Τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιριών στη συμφωνία των νέων δρομολογίων

 Τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιριών στη συμφωνία των νέων δρομολογίων

Αυξάνονται από την 1η Νοέμβρη τα Χειμερινά δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Γίνονται 3 αν και πολλούς προηγούμενους Χειμώνες ήταν 2. Οι πρώτες ανακοινώσεις υπήρξαν χθες στην Καβάλα ενώ η επίσημη απόφαση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, φυσικά πριν την 1η Νοέμβρη. Αρχικά για την αλλαγή- ευχάριστη έκπληξη μίλησε ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης. Οι πληροφορίες του επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε αργότερα χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη (φωτογραφία). Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι 3 ναυτιλιακές εταιρίες υποχώρησαν δεχόμενες 3ο και απογευματινό δρομολόγιο κι ως «αντάλλαγμα» θα έχουν: 1) Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται νέα εταιρία να εκτελεί δρομολόγια μόνο στην Κεραμωτή και μόνο Καλοκαίρι 2) Για το προσεχές Καλοκαίρι τα δεδομένα στην κερδοφόρα γραμμή της Κεραμωτής δεν αλλάζουν αφού είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει άλλη εταιρία εκτός από τις γνωστές 3.

Στη σύσκεψη υπό τον Κώστα Αντωνιάδη (παρουσία αρκετών τοπικών φορέων) οι εταιρίες υποστήριξαν ότι το 3ο απογευματινό δρομολόγιο στη γραμμή του Πρίνου θα είναι ζημιογόνο αλλά επιδιώκουν να μειώσουν κατά 2 τα Χειμερινά δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής. Θέλουν να καταργηθούν δύο απογευματινά. Έτσι δεν αποκλείεται τον Χειμώνα τα δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής αντί 18 να είναι 16.

Σε σχεδόν πανηγυρικό κλίμα η σύσκεψη στο γραφείο του Κώστα Αντωνιάδη

Το πρωί της Πέμπτης έγιναν γνωστές οι εξελίξεις -σχεδόν οριστικές αποφάσεις- ως προς τα χειμερινά δρομολόγια των φεριμπότ στη γραμμή του Πρίνου. Δεν ήταν συμπτωματική η σύσκεψη που έγινε αργότερα χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη με το ίδιο θέμα.  Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν ο Δήμος Θάσου (εκπροσωπήθηκε με τον δήμαρχο Λευτέρη Κυριακίδη),  ο Δήμος Καβάλας (εκπροσωπήθηκε με τον αντιδήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο), το Λιμεναρχείο,  οι ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και οι εκπρόσωποι της αγοράς (Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος). Ήταν επίσης συνεργάτες των βουλευτών του Νομού Καβάλας αλλά και ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Νίκος Τσιλογιώργης. Όλοι ήταν χαρούμενοι, μπορεί να πει κανείς ότι το κλίμα στη διάρκεια και μετά τη σύσκεψη ήταν αρκετά πανηγυρικό! Πρωτοφανές γεγονός καθώς τα δρομολόγια ειδικά το Χειμώνα στη γραμμή του Πρίνου δημιουργούν τριβές και όχι οι πανηγυρικές συσκέψεις.

Το επιπλέον χειμερινό δρομολόγιο στη γραμμή του Πρίνου που θα προστεθεί στα δύο γνωστά από την 1η Νοέμβρη, δικαιολογεί ως ένα βαθμό την ικανοποίηση των τοπικών φορέων και τοπικών παραγόντων. Μετά τη σύσκεψη και αφού αποχώρησαν από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη οι υπηρεσίες και οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών έγιναν δηλώσεις.  Τις βασικές ανακοινώσεις έκανε  ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Μίλησαν όμως και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Τα δρομολόγια που θα ισχύουν και στις δύο γραμμές από την 1η Νοέμβρη ανακοινώθηκαν αναλυτικά, αν και πρέπει να επικυρωθούν με μία ακόμη απόφαση του υπουργείου. Η οποία θεωρείται βέβαιη. Τονίστηκε ότι πρώτη φορά το υπόμνημα προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα είναι κοινό. Δηλαδή άπαντες οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν στο περιεχόμενο του.  Ας δούμε τώρα τις δηλώσεις που έγιναν:

