• 3 Μαΐου 2024,

Τάνια Ελευθεριάδου για εστίαση, πανδημία και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θράκης

 Τάνια Ελευθεριάδου για εστίαση, πανδημία και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θράκης

Στους γνωστούς υψηλούς τόνους η κριτική της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνιας Ελευθεριάδου προς την Κυβέρνηση.

Για τη στήριξη της εστίασης, που όπως λέει δεν θα υπάρξει. Για τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας και φυσικά για το επίκαιρο θέμα ολοκλήρωσης του έργου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Θράκη.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχετε κάποια πληροφορία για το αν στηριχθεί η εστίαση, όπως ζήτησαν με την πανελλαδική τους απεργία οι άνθρωποι του κλάδου;

Απ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει να αφήσει παντελώς αβοήθητη την εστίαση. Με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των στελεχών της και των αρμόδιων υπουργών, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για την εστίαση και ότι θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί για να τελειώσει το κύμα της πανδημίας. Αυτή είναι η λύση που προτείνει η κυβέρνηση. Να εμβολιαστούν όσοι θέλουν και οι υπόλοιποι «ας μην σώσουν», όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βοηθήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που στενάζουν. Ουσιαστικά έχει επιβάλει ένα ιδιότυπο lockdown στην εστίαση, αυτή τη φορά όμως χωρίς οικονομική ενίσχυση.

Ερ: Η κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι το lockdown που ξέραμε, δεν θα επιβληθεί. Είστε σίγουρη και εσείς;

Απ: Εγώ ακούω αυτά που λένε οι αρμόδιοι Υπουργοί. Από ‘κει και πέρα βλέπω ότι η χώρα μας έχει πάνω από 17.000 νεκρούς, χθες είχαμε πάνω από 100 νεκρούς σε μία μέρα, τα κρούσματα είναι χιλιάδες, βρισκόμαστε σε δεινή θέση στο υγειονομικό κομμάτι, τα νοσοκομεία μας στενάζουν και βλέπω μία κυβέρνηση που δεν θέλει και δεν μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία.

Ερ: Στο διάγγελμά του, μετά τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας έκανε και προτάσεις, όπως η εξόρμηση «πόρτα-πόρτα» για να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες.

Απ: Θα σας πω κάτι κ. Γενικόπουλε. Η κυβέρνηση της ΝΔ δυο χρόνια τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για να προωθήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, εκτός από τη λίστα Πέτσα. Έχει δώσει κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη δημοφιλία του πρωθυπουργού και όχι τον εμβολιασμό. Ακόμα και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ είναι ανεμβολίαστοι, κάτι που δίνει ένα πολύ κακό μήνυμα στους πολίτες. Άρα τι κάνει;

Ερ: Τι θα μπορούσε να κάνει; Τι προτείνει το κόμμα σας;

Απ: Το κόμμα μας προτείνει ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του ΕΣΥ οικονομικά και με προσωπικό. Αυτή τη στιγμή συζητάμε τον προϋπολογισμό για το 2022 και οι δαπάνες για το ΕΣΥ είναι μειωμένες σε σχέση με φέτος, κατά 820 εκ. ευρώ. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Δεν προωθεί ένα νέο πρόγραμμα προβολής της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, εκτεταμένη ιχνηλάτιση. Το μόνο που κάνει είναι να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δεν λαμβάνει μέτρα για τις εκκλησίες, για τα Μέσα Μεταφοράς, για τα σχολεία όπου αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, τον αυξάνει. Βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από όταν ξεκινήσαμε.

Ερ: Υπάρχει και αυτό το αλλαγμένο ωράριο στην αγορά. Τι λέτε επ’ αυτού;

Απ: Τα μαγαζιά της Καβάλας και γενικά οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη την χώρα, δεν αποτελούν ως επί το πλείστον εστία μετάδοσης. Μιλάμε καθημερινά με ανθρώπους του λιανεμπορίου και μου λένε ότι στα μαγαζιά τους μπαίνουν 2-3 πελάτες τη μέρα. Είναι παράλογο αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Τιμωρούμε τους μικρομεσαίες καταστηματάρχες. Η κυβέρνηση έχει ένα στόχο. Θεωρεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ζόμπι και βαρίδια για την ελληνική οικονομία και προσπαθεί με πρόσχημα την πανδημία να τους οδηγήσει στο κλείσιμο. Βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για να κλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ερ: Πείτε μας λίγο την Επιτροπή για τη Θράκη. Ολοκληρώνει τις διαδικασίες της η Επιτροπή και θα παρουσιάσει ένα πόρισμα.

