• 6 Μαΐου 2024,

Συνέντευξη του Δημήτρη Λυμπεράκη με αφορμή το κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 2ου Λυκείου

 Συνέντευξη του Δημήτρη Λυμπεράκη με αφορμή το κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 2ου Λυκείου

Τόσο την Τρίτη όσο και χθες Τετάρτη υπήρξε μία μικρή αναστάτωση μεταξύ των μαθητών- γονέων -κηδεμόνων και εκπαιδευτικών του 2ου Λυκείου Καβάλας και του συστεγαζόμενου 7ου Γυμνασίου.

Αφορμή το κρούσμα στον κορωνοϊό ενός μαθητή που φοιτά στο 2ο Λύκειο. Παρά το ότι εφαρμόστηκαν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τα προβλεπόμενα, όλα όσα αναφέρουν τα σχετικά πρωτόκολλα, υπήρξε μία υπερβολή και ένας φόβος.

Στις δηλώσεις του ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Δημήτρης Λυμπεράκης εξηγεί τι είχε γίνει στο σχολείο μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα. Ζήτα άπαντες να δείξουν ψυχραιμία.

Η συνέντευξη

Ερ: Το σχολείο είναι σε μια κρίση από χθες(προχθές) όταν και βρέθηκε ένας μαθητής θετικός και ο διευθυντής του σχολείου τρέχει και δεν φτάνει μαζί με πολλούς ακόμη. Έτσι δεν είναι;

Απ: Κάπως έτσι είναι αλλά εγώ θέλω να πω ότι πρέπει να ηρεμήσουνε λίγο τα πράγματα. Συνιστώ λίγη ψυχραιμία ειδικά εκ μέρους των γονέων γιατί τους έχει πιάσει ένας πανικός που κατά τη γνώμη μου είναι λιγάκι αδικαιολόγητος.

Να σας πω λίγο το ιστορικό. Εγώ ενημερώθηκα από τον γονιό ενός μαθητή μας και από εκεί και πέρα σύμφωνα με αυτά που έχει ορίσει  με εγκύκλιο ο ΕΟΔΥ δημιούργησα το δελτίο ιχνηλάτησης το οποίο έστειλα εδώ στον κ. Χ. Παπαδόπουλο (Διεύθυνση Υγείας) και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με αυτό και με βάση τα πρωτόκολλα 42 μαθητές και 5 καθηγητές θεωρούνται στενές επαφές οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το παιδί στη διάρκεια της διδασκαλίας σε δυο συγκεκριμένα τμήματα  Όλα αυτά σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Έστειλα το δελτίο ιχνηλάτησης και ήρθε η απόφαση του κ. Χ. Παπαδόπουλου ότι: «κλείνω τα δυο τμήματα έως και τις 27 Φεβρουαρίου».

Τα παιδιά υποχρεωτικά μπαίνουν σε καραντίνα όπως και οι 5 συνάδελφοι οι οποίοι θα μείνουν στο σπίτι τους υποχρεωτικά για 14 ημέρες και κατά το δυνατό θα κάνουν τηλεκπαίδευση από εκεί στους μαθητές τους.

Τώρα πως θα γίνει αυτό; Εμείς εδώ και 5 συνάδελφοι στο σπίτι τους να κάνουν τηλεκπαίδευση στα παιδιά που είναι στο σπίτι και ταυτόχρονα τηλεκπαίδευση στους μαθητές που είναι στο σχολείο, το βλέπω δύσκολο.

Ερ: Με βάση τα ακούσματα που έχετε και τις ανεπίσημες πληροφορίες υπάρχει κάποιος άλλος μαθητές που νοσεί ή κάποιος συνάδελφος σας του 2ου Λυκείου που νοσεί;

Απ: Υπάρχουν μαθητές με βάση τα τηλέφωνα που έχω, τα τηλεφωνήματα από τους γονείς τους, οι οποίου έχουνε δηλώσει κάποια συμπτώματα. Με πήρε μια μητέρα τηλέφωνο και μου είπε ότι ο γιός της έχει συμπτώματα.

Υπάρχει τώρα ένας πανικός. Δυο ακόμη μαθητές, συμμαθητές του παιδιού που νοσεί έχουν κάνει τα τεστ του οποίου του ενός είναι αρνητικό, του άλλου περιμένουμε σήμερα. Άλλοι τρεις θα πάνε να κάνουν τεστ μοριακό.

Είναι σε μια κατάσταση εξέλιξης όλο αυτό που συμβαίνει αλλά δεν θέλει πανικό. Αυτό νομίζω γιατί οι γονείς έχουν πανικοβληθεί. Με την ευκαιρία να εκφράσω και ένα παράπονο. Από την ημέρα που γυρίσαμε στο σχολείο μαζί με τον κ. Κιλικιάν το διευθυντή του 7ου Γυμνασίου σκεφτήκαμε να καλέσουμε μια κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ εδώ, να κάνει rapid test στον αυλόγυρο του σχολείου.

Έχω πάρει 8 συνεχόμενες ημέρες έχω πάρει τηλέφωνο στην Αθήνα και μολονότι τους πίεζα για να στείλουν μια κινητή μονάδα και στο τέλος μου απαντήσανε ότι: «εμείς είμαστε στο πικ της έξαρσης πάλι και δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με αυτά τα πράγματα.

Μπείτε στην αντίστοιχη πλατφόρμα, πείτε και τους μαθητές σας και όπου τους πει να πάνε να κάνουν το τεστ ας πάνε να το κάνουν». Αντιλαμβάνεστε παρά την καλή βούληση όλων, πέφτουμε πάνω σε τοίχος πολλές φορές.

Ερ: Αυτό που μας λέτε είναι ότι η διαδικασία της ιχνηλάτησης σύμφωνα με τα πρωτόκολλα θα συνεχιστεί στη διάρκεια της  σημερινής(χθεσινής) ημέρας και βάζετε μια άλλη παράμετρο ότι το σχολείο σας συστεγάζεται με το 7ο Γυμνάσιο. Αυτό περιπλέκει και άλλο τα πράγματα λέτε;

Απ: Εγώ έχω μιλήσει επανειλημμένα, χθες (προχθές) ήμασταν όλη την ημέρα σε επικοινωνία με το διευθυντή του 7ου Γυμνασίου τον κ. Κιλικιάν ο οποίος δεν έχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση από γονείς ότι το παιδί τους νοσεί η ότι έχουν κάνει τεστ κτλ.

Η διαδικασία της ιχνηλάτησης για μένα σταμάτησε εδώ, με την αποστολή του δελτίου της ιχνηλάτησης. Από εδώ και πέρα στο δελτίο ιχνηλάτησης έχω καταθέσει όλα τα κινητά τηλέφωνα των μαθητών και των γονιών τους και φαντάζομαι ότι επιλαμβάνεται ο ΕΟΔΥ.

Το μείζον όμως πρόβλημα το οποίο δεν ξέρω αν πρέπει να διερευνηθεί από τον ΕΟΔΥ είναι το γίνεται με τα παιδιά που μετακινούνται με τα λεωφορεία από το Παληό. Αυτό το παιδί  κατοικεί στο Παληό. Καθημερινά έρχεται σε επαφή με πολλά άλλα παιδιά.

Εκεί πως μπορεί να γίνει η ιχνηλάτηση, δεν ξέρω.

Ερ:  Υποτίθεται ότι για όλα αυτά υπάρχει πρωτόκολλο. Ρυθμίζονται από το πρωτόκολλο.

Απ: Το πρωτόκολλο λέει ότι για 48 ώρες πριν την εκδήλωση της νόσου πρέπει το παιδί να θυμηθεί, το παιδί που νοσεί με ποιους καθόταν στο συγκεκριμένο λεωφορείο από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, όταν ερχόταν και όταν γύριζε, ποιους είχε μπροστά, ποιους είχε πίσω, ποιους είχε αριστερά, ποιους είχε δεξιά.

Τα δρομολόγια είναι και μαθητικά και τακτική συγκοινωνία. Είναι ένα μεικτό σύστημα το οποίο ακολουθείται από φέτος.

Αν δείτε τι γίνεται στις στάσεις περιμένοντας τα παιδιά να πάρουνε τα λεωφορεία, δεν τηρείται κανένα μέτρο βέβαια προφύλαξης. Δίχως μάσκες και δίχως τίποτα. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση εκεί πέρα, τουλάχιστον από εμένα.

Ερ: Συζητήσατε με την οικογένεια του μαθητή, που μπορεί να κόλλησε το παιδί; Αν προκύπτει κάτι.

Απ: Μίλησα με τον πατέρα του παιδιού, μου είπε ότι το παιδί ήταν εντελώς προφυλαγμένο δηλαδή προσπαθούσαν να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δεν ξέρει που. Ο άλλος ο αδελφός του που είναι νομίζω μαθητής του 7ου Γυμνασίου και νομίζω έκανε τεστ το οποίο βγήκε αρνητικό.

Ο πατέρας θα έκανε σήμερα (χθες) τεστ. Το ξαναλέω ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Διαβάστε επίσης