Κώστας Αντωνιάδης: «Πραγματοποιήθηκε μία ευρεία σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καβάλας με τη Θάσο. Και ειδικότερα τη γραμμή του Πρίνου. Υπάρχει ήδη μία διαταγή του υπουργείου προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τρία δρομολόγια την ημέρα από 1η Νοέμβρη μέχρι 31 Μαρτίου. Τα δρομολόγια θα γίνουν τέσσερα την ενδιάμεση περίοδο (Απριλίου Μαρτίου και Οκτωβρίου). Θα είναι 6 για την θερινή περίοδο. Αντίστοιχα τα δρομολόγια είναι 18 το χειμώνα στη γραμμή της Κεραμωτής, 22 (ενδιάμεση περίοδος) και 30 το Καλοκαίρι. Υπήρξε σύμπνοια από όλους. Συμφωνήθηκε και για τις δύο γραμμές να υπάρχει πάντα ένα πλοίο επιφυλακής. Συμφωνήθηκε στην περίπτωση που εμφανιστεί καινούργια εταιρεία να είναι υποχρεωτικό για αυτήν να εκτελεί δρομολόγια και στις δύο γραμμές, όλο το χρόνο. Συμφωνήσαμε τα τελευταία δρομολόγια το Καλοκαίρι και στις δύο γραμμές να γίνονται με μεγάλα πλοία για να μην προκύπτει θέμα χωρητικότητας. Να μην υποχρεώνεται κανείς να διανυκτερεύει εκτάκτως είτε στην Κεραμωτή και την Καβάλα είτε στη Θάσο επειδή δεν εξυπηρετήθηκε από το τελευταίο δρομολόγιο. Είμαστε σε καλύτερη πορεία. Το υπόμνημα που θα στείλουμε στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα έχει τις υπογραφές όλων μας. Οι εταιρείες έδειξαν κοινωνική ευαισθησία. Θέλουν να βοηθήσουν. Το απογευματινό χειμερινό δρομολόγιο στη γραμμή του Πρίνου πιστεύω ότι θα γίνεται γύρω στις 5».

Μάρκος Δέμπας (Πρόεδρος Επιμελητηρίου): «Πρώτη φορά το υπόμνημα που θα στείλουμε στο συμβούλιο θα είναι κοινό αφού στο περιεχόμενο του  συμφώνησαν και οι εταιρείες».

Λευθέρης Κυριακίδης (Δήμαρχος Θάσου): «Αν και ζητούσαμε 4 δρομολόγια το χειμώνα στη γραμμή του Πρίνου, τα τρία στα οποία συμφωνήσαμε μπορούν να μας ικανοποιήσουν. Πρώτη φορά θα υπάρχει κοινό υπόμνημα προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών».

Νίκος Τσιλογιώργης (πρόεδρος Θασιακής): «Η σύσκεψη έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ζητούσαμε τέσσερα δρομολόγια το χειμώνα στη γραμμή του Πρίνου και 8 το καλοκαίρι. Το Υπουργείο προτείνει τρία το χειμώνα, 4 στην ενδιάμεση περίοδο και 6 το καλοκαίρι. Το πρώτο βήμα έγινε. Η Θασιακή Ένωση είναι μερικώς ικανοποιημένη.  Ζητάμε σε περίπτωση βλάβης σε πλοίο, στα Χειμερινά δρομολόγια του Πρίνου να υπάρχει και άμεση αντικατάστασή του».

Γιάννης Κελγιώργης (αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου): «Πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι να υπάρχουν όσο το δυνατό περισσότερα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Έγινε μία καλή αρχή. Ελπίζουμε τους επόμενους χειμώνες σε τέσσερα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου».

