• 5 Μαΐου 2024,

Συντάξεις: Εκ νέου, για 14η φορά (!) στους δρόμους στις 6 Ιουνίου

 Συντάξεις: Εκ νέου, για 14η φορά (!) στους δρόμους στις 6 Ιουνίου

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Η Αυτού Μεγαλειότης, η επικαιρότητα, επιβάλλει στον γράφοντα να επανέλθει για πολλοστή φορά στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα και στη συνέχιση της συνδικαλιστικής κινητοποιήσεως που δυστυχώς για τον Μακρόν, δε θα πάρει τόσο γρήγορα τέλος όσο το ήλπιζε.

Βεβαίως, αυτή η απόφαση του συνταγματικού Συμβουλίου που απέρριψε στις 3 Μαïου για δεύτερη φορά την υποβληθείσα αίτηση από 253 βουλευτές της Αριστεράς για ένα δημοψήφισμα του προσφέρει μια προσωρινή ανάπαυλα. Σημειωτέον ότι η απαίτηση διενέργειας για δημοψήφισμα είναι εδώ αρκετά δημοφιλής παρόλο ότι σπανίως διεξήχθη.

Η απόφαση απορρίψεως του δεν εμπόδισε την επομένη τις διαδηλώσεις μετά κατσαρολών στην πόλη Saintes (νοτιοδυτική Γαλλία) τις οποίες η αστυνομία απηγόρευσε. Διαπιστώνουσα την διάθεση των Γάλλων για την συνέχιση των διαμαρτυριών, η διασυνδικαλιστική οργάνωση απεφάσισε μια νέα ημέρα δράσεως την 6η προσεχούς Ιουνίου, πιθανώς την τελευταία (;) πριν τις θερινές διακοπές.

Την Δευτέρα, 8η τρέχοντος,οι αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο κινητοποιούνται για την υπεράσπιση της προτάσεως που κατέθεσε στη Βουλή ένα μικρής εμβέλειας πολιτικό κόμμα  που προτείνει την ακύρωση της απορρυθμίσεως του δικαιώματος της συντάξεως στα 64 από τα 62 χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα Λε Μόντ τιτλοφορούσε στις 3 Μαïου: (Παρ’ όλη την τεταμένη κατάσταση),«τα συνδικάτα είναι οι νικητές» και εν συνεχεία υπογράμμιζε την αντίφαση:«προφανώς ηττημένα τα συνδικάτα εξέρχονται  ενδυναμωμένα  από την διαμάχη των συντάξεων».

Εκτός του συνταξιοδοτικού,  ανησυχίες προκάλεσαν στους Γάλλους οι δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών, ο οποίος σχολιάζοντας την δυσμενή παρατήρηση για την γαλλική οικονομία του ειδικευμένου πρακτορείου Fitch, τόνισε ότι «είμαστε σε θέση να κάνουμε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη χώρα».

Η λέξη «μεταρρύθμιση» είναι για του πολίτες μπαμπούλας, συνυφασμένη με την έννοια   καινούργιες θυσίας. Μήπως δεν ήταν διαθρωτική η «μεταρρύθμιση» της επεκτάσεως του χρονικού ορίου εισδοχής στη σύνταξη που έφερε τα άνω-κάτω στη χώρα; Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας…

Εξ άλλου το σκωπτικό «Αλυσοδεμένο Παπί» υποστηρίζει στην τελευταία έκδοσή του ότι ο Μακρόν θέλοντας να αποφύγει υποβάθμιση  της Γαλλίας από τα ειδικευμένα στα οικονομικά πρακτορεία, πράγμα άλλωστε που έγινε, πήρε τον ρίσκο μια σοβαρής φθοράς του κοινωνικού κλίματος επιβάλλοντας την μεταρρύθμιση του δικαιώματος στη σύνταξη. Εν τούτοις, και την υποβάθμιση της χώρας του δεν απέφυγε και στην χειροτέρευση του κοινωνικού κλίματος συνέβαλε.

Κλασσικά δεμένο με τις διαδηλώσεις των πολιτών είναι το φαινόμενο, και υποθέτω όχι μόνο, της γαλλικής επικαιρότητος, τουτέστιν της λεπτομερέστατης αναφοράς και κριτικής από τις κυβερνητικές υπηρεσίες στις «ζημιές»που προκάλεσαν οι  διαδηλώνοντες.

Την επαύριο ενός αξιόλογου γεγονότος, π.χ. των πορειών για την Πρωτομαγιά ή των κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό, ραδιόφωνο και τηλεόραση επανέρχονται και σχολιάζουν ακαταπαύστως με εντεταλμένους «ειδικούς» εκπροσώπους, σχεδόν κάθε τέταρτο της ώρας, τα προηγηθέντα συμβάντα υπερασπιζόμενα την κυβέρνηση και κατακεραυνώνουν μερικά βίαια μεμονωμένα επεισόδια κυρίως εκ μέρους  των διαδηλωτών.

Εντός αυτού του πλαισίου, δημοσιογραφικές φήμες κάνουν λόγο για προληπτικές συλλήψεις πριν από κάθε διαδήλωση των αποκαλούμενων «θερμών κεφαλών» με το πρόσχημα αποφυγής καταστροφής της δημόσιας υπηρεσίας και των τραπεζικών μηχανών αναλήψεως χρημάτων.

Βεβαίως, η άμεση και συνεχής επικαιρότητα επιτάσσει την ακριβή πληροφόρηση του κοινού για οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα, μαθητές, μαθαίναμε ότι η «επανάληψις είναι μήτηρ μαθήσεως», ρητό που είναι σωστό, αλλά η χωρίς μέτρο μεροληπτική επανάληψη των συμβάντων επεισοδίων δημιουργεί ανία, πλήξη και στο τέλος μπαΐλντισμα στον ακροατή ή τον τηλεθεατή.

Αυτό αισθάνθηκαν οι Γάλλοι την παρελθούσα εβδομάδα όταν ο υπουργός των εσωτερικών επέμενε φορτικώς (και δικαίως για μια φορά) στο σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού, και στις σημειωθείσες βιαιότητες, αποφεύγοντας όμως να πει λέξη για την πρώτη φορά χρήση στις διαδηλώσεις των drones-κηφήνων, ξέρετε αυτών των μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών κατευθυνομένων ηλεκτρονικώς από ένα γραφείο για την παρακολούθηση των πολιτών.

Ήδη, είχαμε που είχαμε την παρακολούθηση πολιτών, αυτοκινήτων και εισόδων των δημοσίων υπηρεσιών με βίντεο, τώρα μας παρακολουθούν και με drones-κηφήνες όταν διαμαρτυρόμαστε. Που να ήξερε ο Βρετανός συγγραφεύς Τζόρτζ Όργουελ ότι οι  στα βιβλία του προφητείες θα έβγαιναν κάποτε αληθινές!

Διαβάστε επίσης