• 3 Μαΐου 2024,

Τάνια Ελευθεριάδου για ασφαλιστικό: Η ΝΔ δεν έλαβε το μήνυμα του λαού, θα λάβει σύντομα την ετυμηγορία του

 Τάνια Ελευθεριάδου για ασφαλιστικό: Η ΝΔ δεν έλαβε το μήνυμα του λαού, θα λάβει σύντομα την ετυμηγορία του

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι μια ξεκάθαρη στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, καταργεί την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανεμητικότητας και ευνοεί, με όλες ανεξαιρέτως τις διατάξεις του, τους έχοντες πολύ υψηλά εισοδήματα και μόνο» σημείωσε στην ομιλία της για το σ/ν του Υπουργείου Εργασία, «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, e-ΕΦΚΑ» η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

Αναφέρθηκε στην απαξίωση του Υπουργού Εργασίας στους κοινωνικούς φορείς και στην πλήρη αδιαφορία του για τις προτάσεις τους, όπως αυτές κατατέθηκαν την περίοδο της διαβούλευσης. Τοποθετήθηκε εκτενώς στα ζητήματα που έθεσαν-αλλά αγνοήθηκαν- οι κοινωνικοί φορείς όπως η ΓΣΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το Ενιαίο Δικτύου Συνταξιούχων, η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Ανάπηρων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ.

Η βουλεύτρια Καβάλας υπενθύμισε στο σώμα του Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, ότι:

– η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 μειώνεται κατά 200 εκατομμύρια ευρώ

-καταργήθηκε η 13η σύνταξη

– εννιά στους δέκα ασφαλισμένους θα πληρώσουν 20% μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές

– το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι μια ξεκάθαρη στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση

«Πολύ σύντομα ο ενθουσιασμός σας θα κοπεί, γιατί θα φανεί η μη βιωσιμότητα του νομοσχεδίου σας και η ανεπανόρθωτη ζημία που θα προκαλέσει στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία εις βάρος των νυν, αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων» σημείωσε καταλήγοντας.


Αναλυτικά η ομιλία της :

Πολλοί και πολλές ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, με περίσσια περηφάνια λένε στις ομιλίες τους και μάλιστα, συγχαίρουν τον κ. Βρούτση και την ομάδα του για το ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι προϊόν διαδικαστικά ορθής νομοθέτησης.

Κατά μια έννοια, ορθώς χαίρονται οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γι αυτό, καθώς μας έχετε συνηθίσει και ειδικά ο κ. Βρούτσης να νομοθετηθεί εν κρυπτώ, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Προφανώς, ντρέπονται οι ίδιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για αυτό και τώρα αναθάρρησαν.

Θέλω να τους επισημάνω, όμως, ότι δεν αρκεί να τηρείται η διαδικασία. Η ενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου τόσο με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης όσο και με τους κοινωνικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να έχει και κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να ακούει τους προβληματισμούς, τις παρατηρήσεις και τα επιχειρήματα τόσο της Αντιπολίτευσης όσο και των φορέων και να είναι έτοιμη να δεχτεί τουλάχιστον κάποιες από αυτές. Θα πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση, όταν αφορά τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό, να φροντίζει να είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου.

Εσείς, αντιθέτως, κύριε Υπουργέ, δηλώσατε ρητά ότι δεν θα αλλάξετε τίποτα από το νομοσχέδιό σας, δεν θα δεχτείτε καμία τροπολογία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και των συνδικαλιστικών και λοιπών φορέων, που υπέβαλαν υπομνήματα.

Συγκεκριμένα και ενδεικτικά, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν αποδεχτήκατε τίποτα από τις απολύτως τεκμηριωμένες απόψεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος. Αδιαφορήσατε παντελώς για την πάγια θέση της να συνδέεται η εισφορά με το εισόδημα, γιατί αυτό διασφαλίζει, κατά την άποψη της ΓΣΕΒΕΕ καλύτερες προϋποθέσεις για ένα δίκαιο και αναλογικό ασφαλιστικό σύστημα, ενώ το σύστημα των κλάσεων που επαναφέρετε εσείς και μάλιστα, με πλήρη αποσύνδεση και από τον ασφαλιστικό χρόνο, δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό υπέρ των υψηλότερων εισοδημάτων.

Αγνοήσατε το υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, που σας τόνισαν ότι πρέπει να τηρήσετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις και να αποκαταστήσετε τις συντάξεις τους που περικόπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους. Τους εξαπατήσατε, λένε, γιατί καταργείτε τη δέκατη τρίτη σύνταξη και δεν επαναφέρετε τις επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα των προ μνημονίων ετών, όπως υποσχεθήκατε.

Αγνοήσατε τις παρατηρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για όσους έχουν μεγάλο εργασιακό βίο άνω των σαράντα ετών, για τους οποίους λένε ότι ο νόμος εμπεριέχει τιμωρητική διάταξη -συμφωνούμε, το επιβεβαιώνουμε και εμείς αυτό- καθώς και για τις περικοπές που για πρώτη φορά θα έχουν οι συνταξιούχοι που εργάζονταν πριν το 2016, οι οποίοι δεν είχαν καμμία περικοπή και τώρα θα χάσουν το 30% των συντάξιμων αποδοχών τους.

