Συντήρηση στην αρχαία Εγνατία οδό, τμήμα από Σταυρό Αμυγδαλεώνα έως Καβάλα

 Συντήρηση στην αρχαία Εγνατία οδό, τμήμα από Σταυρό Αμυγδαλεώνα έως Καβάλα

Με απόφαση που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά εγκρίνεται η μελέτη του έργου «Ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας οδού στην περιοχή της Καβάλας». Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΟΧΕ) έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ κι όπως όλα δείχνουν θα αρχίσει να εκτελείται την Άνοιξη. Θα γίνει με ευθύνη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που θα γίνει τέτοιο έργο στο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας από τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα έως τα πρώτα σπίτια στην είσοδο της πόλης. Μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν μόνο καθαρισμοί του ίδιου τμήματος της αρχαίας οδού.

Η εγκριτική απόφαση του Υπουργείου υιοθετεί πλήρως τη σχετική απόφαση του Κ.Α.Σ. Κατά συνέπεια όπου λείπουν πέτρες δεν θα μπουν νέες αλλά στα κενά θα υπάρξει κάλυψη μάλλον με χώμα. Τη λύση της τοποθέτησης νέων και παρόμοιων των αρχικών πετρών είχε προτείνει η υπηρεσία της Καβάλας. Υπάρχουν επίσης δύο ακόμη προϋποθέσεις για το ίδιο έργο. Η μία και σημαντικότερη δημιουργεί υποχρέωση αρχαιολογικής έρευνα στο σημείο του έργου: «Οι εκατέρωθεν της αρχαίας οδού εδαφικές ζώνες να μην ταπεινωθούν, αλλά να συμπυκνωθούν, διατηρώντας τη σημερινή στάθμη του εδάφους. Να διενεργηθούν διερευνητικές τομές σε σημεία που προσφέρονται γ ́αυτό, προκειμένου να εντοπιστούν και να ερευνηθούν προγενέστερες κατασκευαστικές φάσεις της οδού».

Το έργο θα εκτελεστεί με τη συνήθη πρακτική δηλαδή η Αρχαιολογική υπηρεσία θα προσλάβει εποχιακό προσωπικό που θα το απασχολήσει όσο αυτό διαρκεί.

Διαβάστε επίσης