• 19 Απριλίου 2024,

Τ. Ελευθεριάδου: Εκτεθειμένοι καθηγητές και μαθητές της Καβάλας από την χωρίς σχέδιο πολιτική της Κυβέρνησης για την Παιδεία

 Τ. Ελευθεριάδου: Εκτεθειμένοι καθηγητές και μαθητές της Καβάλας από την χωρίς σχέδιο πολιτική της Κυβέρνησης για την Παιδεία

Για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες ενημερώθηκε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου στη συνάντηση που πραγματοποίησε με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καβάλας, με αφορμή την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν την κ. Ελευθεριάδου για τα βασικά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τις πρώτες αντιδράσεις των μαθητών και των μαθητριών για τον αυξημένο αριθμό ατόμων ανά τμήμα, τις νέες συνθήκες μάθησης, καθώς και επιμέρους προβλήματα όπως η καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, οι συγκεχυμένες εντολές του Υπουργείου Παιδείας, ο ορισμός υπεύθυνου καθηγητή COVID-19 κτλ.

H βουλευτής διαπίστωσε ότι στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Καβάλας έχει δοθεί μόλις μία μάσκα, αντί για δύο που όριζε η σχετική υπουργική απόφαση.

Σε ό,τι αφορά το αριθμό μαθητών ανά τμήμα, οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι, ενώ σε αρκετά σχολεία υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές για να χωριστούν τα πολυάριθμα τμήματα, η απροθυμία της Κυβέρνησης αφήνει μαθητές και καθηγητές εκτεθειμένους, κάνοντας μάθημα σε τμήματα που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τους 25 μαθητές (το 15% των συνολικών τμημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια).

Σημειώνεται, επίσης ότι εντοπίζονται 27 κενά σε καθηγητές γενικής παιδείας, μετά και την δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, παντελής έλλειψη καθηγητών σε τμήματα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών, ενώ και στην ειδική αγωγή δεν έχουν καλυφθεί, ούτε κατά τη δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών τα κενά που έχουν προκύψει,.

Η κ. Ελευθεριάδου τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί αποτελούν ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, καθώς είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε κινδύνους μετάδοσης και θα έπρεπε να υποβάλλονται συχνά σε διαγνωστικά τεστ, προστατεύοντας τόσο τους ίδιους, όσο και τους μαθητές τους.

Στην κατεύθυνση αυτή τα μέλη της ΕΛΜΕ ξεκαθάρισαν την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον προσωπικού καθαριότητας, καθώς οι αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν λόγω εφαρμογής πρωτοκόλλων αντιμετώπισης του COVID-19 πολλαπλασίασαν τις αρμοδιότητες του, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το υπάρχον προσωπικό για τη διευθέτηση μίας τόσο κρίσιμης εργασίας.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας, στην ανανεωμένη έκδοση οδηγιών ζητά από κάθε σχολική μονάδα να ορίσει υπεύθυνο εκπαιδευτικό COVID-19 ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος, εκτός των άλλων, και με την ιχνηλάτηση κρούσματος και την επακόλουθη ενημέρωση των αρμόδιων ενεργειών, γεγονός απαράδεκτο καθώς, εκτός του ότι δε έχει διασφαλιστεί σχετική επιμόρφωση επί του θέματος, θα είναι υπεύθυνος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του.

Η κ. Ελευθεριάδου ξεκαθάρισε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα της ΕΛΜΕ Καβάλας στο τμήμα Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα συνεχίζει να πιέζει το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης για τη θωράκιση των σχολείων για την αδιάβλητη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η έλλειψη σχεδίου από τη μεριά της κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο υποβάθμισης της σημασίας της δημόσιας Παιδείας, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ανικανότητα να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας στις λειτουργείες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η εικόνα που έχει αποκομίσει είναι η άμεση ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κλείσιμο των σχολικών μονάδων βρίσκεται προ των πυλών.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης