• 3 Μαΐου 2024,

Συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους οι επαγγελματίες αλιείς

 Συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους οι επαγγελματίες αλιείς

Ο Δημήτρης Σακάτης είναι πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών μηχανοτρατών στο Ν. Καβάλας.

Μαζί με άλλους επαγγελματίες του κλάδου έκαναν μία ακόμη διαμαρτυρία. Προβάλλοντας την ανάγκη στήριξης τους από το κράτος. Βασικό πρόβλημα η αύξηση στην τιμή των καυσίμων. Η διαμαρτυρία έγινε προ λίγων ημερών στην Καβάλα. Χωρίς ως τώρα καμία θετική κυβερνητική αντίδραση.

Η συνέντευξη

Ερ: Εξηγήστε μας τι ακριβώς ήταν η διαμαρτυρία της περασμένης Τρίτης.

Απ: Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου το πρωί τα αλιευτικά σκάφη της Καβάλας αλλά και της Μηχανιώνας, βρεθήκανε μαζί στην πόλη μας για να κάνουμε μια διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση, προς τον υπουργό. Να του ξαναπούμε ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ, ότι δεν υπάρχουν άλλες αντοχές και πρέπει να γίνει κάτι από το κράτος.  Η διαμαρτυρία ήταν για τα καύσιμα. Δεν έχει γίνει τίποτα για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου. Δεν υπάρχει η παραμικρή βοήθεια σε μας.

Ερ: Αυτό το παράπονο σας έχει παρελθόν. Δεν έχετε πάρει κάποια απάντηση έστω και αρνητική;

Απ: Από το Μάρτιο του 2022 λένε ότι θα βοηθήσουνε στο θέμα του πετρελαίου. Από το Μάρτιο που ξεκίνησε ο πόλεμος και το πετρέλαιο ανέβηκε λόγω του πολέμου, είχανε πει ότι θα βοηθήσουνε για να μπορέσουμε και εμείς να κρατηθούμε και να δουλέψουμε. Μας είχανε πει ότι θα μας δώσουνε κάτι αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε την παραμικρή βοήθεια. Δεν έχει υπογραφεί κάτι. Τα λόγια είναι εύκολα, πρέπει να υπογράψουμε κάτι και να πάει το θέμα στη Βουλή και να γίνει ότι είναι να γίνει.

Ερ: Πόσο το πληρώνατε και πόσο αυξήθηκε το κόστος για ένα επαγγελματικό σκάφος;

Απ: Μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 το πετρέλαιο που έβαζε ένα σκάφος έκανε γύρω στα 500 ευρώ ο τόνος. Τώρα αυτή τη στιγμή έχει διπλασιαστεί στα 1200 ευρώ. Καταλαβαίνεται τι έχουμε πάθει από αυτό το οποίο σας αναφέρω. Μας είπανε: «βάλτε πλάτη, μην αφήνεται την αγορά και τον κόσμο χωρίς ψάρι και θα πολύ σύντομα θα σας βοηθήσουμε». Αυτό μας είπανε και αυτό κάναμε για να έχει η αγορά ψάρι. Δε γίνεται να δουλεύουμε όμως με αυτό το κόστος που έχει το πετρέλαιο.

Ερ: Μπορείτε να μεταφέρετε κάπου αλλού αυτό το κόστος για να τη βγάλετε και να «ισοφαρίσετε» τη ζημιά;

Απ: Η τιμή του ψαριού και των χρεώσεων μας δεν μπορεί να ανέβει γιατί η αγορά είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει πιο ακριβά το ψάρι από αυτές τις τιμές που υπάρχουν τώρα. Ο κόσμος έχει μειώσει την αγορά των ψαριών. Έχει διάφορα προβλήματα, θα πάει να αγοράσει τώρα ψάρι; Θα πάει να αγοράσει μια φορά την εβδομάδα και αν αγοράσει.

Ερ: Έχει αποδειχθεί για τον κλάδο σας, ότι αυτή η πίεση δεν είναι αρκετή. Μήπως θέλει κάτι πιο δυναμικό;

Απ: Τι να κάνουμε δηλαδή; Να κλείσουμε τα λιμάνια; Πιστεύω ότι και οι αγρότες που κάνουνε λίγο πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, είναι στην ίδια κατάσταση. Δεν καταλαβαίνει τίποτα η κάθε κυβέρνηση και το κράτος απ` την όλη κατάσταση. Μπορεί να σου κατεβάσει τα ΜΑΤ και να διαμαρτυρηθείς σε μια γωνία αλλά για να λύσει κάποιο πρόβλημα σου, αυτή τη στιγμή δε το λύνει.

Ερ: Αν πείτε ότι δένετε το σκάφος και μένετε σπίτι, τι θα γίνει;

Απ: Εντάξει εγώ θα μείνω στο σπίτι, το πλήρωμα 5-6 ατόμων θα μείνει στο σπίτι, η Ιχθυόσκαλα θα κλείσει, οι εργαζόμενοι μέσα στην Ιχθυόσκαλα θα κλείσουνε. Όλοι μαζί πάμε. Θα κλείσουμε όλοι μας. Όλοι μαζί θα πάμε σπίτια μας. Όποιος ζήσει και όποιος πεθάνει.

Ερ: Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για όλους. Είναι ένα σενάριο ακραίο αλλά όχι απίθανο  να κλείσετε για το χειμώνα που έρχεται;

Απ: Την Τετάρτη (επόμενη μέρα της διαμαρτυρίας μας) πάλι κάναμε συνάντηση με τον Υπουργό και πάλι ήταν στην υπόσχεση. Οπότε πιστεύω ότι σύντομα θα μας δείτε πάλι στο λιμάνι.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης