Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΓΡΗΓΟΡΩΝ ΤΕΣΤ…
Η παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία σε κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ έχει σχεδόν μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο. Η πίεση για να ανοίξει ξανά η αγορά γίνεται πολύ έντονη και η στρατηγική βασίζεται κυρίως στα λεγόμενα γρήγορα τεστς που μπορεί να εντοπίζουν κομμάτια του ιού ή, πιο συχνά, αντισώματα που ανέπτυξε ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει τον ιό.
Σε όλο τον κόσμο λοιπόν συμφωνούν με τον κυβερνήτη Κουόμο της Νέας Υόρκης όταν λέει “The more testing, the more open the economy”. Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες το FDA έδωσε άδεια σε 90 εταιρίες (οι περισσότερες Κινέζικες) να πουλήσουν rapid tests στην αγορά χωρίς να έχει ολοκληρώσει τους απαραίτητους ελέγχους. Αυτό που διαπιστώνει όμως το FDA ως τώρα είναι ότι τα περισσότερα είναι εντελώς αναξιόπιστα! Μερικά από αυτά ενώ ισχυρίζονται ότι έχουν ευαισθησία 93-97% στην πράξη είχαν 20-30%. Τυχαία να έβγαζαν το αποτέλεσμα πιθανώς να ήταν πιο εύστοχα! Αυτή ήταν και η αιτία που η Αγγλία και η Ισπανία ενώ έσπευσαν και έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες για εκατομμύρια τεστς τις ακύρωσαν μετά τους πρώτους ελέγχους.
Η ανάγκη όμως για τέτοια τεστς είναι μεγάλη και ενώ έχουν πλημμυρίσει την αγορά όλοι αναμένουν την κυκλοφορία πιο αξιόπιστων.
Αυτό όμως είναι δύσκολο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα αντισωματικά τεστς έχουν τις δυσκολίες τους. Μπορεί να περιμένουμε να έχουμε γρήγορα την απάντηση αν κάποιος νοσεί, αλλά για να παραχθούν αρκετά αντισώματα για να ανιχνευτούν από τη μέθοδο πρέπει να περιμένουμε πάνω από 10 ημέρες! Έτσι λοιπόν πολλοί φορείς που θα εξεταστούν τις πρώτες 2 εβδομάδες της νόσου τους θα βρεθούν αρνητικοί ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι! Η ευαισθησία των τεστ κυμαίνεται από 34-80%! Που σημαίνει ότι από τους 100 ασθενείς, οι 20 μέχρι και οι 66 (!) θα διαβεβαιωθούν ότι δεν είναι φορείς! Αυτοί οι άνθρωποι θα κυκλοφορούν με το αίσθημα της ασφάλειας και θα επεκτείνουν την επιδημία!
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το ενδεχόμενο των ψευδώς θετικών! Αυτά τα τεστ ανιχνεύουν αντισώματα που απευθύνονται σε συγγενικούς ιούς με τον SARS-CoV-2, τους παλαιότερους κορώνα ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα! Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο μια πρόσφατη λοίμωξη από άλλον συγγενικό ιό να προκαλέσει θετικοποίηση του τεστ για COVID-19 χωρίς να υπάρχει ανάλογη λοίμωξη!
Επίσης τα τεστς αυτά ανιχνεύουν την ύπαρξη αντισωμάτων, όχι όμως και την ποσότητα ή αποτελεσματικότητα τους. Άρα μπορεί να μην προσφέρουν αρκετή προστασία! Έτσι αν κάποιος έχει θετικό τεστ δεν είναι και σίγουρος ότι έχει ανοσία!
Για όλους αυτούς τους λόγους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τα αντισωματικά rapid tests μόνο για ερευνητικούς λόγους και όχι για τη διάγνωση ή τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.
Η μαζική χρήση αυτών των τεστ μπορεί να κρύβει κινδύνους. Ως τώρα η ασφάλεια και η αξιοπιστία θυσιάστηκαν για την ταχύτητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η προσπάθεια! Υπάρχουν ενδείξεις πως παρά τη δυσκολία θα αναπτυχθούν γρήγορα αντισωματικά τεστ που θα έχουν κάποια αξιοπιστία. Αναμένουμε από τη Γερμανία (BOSCH) αλλά και από τις ΗΠΑ (CELLEX) κάποιες αξιόπιστες εξελίξεις, αλλά και η Κίνα πιθανώς θα βελτιώσει τα προϊόντα της.
Επίσης υπάρχει και η μέθοδος ELISA που εφαρμόζεται σε μικροβιολογικά εργαστήρια και μπορεί να προσδιορίσει ακριβή τίτλο αντισωμάτων και από αυτή την πληροφορία να έχουμε μια άποψη και για την ανοσία. Υπάρχει και η εξέταση PCR που κλασσικά θεωρείται ο «χρυσός κανόνας» και ανιχνεύει τον ιό αλλά όχι τα αντισώματα…
Πάντως αυτό που η παγκόσμια οικονομία περιμένει είναι ένα αξιόπιστο rapid test που θα μπορεί σχετικά νωρίς στη διαδρομή της νόσου να μας δώσει αποτέλεσμα στο ιατρείο, στα επείγοντα νοσοκομείου, στα αεροδρόμια πριν ξεκινήσουν οι τουρίστες, στα αποδυτήρια γηπέδων πριν ξεκινήσει ένας αγώνας. Να είναι μικρό, γρήγορο, εύχρηστο, σαν τεστ κύησης ας πούμε. Στη Νέα Υόρκη αναμένουν να εξετάζουν 100.000 πολίτες την ημέρα!
Υπάρχει λοιπόν και το θέμα της επάρκειας αφού όλος ο πλανήτης θα βασίσει την επανεκκίνηση της οικονομίας σε τέτοια τεστ μέχρι να αναπτυχθεί εμβόλιο, πράγμα που μπορεί να αργήσει (ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο. Για το AIDS ακόμα δεν βρήκαμε εμβόλιο μετά από τόσες δεκαετίες…)
Κείμενο του Μιχάλη Σωτηρόπουλου