• 25 Απριλίου 2024,

Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής στην ΑΜΘ

 Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής στην ΑΜΘ

Τους δημοσιογράφους δέχτηκε το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης.

Η συνέντευξη τύπου είχε αρκετά θέματα. Αποδείχθηκε όμως ότι βασικός στόχος του αντιπεριφερειάρχη ήταν να σχολιάσει και να προβάλει το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Στα πρώτα του λόγια ο κ. Αντωνιάδης ζήτησε μία ακόμη φορά τήρηση των μέτρων για την πρόληψη του κορωνοϊού. Είπε επίσης ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να υπάρχουν, να ισχύουν και να εφαρμόζονται αυστηρά ακόμη και στις λαϊκές αγορές του Νομού Καβάλας.

Σχολιάζοντας τον πρώτο χρόνο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών δήλωσε την ικανοποίηση του. Θύμισε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα χαθεί χρόνος για δημοπρατήσεις και ανάδειξη αναδόχου κτλ. Αυτός υπάρχει από τον αρχικό και βασικό διαγωνισμό.

Ο Κώστας Αντωνιάδης για να περιγράψει το θετικό αποτέλεσμα της φετινής προσπάθειας καταπολέμησης των κουνουπιών έφερε ως παράδειγμα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου. Είπε ότι ήταν 41 στην περιφέρεια μας το 2019 και μόλις 8 φέτος. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα διαφορετικό, αποτελεσματικό και σύγχρονο. Για τα θέματα πρωτογενούς τομέα ο Κώστας Αντωνιάδης είπε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια τρεις καλλιέργειες του Νομού Καβάλας να αποζημιωθούν από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ.  Για αυτό το λόγο υπάρχει συνεργασία του με το γραφείο του ΕΛΓΑ Καβάλας. Ο Κώστας Αντωνιάδης είπε ότι φέτος εξάγονται λιγότερα σταφύλια από τη δημοτική ενότητα ελεύθερων και αυτά με μειωμένη τιμή. Πάλι αναλαμβάνει πρωτοβουλία να στηριχθεί το αίτημα αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών με ένα πρώτο πόρισμα που έχει συντάξει η αρμόδια υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Εξέφρασε ικανοποίηση που ξεκίνησαν και εκτελούνται τα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί της Θάσου.

Σχετικά με το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης ο Κώστας Αντωνιάδης το συνέκρινε με αντίστοιχα προγράμματα άλλων περιφερειών. Παρατήρησε ότι στο πρόγραμμά της ανατολικής μακεδονίας-θράκης δεν εξαιρούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Δήλωσε μάλιστα ότι το συνολικό ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοιραστεί είναι σαφώς από τα μεγαλύτερα των περιφερειών της χώρας.

Πρόκειται για ένα πολύ καλό πρόγραμμα για τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις είπε αρχικά. Τόνισε ότι μόνο στο πρόγραμμα της περιφέρειας ανατολικής μακεδονίας-θράκης εντάσσονται σίγουρα όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε σχέση με άλλα προγράμματα άλλων περιφερειών υπενθύμισε ότι ακολουθείται διαδικασία μοριοδότησης και βαθμολογίας. Έτσι όσες επιχειρήσεις και ειδικά αυτοαπασχολούμενοι δεν πιάσουν τους επιθυμητούς βαθμούς και μόρια μένουν έξω από το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον Κώστα Αντωνιάδη οι πληρωμές είναι εφικτό να ξεκινήσουν να γίνονται αρχές Δεκέμβρη. Ζήτησε ωστόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν το πρόγραμμα και το γεγονός ότι δίνει ευκαιρία της προαναφερθείσας ενίσχυσης μέσω της μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

 

Διαβάστε επίσης