίου

 Συνεχίζεται η αναμονή για τις σημαντικές λεπτομέρειες του έργου του οικιακού φυσικού αερίου

Ούτε χθες αποσαφηνίστηκε πλήρως -όπως επιβάλλεται- το ακριβές περιεχόμενο του έργου της κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στην πόλη της Καβάλας. Έγιναν προσπάθειες, έγιναν δηλώσεις αλλά το τοπίο παραμένει «θολό». Αυτό οφείλεται στο ότι γενικά δεν υπάρχουν πολλές και συγκεκριμένες πληροφορίες για το τμήμα του έργου στην πόλη μας.

Από τη μια ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης υποστήριξε ότι η ώριμη εργολαβία περιλαμβάνει όλη την πόλη. Από την άλλη ο δημοτικός σύμβουλος Δημοσθένης Τουλκίδης παραδέχθηκε ότι όσον αφορά την Καβάλα «… δεν ξέρουμε το έργο στη λεπτομέρεια του». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το δίκτυο δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί στο Περιγιάλι όπου δεν έχουν δρομολογηθεί όλα τα υπόλοιπα έργα υποδομής. Η άποψη του κ. Τουλκίδη έχει ενδιαφέρον μιας και ως μηχανικός γνωρίζει ότι στο Περιγιάλι πρέπει να προηγηθούν άλλα έργα και μετά το συγκεκριμένο δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου. Η συνοικία του Περιγιαλίου ως επίπεδη περιοχή της Καβάλας είχε ή έχει προτεραιότητα. Όπως επίσης (θεωρητικά) και κατασκευαστική ευκολία.

Η Καβάλα ανησυχεί για το πόσο την αφορά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜΘ και ιδιωτών. Λόγω του ανάγλυφου της δεν είναι εύκολο, δεν συμφέρει οικονομικά, να κατασκευαστεί ένα τέτοιο έργο. Ο κ. Αντωνιάδης υποστηρίζει το αντίθετο μιας και οι διαχειριστές του φυσικού αερίου ποντάρουν στον αυξημένο πληθυσμό της Καβάλας, μεγάλο μέρος του οποίου θα είναι αύριο οι καταναλωτές του φυσικού αερίου.

Γεγονός είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο. Μέσω της διακήρυξης του έργου θα μάθουμε αναλυτικά ποιοι δρόμοι της Καβάλας θα σκαφτούν για αυτόν τον λόγο. Με τον ίδιο τρόπο θα επιβεβαιωθούν ή θα αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρθηκαν στην ημερίδα της Ξάνθης την περασμένη Πέμπτη.

«Οικιακό φυσικό αέριο σε δόσεις»

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της δημοτικής – κοινωνικής ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Δημοσθένης Τουλκίδης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης μίλησαν στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ για το φιλόδοξο έργο της κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου. Αμφότεροι χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το ίδιο θέμα την περασμένη Πέμπτη στην Ξάνθη.

Πιο ενθουσιώδης εμφανίστηκες ο Κώστας Αντωνιάδης, που μίλησε με αισιοδοξία για το πρόγραμμα των έργων, αλλά περισσότερο προβληματισμένος στάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Δημοσθένης Τουλκίδης.

Ο κ. Αντωνιάδης θυμήθηκε ότι όλα άρχισαν από την εποχή του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο θα αλλάξει την πορεία της περιφέρειας ΑΜΘ. Ειδικότερα για την Καβάλα, επεσήμανε ότι το δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου καλύπτει σχεδόν όλη την πόλη.

Ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι εγκαίρως ότι η εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα διανέμει το φυσικό αέριο θα ενημερώσει τους πολίτες. Το έργο θα συνεχιστεί και θα προχωρά αναλόγως με τη ζήτηση. Δηλαδή, με βάση την αρχική εργολαβία στη συνέχει θα υπάρξουν επόμενες οι οποίες θα επεκτείνουν το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Ο Δημοσθένης Τουλκίδης χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό και βασίστηκε στην ιδέα του εκλιπόντα περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Το φυσικό αέριο, τόνισε, σταδιακά θα φτάσει παντού αλλά αυτό θα γίνει σε δόσεις. Στην πρώτη του φάση, παρατήρησε ο κ. Τουλκίδης, η Καβάλα είχε μειονέκτημα. Πάντως, υπογράμμισε ότι παντού σε όλη την έκταση της περιφέρειας ΑΜΘ το έργο θα κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα. Σημείωσε πάντως ότι δε γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς περιλαμβάνει το έργο.

Κατά τον κ. Τουλκίδη, είναι δύσκολο το φυσικό αέριο να αρχίσει να διανέμεται στο Περιγιάλι, καθώς στην περιοχή θα πρέπει να προηγηθούν άλλα έργα υποδομής, κάτι που δεν προλαβαίνει να γίνει. Ένας από τους στόχους του δήμου Καβάλας, τόνισε ο κ. Τουλκίδης, είναι να προμηθευτεί με φυσικό αέριο μέσω του προαναφερόμενου έργου το κλειστό κολυμβητήριο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του.

 

Διαβάστε επίσης