Αγνοήσατε τις παρατηρήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που σας επισημαίνει ότι νομιμοποιείτε όλες τις μνημονιακές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ότι παγώνετε τις αυξήσεις τουλάχιστον έως το 2023 και ότι ενσωματώνετε το ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ και ανοίγετε τον δρόμο για την κατάργησή του και τη λεηλασία του αποθεματικού του των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν αποδεχτήκατε τίποτα από ό,τι ζήτησε η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Ανάπηρων, η οποία στο υπόμνημά της σας παρακαλεί ουσιαστικά να φτιάξετε ένα δίκτυ προστασίας από τη φτωχοποίηση των μελών της, που αποτελούν μια ιδιαίτερη, ευάλωτη κοινωνικά και οικονομικά ομάδα πολιτών.

Δεν αποδεχτήκατε τίποτα από όσα σας επεσήμανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία σας επεσήμανε τις αδικίες που προκαλούνται με τα ποσοστά αναπλήρωσης από τα σαράντα έτη ασφάλισης και άνω και την εξαίρεση ειδικών κατηγοριών των παλαιών ασφαλισμένων, όπως των ναρκαλιευτών, των ειδικών κατασταλτικών αντιτρομοκρατικών μονάδων κ.λπ.

Δεν έγινε δεκτό κανένα αίτημα των υγειονομικών φορέων και για τον λόγο αυτόν, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με υπόμνημά της σας εκφράζει την αγανάκτησή της για την πλήρη αγνόηση των αιτημάτων των κλάδων που αποτελούν διαχρονικά έναν από τους κύριους αιμοδότες του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Αγνοήσατε ακόμη την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, που σας επεσήμανε τον κίνδυνο που ενέχει η πολιτική επιλογή σας να αποδυναμώσετε την υποστήριξη του κράτους στους ανέργους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ. Τα 0,9 ευρώ όφελος που θα έχουν σωρευτικά εργοδότης και εργαζόμενος θα αφαιρέσουν από τον Οργανισμό 240 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυτό σημαίνει μη υλοποίηση νέων προγραμμάτων για ανέργους και αύξηση της «μαύρης» εργασίας.

Αγνοήσατε όλους τους φορείς που, αντικειμενικά και μακριά από κομματικά συμφέροντα και σκοπιμότητες, προσήλθαν και κατέθεσαν τις παρατηρήσεις τους. Και βέβαια, ποιους ακούσατε και πάλι; Μόνο τον ΣΕΒ, που σας ζητάει ρητά να προωθήσετε την κάλυψη και την αποτελεσματικότητα του κόστους των συμπληρωματικών συστημάτων ιδιωτικής ασφάλισης.

Ας μην κρυβόμαστε. Αυτή είναι η πολιτική σας και ο σκοπός σας πίσω από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Η απώλεια εσόδων από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, που θα κυμανθεί περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίσουμε την πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής των εννιά στους δέκα ασφαλισμένους που καλούνται να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι μια ξεκάθαρη στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, καταργεί την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανεμητικότητας και ευνοεί με όλες ανεξαιρέτως τις διατάξεις του τους έχοντες πολύ υψηλά εισοδήματα και μόνο. Στις συντάξεις ψάχνουμε ακόμα να βρούμε τις αυξήσεις που υπόσχονταν τα στελέχη σας. Γενικές και αόριστες αναφορές σε αυξήσεις δεν μπορούν να αποκρύψουν τα γεγονότα, το γεγονός ότι η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 μειώνεται κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν μπορείτε να κρύψετε από τους συνταξιούχους το γεγονός ότι καταργείτε τη δέκατη τρίτη σύνταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προεκλογική σας υπόσχεση ότι θα τη διατηρήσετε, αλλά και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, εκτός αν ο Πρωθυπουργός είναι ψεύτης. Διότι αυτό λέτε όλοι στις ομιλίες σας σήμερα, ότι ήταν ψεύτης και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό.

Δεν μπορείτε να αποκρύψετε από τους συνταξιούχους το γεγονός ότι οι αυξήσεις που διατυμπανίζετε είναι είτε ανύπαρκτες είτε λογιστικές. Δεν μπορείτε να αποκρύψετε το γεγονός ότι εννιά στους δέκα ασφαλισμένους θα πληρώσουν 20% μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορείτε να αποκρύψετε το γεγονός ότι ο συνδυασμός εισφορών και φορολογίας δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος πόρτα στο 55% των ελεύθερων επαγγελματιών και μειώνεται το κόστος προοδευτικά στο υπόλοιπο 45%.

Με τις τοποθετήσεις σας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και με τις δημόσιες δηλώσεις σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για δήθεν εργατοπατέρες απεργούς, προσβάλλετε το συνδικαλιστικό κίνημα, υποτιμάτε τη νοημοσύνη των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων και γι’ αυτό τους οφείλετε ένα μεγάλο συγγνώμη, γι’ αυτό και για το κατάπτυστο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που με ενθουσιασμό, όπως είπε ο εισηγητής σας, υποστηρίζετε σήμερα. Πολύ σύντομα ο ενθουσιασμός σας θα κοπεί, γιατί θα φανεί η μη βιωσιμότητα του νομοσχεδίου σας και η ανεπανόρθωτη ζημία που θα προκαλέσει στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία εις βάρος των νυν, αλλά και των μελλοντικών συνταξιούχων.

Δεν λάβατε το μήνυμα του λαού. Θα λάβετε σύντομα την ετυμηγορία του.

Θα ήθελα ο Εισηγητής σας, αν και δεν είναι εδώ, να ζητήσει ένα «συγγνώμη» από την κυρία Μάλαμα για την άκρως αντισυναδελφική συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

Διαβάστε επίσης