• 30 Απριλίου 2024,

Πιέσεις σε Μέτιο για μια πιο απλή διαδικασία περί της μη επιστρεπτέας προκαταβολής

 Πιέσεις σε Μέτιο για μια πιο απλή διαδικασία περί της μη επιστρεπτέας προκαταβολής

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου συνάντησαν τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο δύο εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης έγιναν γνωστές χθες.

Με αφορμή τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννη Κελγιώργη προκύπτει ότι ο εμπορικός σύλλογος άσκησε τις δικές του πιέσεις προς την περιφέρεια προκειμένου το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής να εξελιχθεί γρήγορα και όσο το δυνατό πιο απλά. Ο Χρήστος Μέτιος φέρεται να υποσχέθηκε και κάποιες διαδικαστικές διορθώσεις, τις οποίες υποσχέθηκε να οριστικοποιήσει το προσεχές διάστημα και πριν την έναρξη του προγράμματος στις 4 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τον κ. Κελγιώργη η συζήτηση του ίδιου και του Βασίλη Λεμονίδη με το Χρήστο Μέτιο ήταν ως εξής:

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα της αγοράς.

Η οποία στην Καβάλα βρίσκεται σε μία δύσκολη στιγμή. Στη συνέχεια συζητήσαμε και το θέμα του προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Διαπιστώνουμε ότι το 95% των μελών μας θα πάρει από τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή 2.000 ευρώ το κάθε ένα. Συζητήσαμε για την αμοιβή που ζητούν λογιστές και σύμβουλοι επιχειρήσεων. Επί της αμοιβής της απαραίτητης μελέτης και της κατάθεσης αίτησης ζητήσαμε να απλουστευτεί η διαδικασία.

Ο Χρήστος Μέτιος μας απάντησε ότι είναι κάτι που εξετάζεται. Αρχικά με την έναρξη της προθεσμίας θα αρκεί μόνο μία αίτηση. Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά εξετάζεται να υπάρχουν ως προϋπόθεση μόνο όταν η αίτηση εγκριθεί και πριν την πληρωμή του ποσού. Αλλά και πάλι και για αυτό το στάδιο της διαδικασίας ζητούμε όλα να γίνουν πιο απλά, για να μπορούμε να τα διεκπεραιώνουμε μόνοι μας.

Καταλάβαμε ότι είναι όρος απαράβατος όπως και σε άλλα προγράμματα, η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Είναι επίσης δεδομένο ότι θα υπάρξει παρακράτηση 30% του ποσού από την εφορία σε κάποιον που έχει ρυθμίσει τα χρέη του.

Βλέποντας τι γίνεται σε άλλες περιφέρειες διαπιστώσαμε ότι οι μικρομεσαίοι- αυτοαπασχολούμενοι ήταν από παντού κομμένοι. Σε αντίθεση με το πρόγραμμα της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω του οποίου οι αυτοαπασχολούμενοι επωφελούνται. Στη συνάντησή μας με τον κ. Μέτιο του θέσαμε και το θέμα των επιχειρήσεων της Θάσου και των συναδέλφων μας το νησί. Μας απάντησε ότι θα υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων από το υπουργείο τουρισμού.

Τέλος σας θυμίζω ότι την ερχόμενη Κυριακή προτείνουμε στα μέλη μας να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους 11:00 το πρωί με 3:00 το μεσημέρι καθώς είναι μία από τις λεγόμενες νόμιμες Κυριακές. Η πρώτη της περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων που υπάρχει αυτή τη δυνατότητα».

Διαβάστε επίσης