Απ: Αυτό που έχω τονίσει από την αρχή είναι ότι δεν μπορεί να βγει πόρισμα, χωρίς να περιλαμβάνεται η Καβάλα και η Δράμα.

Ερ: Αυτό το λένε και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θράκη;

Απ: Φυσικά. Το έχουμε δηλώσει ρητά από την έναρξη των εργασιών της επιτροπής, μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής. Ζητήσαμε να επεκταθούν οι εργασίες της επιτροπής και να μετονομαστεί η επιτροπή και να αφορά την Αν. Μακεδονία-Θράκη. Κάτι το οποίο δεν δέχτηκε η κ. Μπακογιάννη. Και το πόρισμα που θα ψηφιστεί σήμερα (σ.σ. χθες) αφορά μόνο τη Θράκη. Τόσο η κ. Μπακογιάννη, όσο και οι κυβερνητικοί βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή, υπόσχονταν ότι θα είναι εντός του πορίσματος τόσο η Καβάλα, όσο και η Δράμα. Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη, όταν είχα ασκήσει κριτική για τη συνάντηση της μόνο με φορείς της Θράκης, είχε δεσμευτεί ότι μέχρι το πέρας των εργασιών της επιτροπής θα επισκεφτεί και την Καβάλα και θα συναντήσει τους φορείς. Κάτι το οποίο δεν έγινε.

Ερ: Αυτό το πόρισμα έχει κάτι το ουσιαστικό, έστω και για τη Θράκη; Υπάρχει ουσία;

Απ: Το σχέδιο της επιτροπής χωρίζεται σε δύο μέρη το θεσμικό και τα αναπτυξιακό. Είναι ένα σχέδιο ανάπτυξης όλων των τομέων της Θράκης (πρωτογενούς τομέα, εργασιακά, επενδυτικό μοντέλο κτλ.). Υιοθετήθηκαν προτάσεις των φορέων της Θράκης, αλλά πουθενά δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για την Καβάλα. Αν το πόρισμα υλοποιηθεί και δεν είναι απλά ένα κενό γράμμα και δεν έχει γίνει η Επιτροπή καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους (αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία), τότε ναι, θα είναι βοηθητική στην ανάπτυξη της Θράκης. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αποδεικνύεται ότι έλεγαν ψέματα, κάτι το οποίο γνωρίζαμε από την αρχή. Όταν μπήκα στην Επιτροπή, μπήκα για να προσπαθήσω να υλοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις, που τελικώς ήταν παραπλανητικές. Γιατί, τελικώς, η συμπερίληψη της Καβάλας και της Δράμας που υποσχέθηκε η πλειοψηφία ήταν εκτός αρμοδιοτήτων της επιτροπής. Δεν υιοθετήθηκε καμία πρόταση των φορέων της Καβάλας και της Δράμας. Δεν υπάρχει καμία αναφορά.

Ερ: Αυτό το κείμενο που μας περιγράφεται, πώς να έχει αναφορά; Αφού είναι μόνο για τη Θράκη.

Απ: Αυτό έλεγα τόσο καιρό, σε αντίθεση με αυτό που έλεγαν οι κυβερνητικοί βουλευτές Καβάλας και Δράμας και η κ. Μπακογιάννη. Τους καλώ, λοιπόν, να μην το ψηφίσουν. Ή τουλάχιστον να πουν την αλήθεια στον κόσμο. Και ‘μεις κάνουμε προτάσεις για τη Θράκη και θα καταθέσουμε πόρισμα. Για τη Θράκη όμως, γιατί η επιτροπή αφορά μόνο τη Θράκη. Γιατί ήταν κυβερνητική επιλογή να αφορά μόνο τη Θράκη.

Διαβάστε επίσης