• 28 Μαρτίου 2024,

Τα εύσημα στον Διαμαντή Αξιώτη

 Τα εύσημα στον Διαμαντή Αξιώτη

Ανοίγεις το φρεσκοτυπωμένο του βιβλίο των 19 διηγημάτων και οι «γενναίοι» και «γενναίες» της ζωής, που έκλεισε σ’ αυτό ο Διαμαντής αγκαλιά με τους τρόμους τους, ξεφεύγουν αληθινά τζίνια απ’ τις σελίδες του:

Ο δόκιμος, που βρήκε απενεργοποιημένο τo τηλέφωνο της καλής του την πρώτη, τη δεύτερη φορά, την τρίτη, την πολλοστή φορά. Κι έγινε ο ήχος του ο σπαρακτικότερος του κόσμου για τον επικεφαλής επτά στρατιωτών, καθώς δεν πρόκειται ποτέ να το σηκώσει εκείνη.

Ο Ντουρίμ ο Αλβανός που ξενιτεύτηκε για να φέρει έξι φλιτζανάκια καφέ στη Λουμέ τη γυναίκα του και δύο ζευγάρια παιδικά αθλητικά παπούτσια στους γιους του. Αυτά ήταν τα υπάρχοντα του όταν το γάζωσαν με καλάσνικωφ οι δικοί του σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ο κάτοικος του Όλβιου Νέστου που φοβόταν το βοριά, την πείνα και τους άλλους και βαφτίστηκε βορειοηπειρώτης. Το αποφάσισε γιατί οι Έλληνες προτιμούν τους Αλβανούς που δουλεύουν περισσότερο από τα σκλαβάκια με λιγότερα λεφτά.

Η μικρή κουτσή Βενίσα από το Καλιβάτσι που γκρεμοτσακίστηκε χορεύοντας ατρόμητη στο κενό για να τη προσέξει το ίνδαλμα της η Βανέσα η χορεύτρια, που λαχταρούσε να την είχε μάνα.

Ο σύγχρονος Όμηρος που δεν μοιάζει ούτε για άστεγος ούτε για άπορος και που ζει πάνω από δύο χρόνια στο δρόμο χωρίς έσοδα αλλά και έξοδα.

Ο Βλάντε ο Τσέχος που έμαθε επώδυνα όπως όλοι μας ότι, όταν μαζεύονται τρία κακά, το δεύτερο τρώει το πρώτο, ενώ το τρίτο τα δύο προηγούμενα.

Οι άνθρωποι που δεν νοιώθουν άνετα με την ιδέα πως μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα είναι ενάρετοι, δίκαιοι ή άδικοι.

Ο μοναχικός Λάμπρος που βάζει ψεύτικο ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο σπίτι του, για να φιλέψει και να μιλήσει στους ενδιαφερόμενους «ενοικιαστές», κυρίως όμως για να επικοινωνήσει, να θυμηθεί και να ταξιδέψει.

Ο πρόσφυγας Κωνσταντινοπολίτης Δανιήλ Χατζής που αναρωτιέται αν η δυστυχία είναι υπόθεση των τόπων ή των ανθρώπων.

Ο από δώδεκα χρονών ορφανός που μόλις αποφυλακίστηκε ζήτησε το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου ξεψύχησε η μάνα του για να ξαπλώσει εκεί που την είδε για τελευταία φορά να σβήνει και να πάρει τις οδηγίες της για τα περαιτέρω.

Ο Ιλχάν που τόλμησε να τα βάλει με το μύθο και αποδεκάτισε την οικογένεια του.

Αυτοί είναι οι δικοί μου έντρομοι γενναίοι του πυκνογραμμένου βιβλίου του, αλλά εσείς διαβάζοντας το, θα ανακαλύψετε τους δικούς σας!

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΤΑΤΟ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΑΞΙΩΤΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΜΕ ΧΙΛΙΟΥΣ ΤΡΟΜΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΣ» των εκδόσεων ΚΙΧΛΗ!

Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Διαβάστε επίσης