• 20 Απριλίου 2024,

«Τα δεύτερα»: Μια μουσική θυρίδα με έντεκα πολύτιμα διαμαντάκια

 «Τα δεύτερα»: Μια μουσική θυρίδα με έντεκα πολύτιμα διαμαντάκια

burst

 

Νέος ψηφιακός δίσκος των Φώτη Σιώτα και Θοδωρή Γκόνη

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

 

Σε μια εποχή που επικρατεί η ευκολία, η ευτέλεια και η δηθενιά στο τραγούδι, στη μουσική και γενικότερα στην τέχνη, σε μέρες χαλεπές με τον  «πολιτισμό» των talent shows να κυριαρχούν στο τηλεοπτικό μουσικό στερέωμα, τσακίζοντας ευαίσθητες ψυχές νέων ανθρώπων που συνωστίζονται στην ουρά της αναγνώρισης προσδοκώντας μια πρόσκαιρη δημοσιότητα χωρίς κανένα μέλλον και καμιά προοπτική, υπάρχουν ακόμη μικρές αλλά τόσο φωτεινές ακτίνες ελπίδας που μας κάνουν να διατηρούμε την αισιοδοξία μας και να πιστεύουμε βάσιμα ότι η αυθεντικότητα, η ποιότητα και η αλήθεια στην τέχνη και στον πολιτισμό μπορούν ακόμη να ελπίζουν.

Ένα μικρό ταπεινό σιντάκι (ψηφιακός δίσκος) κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τη δισκογραφική εταιρία «Όγδοο music group» που φέρει τον τίτλο «Τα δεύτερα».

Βασικοί συντελεστές και δημιουργοί ο Φώτης Σιώτας στη μουσική και ο Θοδωρής Γκόνης στους στίχους.

Κι αυτό ακριβώς το μικρό σιντάκι, που μοιάζει σαν μια ακριβή μουσική θυρίδα που περιέχει έντεκα πολύτιμα διαμαντάκια, είναι ο λόγος που μας κάνει αισιόδοξους.

Έντεκα λαϊκά τραγούδια και μπαλάντες, με νέο φρέσκο ήχο, λιτές (και γι’ αυτό πολύ πλούσιες) ενορχηστρώσεις, μελωδίες ευχάριστες στο αυτί και στην ψυχή, μια εξαιρετική –συνολικά- δουλειά που προσωπικά με έκαναν να νιώσω όπως ακριβώς ένιωσα όταν έπεσε σαν ατομική βόμβα μέσα στο τελματωμένο και τότε ελληνικό μουσικό στερέωμα η αιρετική «Εκδίκηση της Γυφτιάς» των Νίκου Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη.

Ο Φώτης Σιώτας έχει μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι. Αν και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην Αθήνα, είναι παιδί της Θεσσαλονίκης από όπου και ξεκίνησε συμμετέχοντας σε διάφορα γκρουπ. Έχει μακρά συνεργασία και με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και με τον Σωκράτη Μάλαμα ο οποίος ερμηνεύει και ένα από τα καλύτερα τραγούδια του νέου δίσκου με τίτλο «Στην Καρδίτσα».

Ο Θοδωρής Γκόνης είναι παλιά καραβάνα στο στίχο. Μακρά διαδρομή και μεγάλη εμπειρία. Τρυφερός, ευαίσθητος αλλά και υποδόρια ειρωνικός καμιά φορά ο στίχος του, δένει σαν τη …λάμπα με το ντουί με τις μουσικές του Σιώτα και το αποτέλεσμα γεμίζει με γλυκό φως τις ψυχές μας.

Να είμαι κάτω απ’ τη μουριά

και να μην έχει μούρα

να έχει φύλλα τρίφυλλα

και μια γλυκιά μουρμούρα

ή

Ο περιττός ο άνθρωπος,

ο σκάρτος χαρακτήρας

νόμισμα είναι κάλπικο

και άδειος αναπτήρας

 

Οι βασικοί ερμηνευτές του δίσκου είναι ο ίδιος ο συνθέτης και η εξαιρετική λαϊκή ερμηνεύτρια Ιουλία Καραπατάκη. Συμμετέχει ο Γιάννης Διονυσίου ενώ από ένα τραγούδι ερμηνεύουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Σωκράτης Μάλαμας.

Ήδη τραγούδια του δίσκου ακούγονται στα ραδιόφωνα καθώς και ζωντανά στο μαγαζί στην Αθήνα που τραγουδά ο Σωκράτης Μάλαμας με την Ιουλία Καραπατάκη.

Μπράβο στο Φώτη Σιώτα και στον Θοδωρή Γκόνη, μπράβο και σε όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής αυτής δουλειάς.

 

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό δείγμα από «τα δεύτερα» που έχει τίτλο «Μαύρος αχινός»

https://www.youtube.com/watch?v=SsHHBEB5K2Q&list=RDR-cbcrgzl6A&index=4

Διαβάστε επίσης