• 28 Απριλίου 2024,

Συνεργασία με τους πολίτες για την καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών

 Συνεργασία με τους πολίτες για την καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης μίλησε χθες το πρωί στο ραδιόφωνο της Πρωινής, για δύο θέματα της τοπικής επικαιρότητας.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και η προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές. Η ΠΕ Καβάλας ασχολείται και με τα δύο ζητήματα. Ο κ. Πολίτης ζητά συνεργασία με τους πολίτες. Τις παρατηρήσεις τους για περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα κουνουπιών ώστε να ακολουθήσει σχέδιο και στοχευμένη δράση. Αυτό έγινε από την περασμένη Δευτέρα, συνεχίζεται όλη την εβδομάδα, στην Κεραμωτή. Και την ευρύτερη περιοχή της.

Η συνέντευξη

Ερ: Με τα κουνούπια τι γίνετε; Υλοποιείται το πρόγραμμα καταπολέμησης;

Απ: Το θέμα της όχλησης των κουνουπιών είναι ένα δεδομένο. Πάντα θα υπάρχει, κακά τα ψέματα. Να μην κρυβόμαστε. Ούτως ή άλλως και το πρόγραμμα το οποίο τρέχει η Περιφέρεια διαχρονικά έχει να κάνει με την προστασία από κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ή από κρούσματα ελονοσίας. Από νοσήματα τα οποία μεταδίδονται μέσω τσιμπημάτων των κουνουπιών. Φυσικά καταπολεμάμε την όχληση αλλά η όχληση δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει. Όσον αφορά τις ενέργειες που κάνουμε εμείς, φέτος ξεκινήσαμε πολύ νωρίς τους επίγειους ψεκασμούς. Μιλάμε για τα αυγά των κουνουπιών. Όπου υπάρχουν στάσιμα νερά. Έχουμε αυτή τη στιγμή τέσσερα συνεργεία που επιχειρούν σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα. Ψεκάζουν τα συνεργεία μας στην περιοχή του Νέστου που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω των πολλών στάσιμων νερών, λόγω των ορυζώνων, λόγω των καλλιεργειών. Ένα συνεργείο επιχειρεί στο περιαστικό ιστό  και ένα άλλο επιχειρεί έξω από τα όρια των οικισμών. Από εκεί και πέρα υπάρχει κι ένα συνεργείο που επιχειρεί στο Δήμο Παγγαίου. Δηλαδή μιλάμε για Παληό, Ν. Ηρακλείτσα, Ν. Πέραμο, Κάρυανη, Παραλία Οφρυνίου κτλ.

Ερ: Αυτή η οργάνωση και δράση έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρσι ή με πρόπερσι ή το σενάριο είναι το ίδιο;

Απ: Έχει διαφοροποιηθεί ως προς το χρόνο έναρξης. Έχουμε ξεκινήσει αρκετά νωρίς να επιχειρούμε, ακόμη και με το ελικόπτερο. Συντονιστήκαμε λίγο καλύτερα για το Νέστο. Αυτό έγινε από την προηγούμενη Δευτέρα.  Υπάρχει όχληση εκεί και αυτό φαίνεται. Όταν δυστυχώς οι ορυζώνες αρχίζουν και δίνουν προνύμφες, το πρόβλημα εντείνεται. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο το έχουμε κάθε χρόνο. Βέβαια φέτος στη χειμερινή περίοδο δεν είχαμε πολλές βροχές και αυτό ίσως αποτελέσει ένα ισχυρό σύμμαχο στη μάχη κατά  των κουνουπιών. Από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτοί και στους προβληματισμούς των πολιτών. Δεχόμαστε τα μηνύματα τους, δεχόμαστε όποιες παρατηρήσεις και αυτό μας κάνει και καλύτερους για να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε στοχευμένα. Καλούμε τους συμπολίτες μας, οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα να μας το γνωστοποιούν προκειμένου να ενισχύουμε περισσότερο τα προβληματικά σημεία.

Ερ: Σε ποιο στάδιο είναι η ΠΕ Καβάλας ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών; Πηγαίνουν όλα καλά; Υπάρχει η γνωστή έλλειψη προσωπικού.

Απ: Η έλλειψη προσωπικού είναι μια παραδοχή η οποία είναι δεδομένη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Είναι κάτι που θα υφίσταται. Μέχρι να αλλάξουν οι ρυθμίσεις του νόμου και να μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό. Από εκεί και πέρα η Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού και το Τμήμα Πληροφορικής της ΠΕ Καβάλας, όλοι οι υπεύθυνοι αυτών, έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς την διαδικασία και νομίζω ότι εργάζονται με πολύ καλούς ρυθμούς προκειμένου να εξελιχθούν όλα ομαλά τη νύχτα της 21ης Μαΐου. Είναι 295 τα εκλογικά  τμήματα, έχει γίνει ο καθορισμός των ειδικών εκλογικών τμημάτων όπως αυτό των ετεροδημοτών. Μιλάμε για το Πολυκλαδικό όπου θα είναι το μοναδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών. Το εκλογικό υλικό, τα ψηφοδέλτια και ότι άλλο σχετικό τα προετοιμάζει η ΠΕ Καβάλας για να σταλούν στα εκλογικά τμήματα σε συνεργασία με τους Δήμους.

Διαβάστε επίσης