Συνεδρίαση ομάδας επιστημόνων για την αξιοποίηση δασικής έκτασης κοντά στον Αμυγδαλεώνα

 Συνεδρίαση ομάδας επιστημόνων για την αξιοποίηση δασικής έκτασης κοντά στον Αμυγδαλεώνα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Οκτώβρη η πρώτη συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, της 6μελούς ομάδας επιστημόνων-μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας), για την υποβολή πρότασης ή προτάσεων αξιοποίησης έκτασης 6.500 στρεμμάτων ανατολικά του Αμυγδαλεώνα.

Ιδιοκτησίας της πρώην κοινότητας Αμυγδαλεώνα και τώρα του Δήμου Καβάλας. Η ομάδα συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο όταν και ικανοποιήθηκε σχετικό αίτημα του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα προς το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Στην πρώτη συνεδρίαση (που είναι αλήθεια ότι άργησε να πραγματοποιηθεί) έγινε μια αρχική αλλά ουσιαστική συζήτηση για το ιδιοκτησιακό, αναγνωρίστηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν αφού η έκταση είναι δασική κι ως εκ τούτου η αξιοποίηση της μπορεί να γίνει μεν αλλά με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις μόνο. Ο κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος (αντιδήμαρχος Καβάλας) συμμετέχει στην επιτροπή με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της διοίκησης του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Σχετικά με την συνεδρίαση δήλωσε:

«Το πρώτο πράγμα που ξεκαθάρισε μεταξύ των μελών της επιτροπής είναι το ιδιοκτησιακό. Είναι μεν δημοτική έκταση αλλά με δασικό χαρακτήρα. Πρότεινα να δημιουργηθεί ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο. Ένα πρότυπο δασικό οικοσύστημα. Το οποίο θα είναι επισκέψιμο από τους πολίτες.

Η επιτροπή που κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή και οι άλλες προτάσεις που ακούστηκαν ήταν παρόμοιες, θα οριστικοποιήσει στις επόμενες συνεδριάσεις της την πρόταση της. Θα την προωθήσει στο Δήμο Καβάλας. Στη συνέχεια ο Δήμος Καβάλας θα την εγκρίνει. Αμέσως μετά θα αρχίσει η εκπόνηση των μελετών ώστε με ώριμες μελέτες να φθάσουμε στο τελικό έργο. Η έκταση είναι ουσιαστικά ένας λοφίσκος στα ανατολικά του Αμυγδαλεώνα, ένας λοφίσκος εύκολα προσβάσιμος. Θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια και βλέπουμε».

Το συγκεκριμένο θέμα ανέκυψε στην αρχή του έτους. Συζητήθηκε στο τοπικό συμβούλιο του Αμυγδαλεώνα. Αυτό πρώτο σκέφθηκε την αξιοποίηση της έκτασης. Επειδή μόνο του δεν μπορούσε να κάνει πολλά, απευθύνθηκε στο αρμόδιο επιμελητήριο. Το οποίο είναι πρόθυμο να βοηθήσει.

Τέτοιο περιβαλλοντικό πάρκο δεν υπάρχει στην περιοχή, η ιδέα φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους του Αμυγδαλεώνα. Η περιοχή είναι όμορφη και κοντά στο χωριό, κατάλληλη ώστε να προσελκύσει κόσμο. Να φέρει περισσότερη και προσδοκόμενη ανάπτυξη στον Αμυγδαλεώνα. Επί της πρότασης που προετοιμάζεται για τον Δήμο Καβάλας θα ενημερωθεί αναλυτικά και το τοπικό συμβούλιο.

Διαβάστε επίσης