Οι δηλώσεις του Μακάριου Λαζαρίδη

Την προσεχή Τρίτη 29 Οκτωβρίου συνεδριάζει στην Αθήνα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το γνωστό μας ΣΑΣ. Η απόφαση για τα χειμερινά δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου είναι ειλημμένη όπως επίσης φαίνεται να έχει επέλθει συμφωνία στα δρομολόγια συνολικά της επόμενης δρομολογιακής περιόδου που περιλαμβάνουν και το Καλοκαίρι του 2020. Τα νέα που είναι ευχάριστα πληροφορηθήκαμε αρχικά χθες από τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη. Ο οποίος παρακολούθησε στενά το θέμα. Όπως είπε καθοριστική αποδείχθηκε συνάντηση που έγινε πριν από τρεις ημέρες στο Υπουργείο. Στη διάρκεια της οποίας τα βρήκαν μεταξύ τους οι τρεις εμπλεκόμενες εταιρείες. Η ΑΝΕΘ, η εταιρεία του κ. Μητσόπουλου και η εταιρεία του κ. Φιλιαγκου. Κατόπιν τούτου από την 1η Νοεμβρίου τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου θα είναι τρία την ημέρα. Στα δύο γνωστά από τους προηγούμενους χειμώνες προστίθεται ένα ακόμη που σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες θα εκτελείται τις απογευματινές ώρες. Τα τρία δρομολόγια θα συνεχιστούν όλο το χειμώνα ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από την ακινησία των πλοίων λόγω συντήρησης. Οι εταιρείες κατάφεραν επίσης να τα βρουν μεταξύ τους για τα καλοκαιρινά δρομολόγια στη γραμμή της Κεραμωτής που ως γνωστόν έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τη μεγαλύτερη κίνηση. Σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια φέτος δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από καινούργια εταιρεία η καινούργια πλοία να εμπλακούν στα καλοκαιρινά δρομολόγια της Κεραμωτής. Το γεγονός ίσως να οφείλεται και στον νόμο που «έρχεται»,  σύμφωνα με τον οποίο οποίος θα εκτελεί δρομολόγια στην Κεραμωτή, υποχρεωτικά θα κάνει δρομολόγια και στη γραμμή του Πρίνου. Τόσο το Χειμώνα όσο και το Καλοκαίρι. Για τις εταιρίες έχει μεγάλη σημασία το ότι το καλοκαίρι του 2020 η γραμμή της Κεραμωτής θα εξυπηρετείται όπως ακριβώς εξυπηρετούνταν το καλοκαίρι του 2019. Για την Καβάλα και τη Θάσο είναι εξίσου σημαντικό το επιπλέον χειμερινό δρομολόγιο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε να αποφασιστεί από το χειμώνα 2014-2015.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης που μίλησε στην Πρωινή χθες (ανακοινώνοντας πρώτος τα ευχάριστα νέα)είπε: «Έχω να σας πω ευχάριστα νέα. Από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου στάλθηκε έγγραφο στο Λιμεναρχείο Καβάλας σύμφωνα με το οποίο από την 1η Νοέμβρη τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου για όλο το χειμώνα θα είναι τρία. Στα δύο που γνωρίζουμε προστίθεται ένα απογευματινό. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους στην απόφαση τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη, το γενικό γραμματέα του Υπουργείου, τους δημάρχους Καβάλας και Θάσου αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αντωνιάδη. Αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα λύνονται με συνεργασίες. Φαίνεται επίσης η ανικανότητα και η αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης και προηγούμενων βουλευτών Καβάλας. Αυτών του ΣΥΡΙΖΑ. Καλώ δε τη σημερινή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου και όχι με κουρτίνες. Επί της προαναφερθείσας συμφωνίας έχουν εμπλακεί και έχουν συμφωνήσει άπαντες στη διάρκεια συνεργασίας και συνάντησης που έγινε την περασμένη Τρίτη στο αρμόδιο υπουργείο».

 

 

Διαβάστε επίσης